Gooit de nieuwe coach Marcelino het roer om bij Athletic de Bilbao?

Sport | Sinds de oprichting van de Primera Division maakt Athletic de Bilbao onafgebroken deel uit van de hoogste afdeling van Spanje. De Baskische club staat de laatste decennia vooral bekend als goede middenmotor, al draait het dit seizoen niet zo lekker. Gaizka Garitano werd als coach vervangen door de ervaren Marcelino. Zijn eerste opdracht: de Supercup tot een goed einde brengen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Spaanse Supercup is sinds vorig seizoen niet meer een duel tussen de Spaanse landskampioen en bekerwinnaar, maar gaat tussen de nummers één en twee van de competitie en de twee bekerfinalisten. De finalisten van de Copa del Rey vorig seizoen waren de Baskische clubs Real Sociedad en Athletic de Bilbao. Real Madrid veroverde de landstitel, FC Barcelona eindigde als tweede in La Liga. De Supercup werd vanwege de coronacrisis nog altijd niet gespeeld, maar deze week zal het er toch van komen.

De strijd om de Supercup vond vorig seizoen om commerciële redenen plaats in Saudi-Arabië. Real Madrid won daar in de finale via strafschoppen van stadsgenoot Atlético. Vanwege de coronabeperkingen blijft het toernooi dit jaar in Spanje. Gisteren keken Barcelona en Sociedad elkaar in de ogen in Cordoba, vandaag kruisen Real Madrid en Bilbao de degens in Malaga. De finale van de Supercup gaat op 17 januari door in Sevilla.

Mooie CV

Vanwege tegenvallende resultaten werd er begin dit jaar in de bestuurskamer bij Bilbao besloten om Marcelino aan te trekken als nieuwe T1. Hij moet de club hogerop de rangschikking krijgen. Momenteel staat Bilbao op een twaalfde plaats in La Liga met 21 punten, amper vijf punten boven de degradatiezone en al op enige afstand van de Europese plaatsen.

De keuze voor Marcelino is op papier zeker geen slechte. Sommige analisten beschouwen hem zelfs als een van de beste Spaanse coaches op dit moment. Zo heeft hij reeds clubs als Sevilla, Villarreal en Valencia op zijn CV staan. In 2019 pakte hij met die laatste club nog de eindzege in de Copa del Rey. Met Zaragoza (in 2009) en Villarreal (in 2013) dwong hij promotie af naar de hoogste afdeling. En in 2008 leidde hij het bescheiden Racing Santander naar de groepsfase van de UEFA Cup.

Als fan van het 4-4-2-systeem laat Marcelino graag zijn team snel en ritmisch voetballen. We voorzien in zijn tactiek prominente rollen voor jongens als Iker Muniain en Iñaki Williams. Ook de aanvallend ingestelde vleugelbacks Yuri Berchiche en Ander Capa zullen een belangrijke taak hebben.

Opnieuw basisplaats voor Hazard?

Terwijl ze de voorbije dagen in Spanje de mond vol hadden over een mogelijke Clasico, zijn het net twee Baskische clubs die dat feestje zouden kunnen verbrodden. Al wordt de opdracht voor Bilbao aartsmoeilijk. Ook al won Real Madrid niet op Osasuna vorig weekend (0-0), de Koninklijke is nu al sinds 28 november ongeslagen in eigen land. In die reeks zit ook een 3-1 zege tegen Bilbao op speeldag 19. Pas in het slotkwartier kraakten de Basken voor Karim Benzema, die er nog twee in het mandje wist te leggen.

Tegen Osasuna stond naast Thibaut Courtois eindelijk ook nog eens Eden Hazard in de basis, wat al geleden was van 21 november. In de 75 minuten die hij op het veld stond, kon hij nog niet het verschil maken. Lukt dat wel tegen Bilbao in de Supercup?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top