One day, one goal: Mauricio Pochettino haalt zijn penseel boven tegen Valencia

Sport | Ooit was hij er actief als profvoetballer, vandaag is Mauricio Pochettino de nieuwe hoofdcoach van het razend ambitieuze Paris Saint-Germain. De Argentijnse coach mag op zoek gaan naar zijn eerste prijs in de Franse hoofdstad. Want als speler won hij enkel met Espanyol ooit de Copa del Rey. In het blauw-witte shirt beleefde Pochettino dan ook zijn hoogdagen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Pochettino begon zijn spelersloopbaan in eigen land bij Newell's Old Boys, waarna hij in 2001 via Espanyol bij PSG belandde. Pochettino zou uiteindelijk maar anderhalf jaar in het Parc des Princes spelen. Het gros van zijn spelersloopbaan droeg de Argentijn het shirt van Espanyol. Eerst van 1994 tot 2001 en ten slotte van 2004 tot het einde van zijn carrière twee jaar later. Tussendoor voetbalde hij in Frankrijk voor PSG en Bordeaux.

Hoewel hij in het seizoen 2001-2002 de UEFA Intertoto Cup wist te winnen met PSG, zou de Argentijn tijdens zijn profcarrière amper één tastbare prijs in de wacht slepen. Met Espanyol, de tweede ploeg uit Barcelona, won hij in 2000 de Spaanse Beker. Pochettino zat dan al in de nadagen van zijn eerste periode bij Espanyol, amper een half jaar later trok hij naar PSG.

Losjes in de winkelhaak

Als centrale verdediger was Pochettino geen veelscoorder. De Argentijn zou slechts 22 keer scoren in clubverband, 14 goals maakte hij in het shirt van Espanyol. Eentje daarvan viel te bewonderen in het seizoen 1997-1998. Op 12 november 1997 zou Valencia het slachtoffer worden van misschien wel zijn mooiste goal ooit als profvoetballer.

Espanyol, onder leiding van José Antonio Camacho, was in die periode een moeilijk te ontwrichten blok. Getuige het aantal gelijke spelen dat seizoen: met 17 stuks was Espanyol in 1997-1998 de drawkampioen. Valencia bleek dat jaar een directe tegenstander te zijn voor de plaatsen die recht zouden geven op deelname aan de Intertoto Cup een jaar later. Valencia zou echter de finale negende plaats claimen, eentje hoger dan Espanyol dat met lege handen achter bleef.

Maar eerder in het seizoen waren de rollen omgekeerd in het voormalige Olympische Stadion van Espanyol. De thuisploeg klopte het Valencia van onder meer Andoni Zubizaretta en Romario met 3-0. Tussen de goals van Moises Arteaga en Constantin Galca liet Mauricio Pochettino zich opmerken. Wanneer in de 20ste minuut een aanval van Espanyol dreigde fout te lopen, kwam hij iets voorbij het zestienmetergebied van Valencia tussenbeide. In plaats van te passen naar een medemaat, besloot Pochettino zelf eens te trappen op doel. Met de binnenkant van de voet schilderde hij het leer propertjes in de verste kruising binnen.

Deze keer wel prijs in de Champions League?

Ondertussen is Pochettino zijn strepen aan het verdienen als topcoach. Hoewel hij zijn trainerscarrière startte bij Espanyol, verdiende Pochettino vooral zijn sporen als trainer bij Tottenham, waar hij van medio 2014 tot november 2019 trainer was. Een titel zat er nooit in voor de Spurs en Pochettino. Hét hoogtepunt was het bereiken van de Champions League-finale in 2019, die echter verloren werd tegen Liverpool. Sinds zijn ontslag in Noord-Londen zat hij zonder werkgever.

Het Qatarese bestuur van PSG rekent vooral op Pochettino om de club eindelijk een eindzege in de Champions League te bezorgen. Vorig seizoen verloren Neymar en co de finale van Bayern München.

Bekijk hieronder de goal van Mauricio Pochettino tegen Valencia.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook even ons verhaal over de goal van Didier Deschamps tegen Parma.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top