One day, one goal: Capello haalt alles uit de kast tegen Torino

Sport | Lang voor hij een van de grootste trainers aller tijden werd, maakte Fabio Capello als speler het mooie weer bij verschillende Italiaanse clubs. In de rangen van Juventus spreidde de middenvelder al zijn kunnen tentoon in de derby tegen Torino in het seizoen 1974-1975.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het gerenommeerde magazine France Football riep Fabio Capello in 2019 uit tot de 21ste beste trainer aller tijden. In zijn dertigjarige carrière drukte hij meermaals zijn stempel op de voetbalgeschiedenis. De man uit San Canzian d’Isonzo, in de regio Friuli-Venezia Giulia, schreef in 1994 de Champions League en tussen 92 en 96 vier landstitels in de Serie A op zijn naam met AC Milan.
 
Daar liet hij het niet bij, want ook met AS Roma haalde hij in 2001 de landstitel binnen en in 2005 en 2006 tweemaal met Juventus – titels die achteraf door het Calciopoli-schandaal weer ingetrokken werden. Twee keer won hij de Liga met Real Madrid (in 1997 en 2007). Dat indrukwekkende palmarès als trainer doet bijna vergeten dat hij in de jaren 60 en 70 een prominente middenvelder was.

Een truukje waar Pelé trots op zou zijn

Nadat hij zijn kunsten bijschaafde bij SPAL, trok Fabio Capello naar de Italiaanse hoofdstad voor drie seizoenen in het shirt van AS Roma. Daarna ging hij naar Juventus, waar de middenvelder het grootste deel van zijn carrière bleef. Tussen 1970 en 1976 speelde hij niet minder dan 240 matchen voor de Oude Dame, en legde hij er 41 in het mandje. Hij stond op het veld naast iconen als Dino Zoff, Gaetano Scirea en Roberto Bettega, en werd drie keer kampioen (in 72,73 en 75).
 
In het seizoen 1974-1975 won hij dus voor de laatste keer de landstitel met Juventus en aan die titel droeg hij meer dan zijn steentje bij. Op het veld van Inter, op de achtste speeldag van het seizoen, was hij de man die de drie punten veilig stelde voor de Oude Dame. Het ging nadien nek aan nek in de laatste paar wedstrijden tegen AS Roma (1-0 verlies), Inter (1-0 winst), Torino (3-2 verlies) en Napels (2-1 winst). Die laatste wedstrijd bleek beslissend te zijn, want Napels zou uiteindelijk slechts twee punten achter Juve eindigen in het klassement. Toch is het de wedstrijd op het veld van Torino die van Fabio Capello een legende maakte.
 
Met een score van 2-1 in de 83ste minuut rekende Juve op het middenveld, dat normaal eerder verdedigend speelde, om de gelijkmaker te zoeken. Fabio Capello kreeg de bal in de zestien meter en slaagde erin om met een opmerkelijk hakje over het hoofd de verdediging te verschalken. De bal landde op zijn eigen slof en in de vlucht knalde hij het leer tegen de netten van het doel van Torino. Ondanks dat ze de derby uiteindelijk nog verloren, was het doelpunt voor de Italiaan een van de mooiste momenten uit zijn carrière. Nadien verkaste Capello naar AC Milan, waarmee hij in 1979 voor een laatste keer als speler het Italiaanse kampioenschap won.
 
Wil je meer fantastische goals? Herbeleef dan hier de meesterlijke volley van Luis Enrique tegen Rayo Vallecano.
 
Herbekijk hieronder de mooiste doelpunten uit de carrière van Fabio Capello, met de gelijkmaker tegen Torino op 3 minuten en 45 seconden.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top