Statistieken JPL - we blijven aan de slag

Sport |
Dit seizoen is de winterstop tot een minimum beperkt. Geen stages in het buitenland, nauwelijks twee weken rust, een pauze die te vergelijken valt met een interlandbreak. En bij een ongewoon seizoen horen ook deze ongewone statistieken. 
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Dit seizoen hebben tal van clubs het bont gemaakt in de omgang met de trainers aan wie zij hun spelerskernen hebben toevertrouwd. Nog voor het seizoen begon hadden al niet minder dan 9 clubs beslist om van coach te veranderen en om vanaf nul te beginnen. Tijdens het seizoen, in de loop van 19 speeldagen, kwamen daarbovenop nog eens 13 nieuwe trainerswissels. Enkele clubs, en niet van de minste, zoals AA Gent (Thorup, Bölöni, De Decker en Vanhaezebrouck) en Racing Genk (Wolf, Oliveri, Thorup, Van den Brom) zijn al aan hun vierde trainer van het seizoen toe! 
 
Een verrassende stand... maar toch niet helemaal
 
Uitgezonderd de elfde plek in de stand van Standard kent het huidige klassement van de JPL weinig verrassingen, met een kwartet op de eerste plaatsen met Club Brugge (39 punten), Racing Genk (35), Charleroi (33) en Anderlecht (32). Toch lijkt het dit seizoen spannender te worden dan de voorbije seizoenen. Vorig seizoen had de leider (Club Brugge, 46 punten) na 19 speeldagen al 9 punten voorsprong op de nummer twee, Antwerp.
 
In het hele seizoen 2019/2020 waren er maar drie ploegen die op een bepaald punt van de competitie op de eerste plaats hebben gestaan: Club Brugge, Standard en Antwerp. In editie 2020/2019 van de JPL was deze eer al weggelegd voor zes ploegen: Club Brugge, Charleroi, Racing Genk, Beerschot, Antwerp en… Waasland-Beveren). In het vorige seizoen bedroeg de kloof tussen de nummer vier (AA Gent, 35 punten) en de nummer 10 (Anderlecht, 23 punten) 12 punten. Momenteel scheidden maar 7 punten Anderlecht (4e met 32 punten) en KV Oostende (10e met 25 punten). 
 
Anderlecht: top met de jeugd
 
Anderlecht lijkt nu pas echt op kruissnelheid te zijn gekomen onder de hoede van Vincent Kompany. Paars-wit staat op een mooie vierde plek, en wel met de jongste ploeg uit de competitie. Anderlecht heeft zijn mooie stek in de stand vooral te danken aan de goede prestaties in het Astridpark, waar het 22 op 30 haalt. Het is daarmee de beste thuisploeg, voor Racing Genk (21 op 30) en Club Brugge (19 op 30). Op verplaatsing acteren de jonkies van Kompany veel minder goed met 10 op 27. Alleen Cercle Brugge (9 op 27), STVV (8 op 30) en Moeskroen (8 op 30) doen het nog slechter. 
 
Jong en oud
 
Dit seizoen zijn Anderlecht en Waasland-Beveren de ploegen die het meest inzetten op de jeugd. Beide clubs hebben drie wedstrijden gespeeld met een ploeg met een gemiddelde leeftijd van minder dan 23 jaar. Tegen KV Oostende kwam Anderlecht zelfs aan de aftrap met een elftal van gemiddeld minder dan 22 jaar.
 
Charleroi, Antwerp en Zulte Waregem doen dan weer het omgekeerde en willen vooral een ervaren ploeg tussen de lijnen brengen. Karim Belhocine heeft dit seizoen de meest ervaren ploeg opgesteld: met een gemiddelde leeftijd van 29,3 jaar verloor dat Charleroi wel in Eupen met 3-1. Ook de Great Old en Essevee brachten meerdere keren een ploeg van gemiddeld 29 jaar oud op de grasmat.
 
Dwomoh, de jongste
 
Op individueel vlak heeft Racing Genk de jongste speler van de competitie op de Belgische velden gebracht: op 19 december, in de wedstrijd tegen Kortrijk, maakte Pierre Dwomoh zijn debuut, 16 jaar, 5 maanden en 28 dagen jong. Hij is zeker niet de enige piepjonge voetballer die dit seizoen al zijn debuut maakte in de JPL. Kristian Arnstadt (Anderlecht, 17 jaar, 27 dagen, op 4 oktober tegen Club Brugge), Luca Oyen (Racing Genk, 17 jaar, 4 maanden, 26 dagen, op 9 augustus tegen Club Brugge), Aster Vranckx (KV Mechelen, 17 jaar, 10 maanden, 5 dagen, op 9 augustus tegen Anderlecht) en Isaac Asante (OHL, 17 jaar 11 maanden, 17 dagen, op 15 augustus tegen Racing Genk) zijn nog voorbeelden van jongeren die het al heel jong tot een eerste elftal in de JPL hebben geschopt.
 
De onverslijtbare Deschacht
 
Aan de andere kant van het spectrum van de leeftijd zijn er ook heel wat clubs die spelers opstelden die al een heel eind in de dertig zijn. Het oudersdomdeken van dit seizoen in de JPL is Olivier Deschacht die op 29 december met Zulte Waregem tegen Eupen zijn 460e wedstrijd in de JPL speelde op een leeftijd van 39 jaar, 10 maanden en 13 dagen. Nicolas Penneteau (Charleroi, 39 jaar, 9 maanden, 29 dagen op 27 december tegen Antwerp), Igor De Camargo (KV Mechelen, 37 jaar, 7 maanden, 15 dagen op 27 december tegen Moeskroen), Guillaume Gillet (Charleroi 36 jaar, 9 maanden, 18 dagen op 27 december tegen Antwerp), Matias Silvestre (Moeskroen 36 jaar, 3 maanden, 2 dagen op 27 december tegen KV Mechelen) toonden ook dat 'oud' niet synoniem is van 'versleten'.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top