One day, one goal: de meesterlijke volley van Luis Enrique tegen Rayo Vallecano

Sport | Tegenwoordig is Luis Enrique een succesvol coach, tussen de jaren 1996 en 2004 beleefde hij als speler hoogdagen bij FC Barcelona. Op een avond in mei 2003 trakteerde de huidige bondscoach van Spanje de Catalaanse supporters op een pracht van een goal. Slachtoffer van dienst was Rayo Vallecano.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Niet veel spelers kunnen na hun carrière zeggen dat ze zowel Real Madrid als FC Barcelona op hun CV hebben staan. Een van die personen is Luis Enrique. Het is echter bij die laatste club dat “Lucho” zijn topdagen beleefde. Ook al kwam hij van aartsrivaal Real Madrid, uiteindelijk zouden de Barça-fans snel Luis Enrique omarmen. Hij groeide uit tot een van de meest geliefde Asturiërs in Catalonië.

Luis Enrique stond als speler te boek als een veelzijdige (rechter)middenvelder. Zijn polyvalentie bleek een grote troef. Enrique stond op veel posities in zijn carrière. Enkel als centrale verdediger of doelman werd hij nooit uitgespeeld. In de 300 wedstrijden die hij zou uitkomen voor Barcelona, zou Enrique 109 doelpunten scoren. Op 4 mei 2003 scoorde hij als aanvoerder van Barça een waar pareltje.

Teleurstellend seizoen

Het seizoen 2002-2003 verliep niet meteen succesvol voor de Catalaanse grootmacht. De successen van de voorgaande jaren konden niet meteen herhaald worden. Het bestuur wisselde dat seizoen drie keer van coach. Wanneer op die vierde mei rode lantaarn Rayo Vallecano over de vloer komt, rekende coach Radomir Antic op het aanvallende duo Patrick Kluivert-Javier Saviola om voor de goals te zorgen. Het was echter Enrique die zijn team naar de juiste richting stuurt.

Het werd wel een match van het nodige geduld voor de Catalanen. Pas in de 67ste minuut opende Enrique de score. Spelende vanop de linkerkant kreeg hij de bal aan de middellijn aangespeeld. Vervolgens hieldhij twee verdedigers aan de praat, om naar binnen te snijden en Kluivert aan te spelen. Die probeerde een een-tweetje met Enrique op te zetten, maar de pass werd een soort lobje in plaats van een kaats over de grond. Toch inspireerde het Enrique tot iets fabelachtigs. De aanvoerder van Barça nam het leer lekker op de linkerslof. De bal belandde vervolgens perfect in het verste zijnetje. Marc Overmars en Javier Saviola zouden de score nog definitief uitdiepen tot 3-0.

Dankzij een stevig eindspurtje eindigde Barcelona dat jaar nog op een zesde plaats in La Liga, waardoor de Blaugrana naar de UEFA Cup mochten het jaar erop.

Triomfantelijke terugkeer als coach

Een jaar later besloot Enrique zijn schoenen definitief aan de wilgen te hangen. Na acht seizoenen het shirt van Barcelona verdedigd te hebben, vond de Spanjaard het welletjes. Lang zou het niet duren vooraleer de publiekslieveling terug zou keren bij de club. Vier jaar na zijn pensioen stortte Enrique zich op het trainersleven, met het reserveteam van Barcelona als eerste job. Zijn eerste opportuniteit als hoofdcoach viel in 2011 uit de lucht, toen AS Roma aanklopte. Na een periode bij Celta keerde hij in 2014 terug naar zijn oude liefde om T1 te worden bij Barça.

Zijn terugkeer werd een instant succes. Zo pakte hij met Barcelona meteen de treble (titel + beker + Champions League), de Europese SuperCup en het WK voor clubs. Na drie succesvolle seizoenen verliet hij Barcelona om bondscoach van Spanje te worden, een job die hij nog steeds uitoefent.

Bekijk hieronder de lekkere volley van Luis Enrique tegen Rayo Vallecano.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook ons verhaal over de lob van Philippe Albert tegen Manchester United.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top