Florian Wirtz, de natuurlijke opvolger van Kai Havertz

Sport | Na het vertrek van Kai Havertz naar Chelsea afgelopen zomer heeft Bayer Leverkusen er een nieuwe piepjonge aanvallende sensatie bij. Florian Wirtz ontpopte zich in geen tijd tot de natuurlijke opvolger van Havertz en dirigeerde die Werkself naar de eerste leidersplaats in meer dan 6 jaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Florian Wirtz is nog steeds maar 17 jaar oud, maar staat nu al te boek als de nieuwe sensatie in de Bundesliga. De jongeling uit Brauweiler, iets ten noorden van Keulen, maakte vorig seizoen tegen Werder Bremen zijn debuut in de Bundesliga, waardoor hij meteen de jongste Leverkusen-speler ooit werd op het hoogste niveau. Met een doelpunt tegen Bayern München enkele weken later kroonde hij zich ook tot jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van die Werkself, een record dat hij afsnoepte van Kai Havertz.

Met zijn rol als nummer 10 fungeert hij na het vertrek van Havertz als de draaischijf van de troepen van Peter Bosz. In 11 Bundesliga-optredens dit seizoen zit de jongeling reeds aan 2 goals en 4 assists, waaronder een beauty tegen Hoffenheim die Leverkusen voor het eerst in meer dan zes jaar de leidersplaats opleverde en afgelopen woensdag een treffer tegen zijn jeugdclub FC Köln, waarmee hij nog wat extra zout in de wonde strooide.

Herenakkoord met de voeten getreden

Sinds 2001 bestaat er in de Rijnland-regio namelijk een herenakkoord tussen FC Köln, Bayer Leverkusen en het nabij gelegen Borussia Mönchengladbach om geen jeugdspelers van elkaar af te snoepen om zo elkaars opleiding niet te ondergraven.

Ondanks dat akkoord snoepte Leverkusen de sensatie wiens naam reeds in talloze scoutingsboekjes opdook af van De Geitenbokken, een wonde die vandaag de dag nog steeds ettert. Sportief directeur Rudi Völler kon het jonge Duitse talent overtuigen door te wijzen op die andere talenten die succesvol door Leverkusen werden gelanceerd: Julian Brandt en Kai Havertz.

Jonge aanvalslinie maakt brokken

Na het vertrek van Havertz afgelopen zomer voor 100 miljoen euro naar Chelsea en het afscheid van Kevin Volland, haalde Bayer dan ook enkel Patrick Shick als vervanger. Kwestie van de definitieve doorbraak van de jongeling niet te dwarsbomen.

Wirtz, die op het punt staat zijn contract open te breken tot 2025, ontpopte zich al snel tot de draaischijf van een jeugdig Leverkusen, met aanvallend ook nog de jonge Leon Bailey (ex-Genk), die stilaan opnieuw naar zijn topvorm toegroeit, en Moussa Diaby (21), vorig seizoen ten koste van Havertz verkozen tot beste speler door de supporters. Met die jonge aanvalshoede met Shick in de punt - liefkozend de Bosz Babes genoemd - beleeft die Werkself de beste competitiestart in de clubgeschiedenis. Benieuwd of de club haar ongeslagen status kan bewaren in het thuisduel tegen Rekordmeister Bayern München.

Bekijk Bayer Leverkusen - Bayern München op zaterdag 19 december om 18u30 live op Eleven Sports 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

De volledige kalender van de 13de speeldag in de Bundesliga:

Vrijdag 18 december:

Zaterdag 19 december:
  • RB Leipzig - FC Köln om 15u30 op Eleven Sports 2
  • Bayer Leverkusen - Bayern München om 18u30 op Eleven Sports 1

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top