Verdient Theo Bongonda een selectie bij de Rode Duivels?

Sport | Theo Bongonda verkeert de afgelopen weken in bloedvorm en heeft dan ook een groot aandeel in de remonte van Racing Genk in de Jupiler Pro League. Afgelopen zondag tegen Moeskroen liet de voormalige belofte-international zijn volledige gamma aan talent andermaal bewonderen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Laat ons eerst even terugkeren naar april 2009. Jaime Alfonso Ruiz, aanvaller van Westerlo, slaagde er toen in om in drie opeenvolgende wedstrijden drie keer de weg naar doel te vinden. Zijn laatste slachtoffer in die fenomenale reeks? Juist, Racing Genk. Meer dan 10 jaar na datum is het aan een speler uit het Limburgse collectief om een gelijkaardig exploot te verwezenlijken. Meer bepaald, de duurste binnenlandse transfer: Theo Bongonda.

Een zware erfenis

Bongonda werd in de zomer van 2019 weggeplukt bij Zulte Waregem om bij de landskampioen de opvolger te worden van Leandro Trossard. Jammer genoeg bleef Racing Genk afgelopen seizoen ver onder de verwachtingen, met een aantal pijnlijke uitschuivers in het kampioenschap en de Champions League tot gevolg. Ook Theo Bongonda kon de hooggespannen verwachtingen niet inlossen. Na 29 wedstrijden bleef zijn teller steken op 5 goals en evenveel assists.

Het tweede luik van het seizoen was wel bemoedigend voor de voormalige speler van Celta de Vigo en Trabzonspor. Eindelijk verlost van zijn rugproblemen en persoonlijke besognes, slaagde de speler die zijn techniek verfijnde aan de vermaarde Academie van Jean-Marc Guillou erin om zijn vorm en torinstinct met mondjesmaat terug te vinden. Ondanks de trainerscarrousel bij de Limburgers (Felice Mazzu, Hannes Wolf, Jess Thorup en John van den Brom), voelt Bongonda zich momenteel als een vis in het water in zijn nieuwe omgeving.

Eindelijk tot volle wasdom gekomen

Na op 20 november 25 kaarsjes te hebben uitgeblazen, weet de Genkie dat hij geen tijd meer heeft te verliezen als hij zich achteraf niets wil beklagen. Tijdens het seizoensbegin blinkt hij dan ook uit in regelmaat. In negen wedstrijden vond Bongonda reeds 8 keer de weg naar doel, waardoor Genk momenteel op de derde plaats kampeert. Die statistieken zijn natuurlijk grotendeels terug te brengen op zijn fenomenale parcours de afgelopen weken. In de laatste vier wedstrijden scoorde hij zeven keer, waaronder dus drie keer twee doelpunten op een rij. De vrijheid die hij van de trainer krijgt op het veld zorgt ervoor dat hij zijn volledige potentieel kan aanspreken.

Al heeft ook ploegmaat Junya Ito een belangrijk aandeel in de huidige hoogvorm van Bongonda. De Japanse winger heeft namelijk een opperbeste verstandhouding met zijn collega-vleugelaanvaller, zowel op als naast het veld. De twee flankspelers zijn op hun beurt een zegen voor Paul Onuachu, die ook de vruchten plukt van hun werk. Als manga-fan brengt Bongonda veel tijd door met de Japanse international. In die mate zelfs dat hij zich heeft voorgenomen om Japans te studeren. De Japanner laat hem dan wel schitteren, de voormalige belofte-international koestert stiekem de droom om voor het eerst opgeroepen te worden voor de Rode Duivels.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op Eleven Pro League, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve video player je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top