Wat is er aan de hand met (het middenveld van) PSG?

Sport |

PSG mag geen steken meer laten vallen in de UEFA Champions League.  De Parijzenaars staan op een teleurstellende derde plaats in groep H. Willen ze hun kansen gaaf houden om door te stoten, moeten ze dringend punten pakken, te beginnen tegen Red Bull Leipzig. 

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Paris-Saint-Germain staat - naar goede gewoonte - netjes bovenaan in de Franse Ligue 1. Terwijl in de vaderlandse competitie alles naar wens verloopt voor PSG, loopt het in de Champions League maar stroefjes voor supersterren Neymar en Kylian Mbappe. Dat is opmerkelijk want vorig seizoen presteerde PSG nog ijzersterk in de Champions League. Bookmakers stipten PSG dan ook aan als één van de favorieten om deze jaargang de beker met de grote oren in de lucht te hijsen.

Een moeilijke start

De bookmakers dreigen ongelijk te krijgen: PSG is in vergelijking met vorig jaar een schim van zichzelf. In de groepsfase konden de mannen van Thomas Tuchel nog maar één keer winnen en stapelde ze twee nederlagen op. Een teleurstellende derde plaats is het voorlopige verdict voor het fiere PSG, achter leider Manchester United en runner-up Red Bull Leipzig en gedeeld met het Turkse Basaksehir. 

Gek genoeg hebben de Parijzenaren slechts vier doelpunten weggegeven in drie wedstrijden. Dat is niet barslecht. Ze legden er ook vier in het mandje en dat zijn er ‘maar’ twee minder dan leider Manchester United. Zowel de aanval als de verdediging zijn dus niet gaan blunderen in deze  Champions League. Wat verklaart dan de malaise in Parijs? Het middenveld, zo blijkt.

Geen stabiliteit

Coach Thomas Tuchel zit al een heel seizoen met de handen in het haar wat betreft het Parijse middenveld. Sinds het begin van het seizoen heeft hij al tien verschillende middenvelders uitgetest. Dat is niet zijn schuld. De Duitse coach moest een oplossing vinden voor de vele blessures waarmee zijn spelerskern kampte. Bovendien wist Tuchel dat het middenveld van PSG de zwakste schakel was van de ploeg.

De eerste middenvelder die steevast op het wedstrijdblad verschijnt luistert naar de naam Ander Herrera. De voormalige speler van Manchester United brengt stabiliteit en laat zich vrijwel nooit op een fout betrappen. Herrera is evenwel niet de man van de creatieve ingevingen à la Kevin De Bruyne en dat mist Tuchel op dit moment bij PSG. Als klap op de vuurpijl blijkt Herrera ook geblesseerd te zijn. Hij zal de match tegen Red Bull Leipzig niet kunnen meespelen.

Tuchels tweede keuze is normaal Idrissa Gueye. Deze pijlsnelle Senegalese middenvelder zit dezer dagen meer in de ziekenboeg dan hem lief is. Hij ondervindt nog steeds last na zijn laatste wedstrijd tegen Rennes en zal ook niet meespelen in de belangrijke match tegen Leipzig. Op Julian Draxler, een andere vast waarde in Tuchels team, kan de coach ook niet rekenen. Hij is out met een dijbeenblessure. 

Op wie Tuchel wel kan rekenen, is Marquinhos. Deze Braziliaan depanneerde PSG als verdedigende middenvelder en deed dat volgens analytici met verve. Marquinhos is echter ook een steengoede verdediger en dat is voor Tuchel nog belangrijker. Hij heeft immers geen andere speler van dat niveau als vervanging.

Het probleem Verratti

Om het probleem van het Parijse middenveld op te lossen, trok PSG enkele nieuwe spelers aan waaronder Leandro Paredes (2019), Danilo Pereira en Rafinha (2020). Zowel Paredes en Rafinha konden de coach nog niet overtuigen van hun meerwaarde. Danilo Pereira mocht echter al enkele keren opdraven in de Parijse verdediging en deed dat niet onaardig.

We vergeten met al die nieuwe namen bijna de rots in de Parijse branding: Marco Verratti. Deze kleine Italiaan is de motor van Paris Saint-Germain met zijn beresterke balcontroles, tactische inzicht en uitstekende passing. Verratti houdt echter niet van het profleven en zet de bloemetjes wel eens buiten zoals een echte Italiaan. Bovendien blijkt hij redelijk blessuregevoelig te zijn. Hij miste afgelopen zomer de het ‘Final 8’-eindtoernooi in Portugal en is sinds 2 oktober opnieuw out.

Totdat de ziekenboeg in Parijs weer leegloopt, zal coach Thomas Tuchel moeten blijven puzzelen aan het middenveld van Paris Saint-Germain. Gelukkig kan hij nog altijd rekenen op die twee sterren vooraan: Neymar Jr. en Kylian Mbappe. Als zij een goede dag hebben, leggen ze Leipzig bijna in hun eentje over de knie.

Volg de ontknoping tussen PSG en Red Bull Leipzig dinsdagavond om 21u00 op Proximus Sports 3. Alle Champions League-matches zijn te volgen via de Proximus Pickx All Sports optie op ‘Proximus Sports’

Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve video player je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top