Viert Youssoufa Moukoko zijn profdebuut tegen Hertha Berlijn?

Sport | 21 november 2020 staat al een tijdje met rood aangestipt op de kalender van Youssoufa Moukoko. Daags voordien viert het Duitse toptalent met roots in Kameroen zijn 16de verjaardag en dat betekent dat hij op het veld van Hertha Berlijn wel eens zijn profdebuut zou kunnen maken. Een eerste kennismaking met de doelpuntenmachine.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Youssoufa Moukoko ziet op 20 november 2004 het levenslicht in Yaoundé, Kameroen. Op 4-jarige leeftijd neemt hij zich, tijdens het bekijken van de halve finale van de Champions League tussen Barcelona en Chelsea, voor om later profvoetballer te worden. Het begin van een onwaarschijnlijk parcours.

De jonge aanvaller begint zijn voetbalcarrière als jeugdspeler bij FC St. Pauli, waarna hij in 2016 naar Dortmund verkast. Daar rijgt hij nu al vier jaar lang de records aaneen en scoort hij haast met de ogen dicht. Bovendien beschikt de jeugdvoetballer ook over een magistrale linkervoet en flukse dribbels, waardoor de vergelijkingen met ene Lionel Messi al welig tieren.

Fenomenale statistieken

Als 14-jarige draagt de kwieke dribbelkont reeds de aanvoerdersband bij de U-19 van Dortmund. Bovendien zijn zijn statistieken dit seizoen om van te duizelen. In 4 wedstrijden heeft hij reeds 13 doelpunten en 1 assist achter zijn naam staan. Iedere wedstrijd die hij dit seizoen heeft gespeeld, scoorde hij minstens een hattrick.

En toch komen die cijfers eigenlijk niet uit de lucht vallen, want in 88 wedstrijden voor de jeugdteams van Dortmund vond het fenomeen reeds 141 keer de weg naar doel. Nu hij vrijdag 16 jaar wordt - de minimuleeftijd om in de Bundesliga te mogen debuteren - zou Lucien Favre hem wel eens meteen zijn profdebuut kunnen gunnen. Op die manier zou hij met de klap de jongste Bundesliga-debutant ooit zou worden. Een record dat hij dan zou overnemen van een andere voormalige Dortmund-speler Nuri Sahin, die 16 jaar en 335 dagen was toen hij zijn eerste minuten mocht spelen. Al kon die nooit echt de hooggespannen verwachtingen volledig inlossen.

Het rijk is aan de jeugd

Niemand lijkt er ook maar over te twijfelen dat Moukoko eerder vroeg dan laat zijn profdebuut bij die Schwarzgelben zal mogen vieren. Dortmund maakt er de laatste jaren namelijk een traditie van om jong geweld vroeg te lanceren. Denken we bijvoorbeeld maar aan Jadon Sancho, Giovanni Reyna en Christian Pulisic. Met Jude Bellingham loopt bovendien nog een andere tiener rond in het Signal Iduna Park. En zo bouwt Dortmund aan het team voor de toekomst.

Natuurlijk mogen we niet vergeten dat met ene Erling Haaland momenteel een ander fenomeen de aanval van de Borussen leidt. Maar aangezien de Noor niet echt concurrentie heeft in de punt zou het dribbelvaardige en aalvlugge Duitse wonderkind wel eens zijn vaste stand-in kunnen worden. Haaland is alvast onder de indruk van zijn jeugdige teamgenoot. "Moukoko is stukken beter dan ik op die leeftijd. Ik heb nog nooit zo'n goede 15-jarige gezien", verklaarde hij na de eerste training van Moukoko bij het A-team. En Moukoko zelf? Die blijft rustig onder alle aandacht. "Ik luister niet naar wat andere mensen zeggen. Ik volg gewoon mijn eigen pad. Ik wil enkel en alleen het team helpen, dat is waarom ik hier ben." Drie dagen na de wedstrijd tegen Hertha zou hij trouwens ook zijn CL-debuut kunnen vieren tegen ... Club Brugge.

Volg Hertha Berlijn - Borussia Dortmund op zaterdag 21 november vanaf 20u30 live op Eleven Sports 2, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

De volledige kalender van de 8ste speeldag in de Bundesliga:

Zaterdag 21/11:

  • Bayern München - Werder Bremen: vanaf 15u30 op Eleven Sports 2
  • Schalke 04 - Wolfsburg: vanaf 15u30 op Eleven Sports 3
  • Hertha Berlijn - Borussia Dortmund: vanaf 20u30 op Eleven Sports 2
Zondag 22/11:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top