Wie moet Witsel en Meunier vervangen tegen Denemarken?

Sport | Woensdagavond om 20u45 is het andermaal het moment van de waarheid voor de Rode Duivels. Mits een gelijkspel tegen de stugge Denen zijn ze zeker van een ticket voor de Final Four van de Nations League. Maar twee jaar geleden waren de Belgen ook zegezeker en volgde de totale desillusie tegen Zwitserland. Bovendien mist Martinez met Axel Witsel en Thomas Meunier twee sleutelspelers in de beslissende wedstrijd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dankzij een laat strafschopdoelpunt van Christian Eriksen is de laatste wedstrijd in groep 2 van de Nations League tussen België en Denemarken nog van belang. De Belgen pronken met 12 op 15 trots op de leidersplaats, maar de Denen kunnen mits een driepunter in Leuven nog met het ticket voor de Final Four aan de haal.

Een vergelijkbare situatie met iets meer dan twee jaar geleden, toen enkel een verliespartij tegen Zwitserland met twee doelpunten verschil nog roet in het eten kon gooien. Na negentig minuten stond toen een ontluisterende 5-2 op het scorebord, nota bene na een 0-2 voorsprong voor de Duivels die nadien als een kaartenhuisje in elkaar stortten. Toen ontbraken met Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne en Jan Vertonghen drie basispionnen. Nu moet Martinez rekening houden met de afwezigheid van Axel Witsel en Thomas Meunier, die tegen Engeland allebei tegen hun tweede gele karton in de campagne aanliepen.

Wie wordt de stofzuiger op het middenveld?

Vooral de afwezigheid van Axel Witsel zou de bondscoach wel eens kopzorgen kunnen baren. De stofzuiger van Borussia Dortmund is essentieel voor de balans in het aanvallend ingestelde elftal van de Spanjaard en wordt steevast als eerste naam op het wedstrijdblad genoteerd. De meest logische oplossing zou zijn om doublure Leander Dendoncker in de basiself te droppen, maar de middenvelder van Wolverhampton ontbrak tegen Engeland met kniepijn. Normaal zou hij tegen woensdag wel speelklaar moeten geraken.

Een alternatief is om Kevin De Bruyne terug een rijtje naar achter te trekken, naar zijn ondertussen vertrouwde positie centraal op het middenveld. Met Youri Tielemans naast zich, ontbeert het de Belgen dan misschien wel aan het nodige recuperatievermogen. Vooraan zou dan Jérémy Doku (als hij op tijd opnieuw fit geraakt), Dennis Praet of Yari Verschaeren in het team kunnen komen.

Wie vult de leemte op de rechterflank?

Het ontbreken van Thomas Meunier doet onvermijdelijk terugdenken aan de zure 0-1 nederlaag tegen Frankrijk op het WK van Rusland twee jaar geleden, toen zijn rushes op de rechterflank node gemist werden. De Meunier van toen zien we de laatste tijd jammer genoeg niet meer aan het werk, maar hij blijft wel een belangrijke pion in de basiself van Martinez. Al klopt zijn naaste concurrent Timothy Castagne alsmaar nadrukkelijker op de deur van de A-kern. De verdediger van Leicester is er tijdens dit interlandluik echter niet bij wegens een hamstringblessure en dus wordt het ook daar puzzelen voor de bondscoach.

Toch heeft Martinez ook hier wel keuzemogelijkheden zat. Nacer Chadli, die tegen Zwitersland nog eens mocht opdraven, en Thomas Foket, die zich na 3,5 jaar afwezigheid opnieuw Rode Duivel mag noemen, lijken de meest voor de hand liggende keuzes. Een alternatief zou ook hier Dennis Praet kunnen zijn, al is het maar de vraag of de Leicester-middenvelder geschikt is om een hele match de flank af te dweilen. Een andere optie kan zijn om Thorgan Hazard op de rechterkant te posteren en dan kan Joris Kayembe de leemte op de linkerflank opvullen.

Kortom, keuzes genoeg. Al zullen het debacle tegen Zwitserland en de zure nederlaag tegen Frankrijk wel nog eens door het hoofd van de bondscoach spoken.

Volg België - Denemarken woensdagavond om 20u25 live op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top