Wat is het type-elftal van de B-ploeg van de Rode Duivels?

Sport | De oefeninterland tegen Zwitserland maakte duidelijk dat België allerminst een wereldploeg is zonder de vedetten van de Gouden Generatie. Maar ook dat de Rode Duivels nood hebben aan een op elkaar ingespeelde typeploeg als doublure van de A-kern. Welke namen mogen we absoluut noteren voor de B-ploeg van onze nationale elf?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Aanval

Eén naam kunnen we alvast blind op papier zetten: Michy Batshuayi is ontegensprekelijk de patron in de aanval, met zijn 21 goals in amper 32 interlands. De 27-jarige spits die bij zijn club Crystal Palace amper van de bank komt, schittert wel in het nationale shirt en torent dan ook ver boven zijn concurrenten uit voor de post van doublure van Romelu Lukaku.
 
Op rechtsbuiten kunnen we de 18-jarige Jérémy Doku posteren. De beloftevolle Antwerpenaar verdiende zijn strepen bij Anderlecht en kan met zijn explosieve rushes en infiltraties een constante dreiging vormen voor de tegenstander. Veruit de gevaarlijkste man op de positie bij de Rode Duivels B.
 
Op de linksbuiten is Leandro Trossard een stevige kandidaat. Bij Brighton & Hove Albion speelde hij dit seizoen zeven wedstrijden en maakt hij tot dusver een vlekkeloze indruk. De 25-jarige ex-Genkie debuteerde begin september voor de Rode Duivels en deed dat met verve.

Middenveld
 
Centraal op het middenveld zetten we Youri Tielemans. De 23-jarige Brusselaar ontwikkelt zich uitstekend bij zijn club Leicester, waar hij telkens in de basis stond sinds het begin van dit Premier League-seizoen. Hij vond er dit seizoen al drie keer de weg naar de netten. De middenvelder beschikt over de juiste vechtersmentaliteit en kan met zijn geslepenheid en klasseflitsen een match beslissen. Tegen Zwitserland bewees Tielemans ook dat hij tempo kan injecteren in een match.
 
Voor Tielemans speelt Hans Vanaken, op de positie van aanvallende middenvelder. De sterkhouder van Club Brugge is niet de meest sexy voetballer, maar is het prototype van rustige vastheid. Hij is zelden op een fout te betrappen en is een buitengewoon betrouwbare pion. Met zijn spelinzicht en spelintelligentie kan hij het verschil maken.

Rechts op het middenveld is Alexis Saelemaekers, die na een aarzelende start alsmaar vaker aan spelen toekomt bij AC Milan, een kandidaat. De 21-jarige Brusselaar luisterde zijn debuut voor de Rode Duivels tegen Ivoorkust op met een fraaie assist op Batshuayi. 
 
Links op het middenveld is Dennis Praet intussen een zekerheid voor het B-elftal. Hij debuteerde al in 2014 bij de Rode Duivels en speelde intussen 8 interlands, waarin hij één keer scoorde. De 26-jarige middenvelder is de derde Leicester-Belg in deze opstelling, en dat heeft zijn voordelen: Praet, Tielemans en Castagne zullen alvast uitstekend op elkaar ingespeeld zijn.

Verdediging
 
In de verdediging springt één naam in het oog voor de B-ploeg: Zinho Vanheusden. De 21-jarige aanvoerder van Standard is nu wel geblesseerd nadat hij op 1 november op akelige wijze zijn voorste kruisbanden van de rechterknie scheurde tegen Oostende, maar hij blijkt match na match een sterkhouder bij zijn club. Bij zijn debuut in het nationale shirt tegen Ivoorkust maakte hij een goeie indruk. Als Vanheusden op zo’n manier blijft evolueren, lijdt het geen twijfel dat hij de toekomstige patron van de verdediging wordt bij de Rode Duivels.
 
Op de rechtsback is Timothy Castagne met zijn 11 interlands voor de Rode Duivels sinds zijn debuut 2 jaar geleden intussen een certitude voor de B-ploeg. De verdediger evolueert prima bij zijn club Leicester, nadat hij de voorbije jaren uitgegroeid was tot een sterkhouder bij het Italiaanse Atalanta.
 
De linksback is een pijnpunt bij de Rode Duivels. Goeie linksvoetige verdedigers zijn dun gezaaid, en ook bij de Rode Duivels is het dezer dagen een knelpuntberoep. België is het laatste decennium verwend geweest met gedegen linksvoetige verdedigers als Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen en nog niet zo lang geleden ook Nicolas Lombaerts. Maar nu gaapt de grote leegte. Een leegte die Joris Kayembe weleens zou kunnen opvullen. De 26-jarige linkspoot is een sterkhouder bij zijn club Charleroi, en die goede prestaties zijn ook bondscoach Roberto Martinez niet ontgaan. Hij werd opgeroepen voor de oefeninterland tegen Ivoorkust en mocht enkele minuten invallen in het slot. Een man voor de toekomst.
 
Onder de lat is Simon Mignolet een certitude bij de B-ploeg, al krijgt de doelman van Club Brugge wel steeds meer concurrentie van Hendrik Van Crombrugge.
 
Ons type-elftal van de B-ploeg van de Rode Duivels: Mignolet, Kayembe, Vanheusden, Castagne, Saelemaekers, Tielemans, Vanaken, Praet, Trossard, Batshuayi, Doku

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top