Dwingt het coronavirus de Jupiler Pro League tot een aanpassing van het speelschema?

Sport | Het coronavirus heeft ons land wederom strak in zijn greep. Ook het profvoetbal ontsnapt niet aan de tweede golf en dat zou wel eens ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor het competitieverloop. Afgelopen weekend werden reeds 3 van de 9 wedstrijden uitgesteld. Hoe lang is de situatie nog houdbaar?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met Cercle-Brugge - Excel Moeskroen, Charleroi - Waasland-Beveren en KAS Eupen - KV Mechelen werden er dit weekend drie van de in totaal negen wedstrijden uitgesteld door een coronagolf bij respectievelijk Moeskroen (13 besmettingen), Waasland-Beveren (14 besmettingen) en Mechelen (10 besmettingen). Na het uitstel van Waasland-Beveren - KV Oostende op de vorige speeldag werden daarmee in totaal reeds vier wedstrijden uitgesteld.

Maar ook de overige ploegen uit 1A blijken verre van immuun voor het coronavirus. Volgens de coronabarometer die Het Laatste Nieuws bijhoudt, blijven tot nog toe maar drie eersteklassers dit seizoen gevrijwaard van een covid-besmetting: STVV, KV Oostende en OHL. Wat de ploegen vooral verontrust is dat ze alsmaar vaker sleutelspelers zien uitvallen. Denken we bijvoorbeeld maar aan Simon Mignolet bij Club Brugge, Nicolas Raskin en Maxime Lestienne bij Standard en Junya Ito bij Racing Genk.

Moeilijke puzzel

Voorlopig kan kalendermanager Nils Van Brantegem nog net de puzzel leggen om een geschikte datum te vinden voor de uitgestelde wedstrijden. Problematischer wordt het als een of meerdere volledige speeldagen zouden geschrapt moeten worden. Dat beseft ook Pro League-voorzitter Peter Croonen. “Zolang het om individuele matchen gaat, kunnen we dat oplossen”, zegt Croonen in een interview met HLN. “Daarmee kunnen we schuiven, maar als er hele speeldagen moeten worden uitgesteld, dan zullen we snel op onze grenzen botsen. De kalender zit nu al propvol, omdat we later begonnen zijn en vroeger moeten stoppen.”

Met 34 speeldagen en mini play-offs heeft de Jupiler Pro League inderdaad nog amper uitwijkmogelijkheden. Bovendien zou ook uitstel van een wedstrijd van een van de Europees spelende teams weleens problematisch kunnen zijn, aangezien ook de Europese competities op een drafje worden afgewerkt.

Komen play-offs in het gedrang?

En dus klinkt de vraag steeds luider of de huidige voetbaljaargang dit seizoen wel helemaal afgewerkt zal kunnen worden. In tegenstelling tot vorig seizoen is de Pro League dit keer wel voorzien op een vervroegd competitie-einde. Na 17 speeldagen kan de stand al als definitief worden beschouwd, waardoor de ellenlange saga van vorig seizoen vermeden kan worden.

Een alternatief zou ook kunnen zijn dat de mini-play-offs tussen de top 4 op de schop gaan om ruimte te maken voor de inhaalwedstrijden. Maar elke wedstrijd minder betekent natuurlijk ook minder kansen voor de ploegen op extra inkomsten. Bovendien zal ook de beheerder van het tv-contract dan mogelijks centen terugvorderen. En dus zijn de profteams er dan ook alles aan genegen om zo lang mogelijk verder te blijven voetballen. Pro League-voorzitter Peter Croonen liet in Het Laatste Nieuws weten dat de teams "al 100 miljoen hebben geïnvesteerd om te overleven". Wetende dat ook de inkomsten ferm afzwakken, is het maar zeer de vraag hoeveel teams een nieuwe vervroegde competitiestop zouden overleven...

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de kanalen van Eleven Pro League, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Bovendien biedt Proximus Pickx in de app en op het web met de 'Interactieve video player' een gloednieuwe ervaring. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve video player je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top