One Day, one goal: Adebayor viert zijn prachtige goal in het hol van de leeuw

Sport |

12 september 2009 staat voor elke Arsenal-fan te boek als een gitzwarte dag. De Londense club verloor toen niet enkel van Manchester City, maar werd ook vernederd door een ex-speler die zonet was overgelopen. Vandaag werpt Proximus Pickx haar blik op die ene goal van Emmanuel Adebayor die nog steeds op de maag ligt bij The Gunners.

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2009 tastte Manchester City diep in de buidel om enkele getalenteerde spelers weg te halen bij haar voornaamste concurrenten. Een van die spelers was Emmanuel Adebayor die toen de overstap maakte van Arsenal naar aartsrivaal Manchester City. Voortaan zou de Togolees naast Carlos Tevez, Kolo Touré en Sylvinho te bewonderen zijn in het blauwe shirt van The Citizens.

Omdat Adebayor tijdens het seizoen van 2008 niet zijn beste kant toonde tegenover zijn werkgever, waren vele Arsenal-fans boos op de Togolese dribbelkont. Adebayor was ook boos. Hij had Arsenal enorm geholpen in de voorbijgaande seizoenen maar toen enkele topclubs aan zijn mouw trokken, liet Arsenal hem maar niet gaan. Totdat City kwam natuurlijk, met een zak vol centen.

Op het scherpst van de snee

Nadat Manchester City zijn eerste vier wedstrijden onder coach Mark Hughes kon winnen stond er op 12 september een heuse klepper op het programma: Manchester City - Arsenal. Coach Hughes dropte de Togolese spits in de basis, wetende dat hij extra gemotiveerd zou zijn om zich te bewijzen tegen die duizenden Arsenal-fans die hem rauw lustten. 

De eerste helft ging gelijk op. Beide teams voetbalden op het scherpst van de snee maar het was City dat de score kon openen dankzij een eigen doelpunt van Arsenal-verdediger Almunia. Pas na de koffie kon Arsenal gelijkmaken dankzij een doelpunt van Robin Van Persie (62’). Adebayor toonde zijn gretigheid iets te hard door diezelfde Van Persie een tijdje later een gemene trap te verkopen tijdens een duel. Arsenal kwam dus langszij en City vreesde het ergste. Dat was echter zonder Marc Bellamy gerekend. De voormalige assistent-coach van Anderlecht was toen ettelijke jaren jonger en scoorde de 2 -1 voor City. 

In het hol van de leeuw

Toch bleef Arsenal aandringen op die tweede gelijkmaker. Adebayor moet het welletjes gevonden hebben want de spits knikkerde een voorzet heerlijk binnen in de tachtigste minuut. Het stadion stond in vuur en vlam. Maar het was niet enkel de wondermooie goal van Adebayor die over de tongen ging: het ging voornamelijk over de viering van zijn doelpunt.

In plaats van voor zijn eigen Manchester City-fans te vieren, liep Adebayor naar de overzijde richting de Arsenal-fans en vierde daar ostentatief zijn goal voor zijn nieuwbakken club. De fans van Arsenal werden natuurlijk razend. Maar dat kon Adebayor niets schelen.

De resterende tien minuten bedachten de fans van Arsenal wellicht een plannetje om Adebayor terug te nemen en even leek Arsenal-invaller Tomas Rosicky die klus voor hen te gaan klaren. Hij scoorde immers nog de 4-2 voor Arsenal maar kon helaas niet meer doen in de laatste tien minuten. Daarmee trok Manchester City de overwinning naar zich toe en moest Arsenal haar meerdere erkennen in de klasse van The Citizens en… Emmanuel Adebayor.

Zin in meer? Herbeleef hier hoe Duitser Torsten Frings Costa Rica torpedeert tijdens de openingsmatch van het WK 2006
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top