Wie verdient de post van derde doelman bij de Duivels?

Sport | Courtois en Mignolet zijn incontournable als de nummers 1 en 2 onder de lat bij de Rode Duivels. Maar welke Belgische doelmannen kunnen die hiërarchie vervoegen als derde man? Proximus Pickx zocht naar het antwoord.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Thibaut Courtois is al jaren de onbetwiste nummer 1 onder de lat bij de Rode Duivels. Ondanks een moeilijk debuutseizoen bij Real Madrid in 2018-2019, heeft de 28-jarige doelman snel zijn zelfvertrouwen teruggevonden. Simon Mignolet is op zijn 32ste nog steeds van goudwaarde, bewijzen zijn prestaties bij Club Brugge. Zijn statuut van doublure van Courtois is dan ook logisch.
Daarnaast kan bondscoach Roberto Martinez vissen uit een grote vijver aan keeperstalent. Courtois en Mignolet zijn onaantastbaar, maar de strijd voor de post van derde doelman ligt open.
 
De voorbije jaren kreeg Koen Casteels de eer om als derde doelman te fungeren. Het betrouwbare sluitstuk van Wolfsburg maakt sinds 2013 deel uit van de kern. Hij miste het WK 2014 en het EK 2016, maar was wel van de partij bij het historisch WK van de Belgen in Rusland in 2018. En met reden. Casteels rijgt jaar na jaar de mooie statistieken aaneen en is op zijn 27ste de onbetwiste nummer 1 onder de lat bij zijn club. Hij wordt hier en daar genoemd als één van de beste doelmannen in Duitsland. Casteels werd opgeroepen voor de komende Nations League-duels, maar bleef uiteindelijk thuis om de geboorte van zijn kind te kunnen bijwonen.
 
Om die nummer 3-positie te behouden zal Casteels nauwlettend de concurrentie in het oog moeten houden. Davy Roef is zijn vervanger voor de komende interlands. De doelman van AA Gent zal zo de tweede keeper zijn, na Simon Mignolet. Courtois haakte door een heupblessure af voor het voor het drieluik met de Rode Duivels. De 26-jarige Roef is niet aan zijn proefstuk toe met zijn selectie, maar speelde nog geen enkele match in het shirt van de Duivels. Deze selectie zou hem een vertrouwensboost kunnen geven, na zijn onttroning door Sinan Bolat onder de lat bij Gent. Om een vaste stek af te dwingen bij de Duivels zal Roef deze buitenkans met beide handen moeten grijpen.
 
Van Crombrugge in polepositie
 
Hendrik Van Crombrugge heeft al heel wat punten gescoord bij Martinez. Het sluitstuk van Anderlecht mocht afgelopen donderdag tegen Ivoorkust zijn eerste nationale selectie vieren (hij viel in voor Mignolet in minuut 77). Hij schudde nog een mooie parade uit zijn mouwen op een poging van dichtbij, maar moest zich even later toch gewonnen geven vanaf elf meter. Van Crombrugge zal er echter niet bij zijn tegen Engeland en IJsland, omdat hij thuis bij zijn vrouw en pasgeboren zoontje wil zijn. Om te klimmen in de pikorde en uitzicht te hebben op deelname aan een eerste groot toernooi met de Duivels in juni volgend jaar, zal hij de kansen die zich aandienen moeten grijpen.
 
Twee andere namen vervolledigen het lijstje van kandidaten. De eerste is Thomas Kaminski. Hij heeft een verleden bij Anderlecht en AA Gent en is nu in loondienst van Blackburn, in de Engelse tweede klasse. Kaminski werd in 2013 en 2014 al opgeroepen voor de Rode Duivels en maakte vorige vrijdag zijn comeback bij de nationale ploeg, als vervanger van Courtois. Met meer ervaring dan zijn vorige passage bij de Duivels is Kaminski een te duchten concurrent voor Van Crombrugge. Dat hij tussen de palen staat bij een tweedeklasseclub speelt wel in zijn nadeel.
 
De jeugd klopt op de poort
 
De tweede naam op het lijstje zal wellicht geen belletje doen rinkelen: Jens Teunckens. Op zijn 22ste verliet de jonge Belg de nationale beloften onder leiding van Jacky Mathijssen voor een plaats bij de A-kern, na het vertrek van Van Crombrugge. De beloftekeeper werd in mei 2018 al eens enkele dagen opgeroepen voor de Duivels. Maar de voorbije jaren concentreerde hij zich vooral op de U21, waar hij als derde doelman fungeerde tijdens het EK 2019. Na twee seizoenen bij Antwerp koos hij in augustus vorig jaar voor een Cypriotisch avontuur bij AEK Larnaca. Een verrassende keuze, die hem een plek in het nationale elftal zou kunnen kosten.
 
Laten we ook Arnaud Bodart niet vergeten. De vaste doelman van Standard maakt zoetjesaan naam in de Jupiler Pro League en zal de komende jaren met zijn talent ongetwijfeld meestrijden om een plek onder de lat bij de Duivels. Maar dat zal nog niet voor meteen zijn, want Bodart werd opgeroepen bij de beloften.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top