Statistieken JPL: einde aan de onoverwinnelijkheid

Sport |
De vaststellingen van de 8e speeldag: de thuisploegen kregen eindelijk de bovenhand en de twee Sportings, die van Anderlecht en die van Charleroi, hebben voor het eerst dit seizoen in de JPL verloren. 
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

In de 9 duels van de 8e speeldag van de JPL werd 28 keer gescoord: een mooi gemiddelde van 3,11 doelpunten per wedstrijd, ook al ligt het lager dan het aantal doelpunten in de twee vorige speeldagen. De daling is natuurlijk te wijten aan de 0-0 van STVV-Kortrijk: die brilscore op Staaien was pas de vierde wedstrijd die zonder doelpunten eindigde. Voor de vorige 0-0 moeten we terugkeren naar 24 augustus, toen het, ook op Staaien, 0-0 werd tussen STVV en KV Oostende.
 
De twee Sportings gaan de boot in
 
Het opvallendste feit van deze achtste speeldag was het einde van de onoverwinnelijkheid van Sporting Charleroi en Sporting Anderlecht. De Carolo's hebben een slechte week achter de rug, met een 1 op 6 in de vaderlandse competitie en een uitschakeling in de Europa League: twee nederlagen en een gelijkspel voor een ploeg die tot dan toe al alles had gewonnen. De Zebra's kennen dus duidelijk hun eerste dipje van het seizoen. Sporting Anderlecht ging ten onder in Brugge, in een topper die Anderlecht opnieuw met de voetjes op de grond heeft gebracht. Paars-wit kende hiervoor een reeks van zeven wedstrijden zonder nederlaag. Voor Anderlecht is dit pas het eerste verlies van het seizoen en is er dus nog geen reden tot paniek. De ploeg van Vincent Kompany zal zich toch moeten herstellen van deze opdoffer, want in de komende weken, na de interlandbreak, kent Anderlecht een kalender met zwaardere tegenstanders dan het tot nu toe te verwerken kreeg.
 
Top 4
 
In de strijd voor de eerste plaats dringen drie ploegen zich op: Charleroi, Club Brugge en Standard, met slechts twee punten tussen de eerste en de derde plaats. Na dit toptrio lijken er wel twaalf ploegen zich te kunnen opmaken voor de strijd voor de top vier. De strijd voor een plaatsje in Play-Offs 1 wordt dit seizoen bijzonder fel, op een moment dat Antwerp en AA Gent zich lijken te herstellen na een moeilijk seizoensbegin.
 
Op eigen veld is het makkelijker
 
Sinds enkele weken zijn de supporters opnieuw welkom in het stadion en dat heeft zijn effect niet gemist: de thuisploegen winnen opnieuw makkelijker hun wedstrijden. Met uitzondering van Charleroi en Eupen hebben dit weekend alle thuisploegen niet verloren. Vijf ploegen konden de drie punten thuis houden. Het doelpuntensaldo zegt genoeg over het voordeel dat ploegen hebben als ze voor hun eigen supporters kunnen spelen: de thuisploegen maakten 20 goals, de bezoekers 8.
 
72 wedstrijden, 21 verschillende uitslagen
 
De 5-1 van AA Gent tegen Beerschot betekende al het 21e verschillende resultaat sinds het begin van het seizoen. In de eerste 8 speeldagen, dus in 72 duels, waren dit de meest voorkomende uitslagen: 1-1 (8), 1-2 (7), 0-1 (7) en 2-1 (6). 
 
Doelpunten voor de topschutters Onuachu en enkele Bruggelingen
 
Van de huidige top 3 van de topschutters in de JPL wist alleen Onuachu (Racing Genk) een doelpunt toe te voegen aan zijn teller. Heymans en Rezaei kwamen niet tot scoren. Vanaken en Diatta vonden de weg naar de netten in het duel tegen Anderlecht en hijsen zich stevig in de top 6 van de topschutters van het Belgische kampioenschap.
 
Assists: Mercier, met twee lengten voorsprong
 
Xavier Mercier is zonder enige twijfel de beste assistgever van het eerste kwart van dit kampioenschap. Tegen Zulte Waregem voegde hij twee nieuwe assists toe aan zijn teller. De Franse middenvelder staat aan de leiding van de assistgevers met 7 stuks, voor Holzhauser (5) en Vormer (4).
 
Clean sheets: Penneteau krijgt gezelschap
 
Nicolas Penneteau had nog maar twee doelpunten gesikt in de eerste zes wedstrijden van Charleroi. In de laatste twee wedstrijden van de Carolo's in de JPL moest hij zich drie keer gewonnen geven. Toch blijft hij aan de leiding in het klassement van de clean sheets, maar hij moet die eerste plaats wel delen met Adam Jakubech, de doelman van KV Kortrijk die dit weekend voor de vierde keer dit seizoen zijn netten schoon kon houden.
 
Kaarten
 
Met 36 gele kaarten (een gemiddelde van 4 per wedstrijd) en twee rode kaarten (waarvan een voor twee keer geel) bleef de 8e speeldag enigszins rustig voor de scheidsrechters, rekening houdend met de toppers die werden gespeeld.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top