Neemt Ivan Rakitic revanche voor zijn gedwongen exit bij FC Barcelona?

Sport | Op zondag 4 oktober om 21u staat met FC Barcelona tegen Sevilla de eerste echte kraker van La Liga jaargang 2020-2021 op het menu. Voor de 32-jarige Kroaat Ivan Rakitic een wedstrijd die met stip genoteerd staat om het ongelijk van Ronald Koeman te bewijzen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We schrijven vrijdag 14 augustus 2020. In het Estadio da Luz veegt stoomtrein Bayern München de vloer aan met het fiere Barcelona. Na negentig minuten grotendeels eenrichtingsvoetbal staat een vooroorlogse 2-8 eindstand op het scorebord. Voor de Catalanen het bewijs dat een cyclus definitief ten einde is gekomen. De ene kop rolt na de andere, waarna ook met de grove borstel door het spelersbestand wordt gegaan. Luis Suarez, Arturo Vidal, Samuel Umtiti en Ivan Rakitic: stuk voor stuk worden ze naar de uitgang begeleid.

Voor die laatste is dat zelfs een heruitgave van het seizoen daarvoor, toen de Blaugrana, in een poging om Neymar terug naar Catalonië te halen, de 32-jarige Kroatische middenvelder tegen zijn wil in als pasmunt aan PSG aanboden. Rakitic was niet te spreken over de move en liet in de Spaanse sportkrant Mundo Deportivo noteren dat hij "niet als een zak patatten behandeld wilde worden". "Ik wil ergens naartoe gaan waar ik me gewild en gerespecteerd voel. Als dat hier (Barcelona, nvdr.) is, dan is dat prima. Als dat ergens anders is, dan zal ik degene zijn die beslist waarnaartoe en niemand anders."

Ontvangen met open armen

Die bestemming werd uiteindelijk Rakitic' ex-ploeg Sevilla FC, waar hij in 2014 na het behalen van de Europa League door de grote poort vertrok naar Catalonië. In zes seizoenen bij de Catalanen speelde de Kroaat 310 wedstrijden, waarin hij liefst 13 trofeeën, waaronder 1 keer de Champions League en 4 landstitels, in de wacht sleepte. Toch werd hij door het Catalaanse publiek nooit echt in de armen gesloten. De reden? Rakitic ontbeert het echte Barça-DNA. Als opvolger van grootmeester Xavi stond de Kroatische werkmier dan ook voor een schier onmogelijke opdracht. En toch vervulde hij een essentiële rol om het evenwicht in het team te bewaren en de gaten die Neymar en Messi op de flank lieten te dichten.

Zijn ex-club Sevilla bleef echter altijd in zijn hart zitten. Het is daar dat hij zijn vrouw Raquel leerde kennen en hij bleef contact houden met sportief directeur Monchi. Toen Ever Banega besloot andere oorden op te zoeken en Rakitic bij het huisvuil werd gezet, twijfelde Monchi geen seconde om de Kroaat terug naar Andalusië te halen. Voor 1,5 miljoen en 9 miljoen aan potentiële bonussen keerde de verloren zoon terug naar de heimat.

Duel op het scherpst van de snee

Zowel FC Barcelona als Sevilla FC kenden met 6 op 6 een vlekkeloze seizoensstart. Het zijn voorlopig dan ook de enige twee Spaanse teams die nog geen punten lieten liggen, ook al hebben ze twee wedstrijden minder gespeeld omwille van de extra rust die hen werd gegund na het Europese voetbal in augustus.

Rakitic zal zondag vooral opduiken in de zone van Frenkie De Jong, de speler die hem vorig seizoen meer dan hem lief was op de bank hield. Benieuwd of Rakitic het ongelijk van Ronald Koeman kan bewijzen en Barcelona zijn eerste puntenverlies van het nieuwe seizoen kan aansmeren.

Volg Barcelona - Sevilla op zondag 4 oktober om 21u live op Eleven Sports 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Het volledige programma van de 5de speeldag in La Liga:
Zaterdag 3 oktober:

  • Atlético Madrid - Villareal om 16u op Eleven Sports 2
  • Valencia - Real Betis om 21u op Eleven Sports 1
Zondag 4 oktober:
  • Levante - Real Madrid om 16u op Eleven Sports 1
  • Barcelona - Sevilla om 21u op Eleven Sports 1

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top