Na het vertrek van Vojvoda moet Standard tegen Beerschot sleutelen aan zijn defensie

Sport | Meer dan waarschijnlijk DE uitgaande transfer voor Standard deze zomer. Mergim Vojvoda heeft een contract van 5 seizoenen ondertekend bij Torino. De Rouches, die zondag in het kader van de vierde speeldag van de Jupiler Pro League naar Beerschot trekken, cashen liefst 5,5 miljoen euro. Niet slecht voor een verdediger die er nooit echt in is geslaagd om de harten van de supporters te veroveren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Velen hadden hun geld gezet op Mehdi Carcela of Samuel Bastien, maar het is wel degelijk Mergim Vojvoda die de eerste is om Standard deze zomer door de grote poort te verlaten. De Kosovaarse rechtsachter (22 caps, 1 doelpunt) heeft een lucratieve transfer naar Torino in de Serie A te pakken. Voor velen een echte verrassing, aangezien de rechtsachter nooit echt kon overtuigen.

Geen onomstreden titularis

Nadat hij afgelopen zomer samen met Selim Amallah de overstap maakte van Moeskroen naar Standard slaagde Mergim Vojvoda er al snel in om Michel Preud'homme ervan te overtuigen dat hij de beste keuze was op de rechtsachter. De eerste echte concurrent ook voor Collins Fai, die jarenlang de rechterflank voor zijn rekening mocht nemen. Op dat moment roemde men vooral de centers van de Kosovaarse international, die van goudwaarde konden zijn voor Renaud Emond.

Maar de hooggespannen verwachtingen veranderden al gauw in een desillusie. Zijn techniek mag dan wel buiten kijf staan, maar de voorzetten van Vojvoda vonden maar zelden een ploegmaat. In de 30 wedstrijden die hij vorig seizoen afwerkte, leverde hij slechts 3 assists af, waarvan 2 in het kampioenschap. De eerste daarvan tegen ... Moeskroen, maar dit volledig terzijde.

Ook op defensief vlak was de speler niet onomstreden. Vele doelpunten kwamen tot stand op zijn flank, waardoor hij regelmatig op hoongelach van de supporters werd onthaald. Maar Michel Preud'homme bleef zijn speler steunen. Vojvoda miste dan ook slechts 4 wedstrijden in het kampioenschap en verscheen liefst 24 keer aan de aftrap.

Een toekomst centraal in de defensie?

Met de komst van Philippe Montanier is er echter een en ander veranderd. Geconfronteerd met het vooruitzicht van een seizoensstart zonder Zinho Vanheusden (3 speeldagen schorsing), moest de nieuwe coach van de Rouches op zoek naar een oplossing. En daarbij viel zijn oog op Mergim Vojvoda. Tijdens de voorbereiding speelde Montanier Vojvoda voortdurend uit in het centrum van de verdediging, waar hij gekoppeld werd aan Kostas Laifis.

Op basis van de drie eerste speeldagen in de Jupiler Pro League moeten we concluderen dat het een goede vondst was. In zijn nieuwe rol stelde Vojvoda helemaal niet teleur. Met de focus enkel en alleen op zijn defensieve taak, toonde de speler dat zijn toekomst misschien wel in het centrum ligt, zoals ook bij zijn illustere voorganger Laurent Ciman het geval was. Maar dat is een keuze die Marco Giampaolo, de coach van de Granata, zal moeten maken.

En Standard, moeten zij zich zorgen maken na het vertrek van Vojvoda? Wat de as van de verdediging betreft alvast niet. Vanheusden keert dit weekend tegen Beerschot terug uit schorsing en met Noé Dussenne en Merveille Bokadi staan ook twee waardige doublures klaar. Op de rechtsachter moet er dan weer nieuw bloed komen, als men niet louter en alleen op Collins Fai wil moeten rekenen. Met het transfergeld dat de Rouches voor Vojvoda ontvingen, kunnen ze gegarandeerd een waardige (goedkopere) vervanger op de kop tikken.

Volg de wedstrijd tussen Beerschot en Standard zondag om 16:00 uur, net als het volledige Belgische kampioenschap op Eleven Pro League, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Bovendien biedt Proximus Pickx in de app (Android, binnenkort ook beschikbaar in IOS en op het web) met de 'Interactieve video player' een gloednieuwe ervaring. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve video player je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top