Leon Goretzka belichaamt metamorfose Bayern München

Sport | Het is zover, de voetbaljaargang 2019-2020 zit er op. En met wat voor een apotheose. Zondagavond stond in het Estadio da Luz in Lissabon in de finale van deze atypische Champions League de Duitse recordkampioen Bayern München tegenover het Parijse sterrenensemble PSG. Ook Neymar, Mbappé en hun maats bleken echter niet opgewassen tegen de Beierse pletwals, met als ultieme symbool de ware metamorfose van Leon Goretzka.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Negentig minuten lang op en af draven en steevast in beide strafschopgebieden terug te vinden, dat is in een notendop de samenvatting van de finale van Leon Goretzka. In het type-elftal van Hansi Flick is de 25-jarige Duitser uitgegroeid tot een certitude, in een middenveld waar met Thiago en Thomas Müller geen plaats is voor een echte breker. Dat gebrek maakt de voormalige speler van Schalke 04 echter ruimschoots goed met zijn fysieke presence en onvermoeibare rushes.

PSG werd als het ware versmacht door de voortdurende pressing en hoge intensiteit die door de Beierse grootmacht op de mat werd gelegd. Neymar en co kregen geen seconde om op adem te komen en moesten vooral in het laatste kwart van de wedstrijd fysiek het onderspit delven. Bayern, daarentegen, bleef maar doorstomen. Met als perfecte illustratie in de 92ste minuut een aanval waarin zowat het hele team mee naar voor trekt - nota bene bij een 0-1 voorsprong in de Champions League-finale - om dan uiteindelijk op een counter in ondertal uit te komen. Het is de voetbalfilosofie van Flick ten voeten uit. Altijd dat doelpuntje meer scoren dan de tegenstander. En met een sluitstuk als Manuel Neuer kan je je natuurlijk veel permitteren.

Van bonenstaak tot Hulk

Illustratief voor dit hoge intensiteitsvoetbal dat der Rekordmeister op de mat legt, is de metamorfose van Leon Goretzka. De 25-jarige Duitser kwam in de zomer van 2018 transfervrij over van Schalke 04. In zijn eerste seizoen in Beieren kwam hij aan 8 goals en 5 assists in de Bundesliga, maar het is vooral dit seizoen dat de rijzige Duitser helemaal is ontploft.

Sinds Hansi Flick begin november overnam van Niko Kovac zet hij Goretzka steevast als nummer 1 op het wedstrijdblad. De middenvelder bedankte zijn coach voor het vertrouwen door zich tijdens de lockdown af te beulen in zijn persoonlijke fitness. En het resultaat mag gezien worden: de ietwat frêle middenvelder is nu haast een bodybuilder. En dat werpt ook op het veld zijn vruchten af. Niet alleen recupereert hij meer ballen en is hij vanzelfsprekend sterker in de duels, maar Goretzka toont zich ook beslissender. Dit seizoen was hij goed voor 8 goals en 11 assists over alle competities heen, waaronder 5 goals en 6 assists na de lockdown.

Bayern herdefinieert totaalvoetbal

Goretzka's metamorfose illustreert ook de volledige ommeslag bij Bayern München. Na een weifelende seizoensstart en 'slechts' een vierde plaats in de tussenstand moet Niko Kovac na een zware 5-1 pandoering bij zijn ex-club Eintracht Frankfurt plaatsruimen voor zijn assistent Hansi Flick. Die zet in op totaalvoetbal waarin het gevaar van alle kanten lijkt te komen en vormt Bayern om tot een ware pletwals.

De resultaten spreken dan ook boekdelen. Sinds de voormalige assistent van Joachim Löw bij de Duitse nationale ploeg aan het roer kwam in Beieren leed Bayern slechts twee nederlagen in 36 wedstrijden. Meer nog, in de laatste 30 wedstrijden werd der Rekordmeister slechts één keer op een gelijkspel gehouden. In de kwartfinales van de Champions League werd het fiere FC Barcelona nog verpulverd met 2-8 en nu mag Flick, na een vlekkeloos parcours in de Champions League, dus pronken met de zesde beker met de grote oren uit de clubgeschiedenis. De tweede treble voor de Beierse club, na 2013 toen met Jüpp Heynckens ook een oerdegelijke Duitser aan het roer stond.

Volg de Champions League op de voet via Proximus Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Bovendien biedt Proximus Pickx in de app (Android, binnenkort ook beschikbaar in IOS en online) met de 'Interactieve video player' een gloednieuwe ervaring. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve video player je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top