Thomas Müller, de exponent van pletwals Bayern München

Sport | Wie gisterenavond voor de buis zat, zal het zich niet hebben beklaagd. Bayern München veegde de vloer aan met Lionel Messi en co. Na een masterclass van 90 minuten stond een voorhistorische 2-8 op het scorebord. Meer dan waarschijnlijk het einde van een tijdperk voor Barcelona, terwijl Thomas Müller bij Der Rekordmeister een tweede leven gevonden lijkt te hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Barcelona - Bayern München, het leek op papier wel een finale avant la lettre. Een duel tussen de enige overgebleven ex-winnaars van de Champions League bovendien. Kortom, een duel om duimen en vingers bij af te likken. Der Rekordmeister werd na het fenomenale seizoenseinde (39 op 39 in de laatste 13 wedstrijden) als topfavoriet bestempeld, terwijl het voor het fiere Barcelona, na het mislopen van de titel en de vroegtijdige uitschakeling in de Copa del Rey, de ultieme kans was om nog met een trofee huiswaarts te keren.

Beierse pletwals onder impuls van herboren Thomas Müller

Wat volgde was een partij voor de eeuwigheid. In de openingsfase ging het spel nog goed op en neer, maar na het eerste kwartier nam Bayern München de teugels stevig in handen onder impuls van een beresterke Thomas Müller. De nog altijd maar 30-jarige Duitser beleeft onder coach Hansi Flick als het ware een tweede jeugd. Na enkele magere jaren was hij onder ex-coach Niko Kovac in een meer behoudende stijl niet meer dan een schim van zichzelf, maar onder Flick blinkt Müller terug als vanouds.

Met 21 assists kroonde hij zich afgelopen seizoen tot assistkoning in de Bundesliga (een evenaring van het record van Kevin De Bruyne), maar vrijdag liet hij zien dat hij ook zijn neus voor goals nog lang niet kwijt is. Een knap een-tweetje zorgde voor de openingstreffer, terwijl hij bij het vierde doelpunt op het juiste moment voor doel opdook. Müller is dan ook een meester in het bespelen van de ruimte. Zelf omschrijft hij zich als een "Raumdeuter” (ruimte-onderzoeker). “Het is iets tussen een middenvelder en een aanvaller. Het gaat om instinct. Ik interpreteer ruimtes.” En ruimtes lagen er gisteren genoeg in de Barça-defensie die zo lek was als een zeef.

Einde van een tijdperk?

De partij vertoonde tevens vele parallellen met de historische 1-7 pandoering die thuisland Brazilië kreeg te verwerken in de halve finale op het WK 2014. En ook daar speelde Thomas Müller de pannen van het dak. Net als bij de Brazilianen werden Gerard Piqué en de arme Clément Lenglet helemaal tureluurs getikt door het vinnige, dynamische Bayern-voetbal. En net als de blamage van Brazilië het einde van het joga bonito inluidde, zou gisterenavond wel eens het definitieve einde van het tiki taka 1.0 kunnen betekenen.

Volgens Thomas Müller, die bij beide historische partijen een beslissende rol speelde, was deze wedstrijd toch nog net van een hoger niveau. “Wat een bijzondere avond. Zelfs tijdens die 7-1 met Duitsland tegen Brazilië op het WK van 2014 hadden we nooit zo’n controle over de match. Toen waren we goed, vandaag domineerden we echt op een brutale manier", aldus de uitblinker.

Toegegeven, van het indrukwekkende combinatievoetbal dat onder Pep Guardiola op de mat werd gelegd, schoot al niet veel meer over. Maar gisterenavond gaven de overgebleven sterren één na één niet thuis. Piqué, Busquets, Suarez en zelfs 6-voudig Gouden Bal Lionel Messi, allen stonden ze erbij en keken ze ernaar. Dat er een ommeslag dient te gebeuren bij de fiere Catalanen is zo klaar als een klontje en dat besefte Piqué na de partij ook zelf. "Het was een verschrikkelijke wedstrijd. Het moet echt veranderen bij Barça en dan heb ik het niet over de coach of de spelers, maar structureel. Niemand is onmisbaar. We hebben nieuw bloed nodig om deze dynamiek om te buigen. Als het nodig is, zal ik de eerste zijn om te gaan." Gelukkig biedt het einde van een tijdperk ook altijd kansen om het geweer van schouder te veranderen. Het wordt uitkijken hoe Barcelona deze historische blamage te boven komt.

Volg de eindfase van de Champions League exclusief op Proximus Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top