Sevilla gaat voor zesde finale, Lukaku voor eerste prijs in tien jaar

Sport | Op 16 en 17 augustus vinden de twee halve finales van de Europa League plaats. Manchester United geeft Sevilla partij, Internazionale neemt het op tegen Shakhtar Donetsk. Proximus Pickx blikt vooruit naar deze twee topwedstrijden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sevilla won al vijf keer de UEFA Cup/Europa League

Manchester United, dat in 2017 de Europa League al eens won, moet het opnemen tegen Sevilla. De Spanjaarden zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot dé Europa League-ploeg bij uitstek. De afgelopen vijftien jaar wist Sevilla de UEFA Cup/Europa League maar liefst vijf keer te winnen. Het gaat dus voor nummer zes, een straf gemiddelde. Een dominant Sevilla wist in de kwartfinale Wolverhampton uit te schakelen.

Man Utd eindigde derde in de Premier League en is al zeker van de Champions League, wat ook het geval is voor Inter, Shakhtar Donetsk en Sevilla. Ze gaan dus allen voluit voor het prestige van het winnen van een Europees toernooi. Tegen FC Kopenhagen won Manchester United na verlengingen moeizaam met 1-0. Beide ploegen nemen het zondag om 21 u tegen elkaar op in het RheinEnergieStadion van FC Keulen.

Lukaku wil records breken

Internazionale wist na een bijzonder aantrekkelijke pot voetbal Bayer Leverkusen uit te schakelen. Romelu Lukaku was weer belangrijk met een doelpunt en scoorde al negen Europa League-wedstrijden na elkaar. Niemand deed ooit beter en ‘Big Rom’ heeft honger naar meer. Hij wil het record van Ronaldo verbreken. De Braziliaan scoorde in het seizoen 1997/1998 34 keer in één seizoen, Lukaku staat op 31. Pikant detail: Inter won dat jaar de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League. Inter heeft dus een afspraak met de geschiedenis en Lukaku hunkert naar een prijs. Zijn laatste clubprijs dateert immers al van 2010, toen hij met Anderlecht de titel won. Lukaku zal ongetwijfeld hopen op een finale tegen Manchester United, zijn ex-club waar hij veel kritiek kreeg.

Toch moet het eerst Shakhtar Donetsk over de knie leggen en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De Oekraïners hadden geen kind aan FC Basel (4-1) en schakelden eerder al zeer makkelijk VfL Wolfsburg uit. Ze verkeren in een zeer goede vorm met daarbij een hoofdrol voor de Braziliaanse aanvaller Junior Moraes. De 33-jarige spits scoorde in zijn laatste twee wedstrijden in de Europa League drie keer en steekt in een bloedvorm. Inter hoopt maandag 17 augustus om 21u in de Düsseldorf Arena van Fortuna Düsseldorf de poort naar de finale open te beuken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top