Het voetbalimperium van Red Bull: van Duitsland tot Brazilië

Sport | Red Bull heeft zich sinds vele jaren in de sportwereld genesteld. Het is actief in de Formule I (Red Bull Racing-team), er is het Red Bull Crashed Ice-event en sinds enkele jaren is de Oostenrijkse producent van energiedrank Red Bull ook actief in het voetbal. Proximus Pickx ging het voetbalimperium van dichterbij bekijken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Red Bull Leipzig is in Duitsland uitgegroeid tot een club die de strijd wil aangaan met Bayern München. Afgelopen seizoen eindigde de club derde, en het hoopt nog verder te gaan in de Champions League. Een project dat sportief en financieel zijn vruchten afwerpt. Het is duidelijk dat het team uit Oost-Duitsland stilaan de weg naar de top in het voetbal aan het inzetten is. Te beginnen met de kwartfinale in de Champions League tegen Atlético Madrid.

Salzburg het middelbaar, Leipzig de universiteit

In 2009 startte Red Bull een nieuwe club in Leipzig. Officieel noemt de club Rasen Ballsport Leipzig (RB Leipzig) omdat de overheid het heeft verboden dat bedrijfsnamen in een clubnaam aanwezig mogen zijn. Toch wordt de club doorgaans Red Bull Leipzig genoemd. Slim bekeken, dus.

Leipzig nam de licentie van vijfdeklasser SSV Markranstädt over en daardoor kon het op een aardig niveau beginnen. De club promoveerde amper 7 jaar later naar de Bundesliga, maar welkom was de club niet. Velen vinden dat RB Leipzig het voorbeeld is van het overdreven kapitalisme in het voetbal. Toch valt er een goed beleid te bespeuren bij de club. Ze kopen vaak jonge spelers, ondertussen spelen er bij de Duitse nationale jeugdploegen tientallen spelers van Leipzig, en er is een bepaalde filosofie. Leipzig speelt een energiek – hoe kan het ook anders met Red Bull als sponsor – type voetbal.

Opvallend: er werd ook een tweede Duitse club (RB Leipzig II) opgericht, maar die werd in 2016 opgedoekt. RB Leipzig is de top van de ijsberg van het imperium in het voetbal. Red Bull Salzburg is de tweede club. Sinds 2005 zwaaien de nieuwe eigenaars er de plak en in Oostenrijk is er geen concurrentie. Salzburg werd de afgelopen zeven jaar landskampioen en begint ook in Europa meer en meer naam te maken. Vraag maar aan Ajax en Club Brugge, die de afgelopen jaren voetballes kregen.

Salzburg is een beetje het middelbaar en Leipzig de universiteit. De afgelopen jaren maakten spelers als Hee-chan Wang, Hannes Wolf, Amadou Haidara, Konrad Laimer en Naby Keïta de overstap van Oostenrijk naar Duitsland. Wel opvallend: fenomeen Erling Haaland trok naar de concurrent van Leipzig, Borussia Dortmund. Met Massimo Bruno (Salzburg) speelde er tot op heden één Belg, maar hij kon er nooit helemaal doorbreken.

Projecten in de VS, Brazilië en Ghana


Met FC Liefering heeft RB Salzburg een satellietclub in de Oostenrijkse tweede klasse, waar jonge talenten van Red Bull Salzburg terechtkunnen. Red Bull is geen eigenaar van de club, maar ging wel een samenwerking aan met twee clubs waardoor deze vereniging tot stand kwam. Ze worden dan ook Red Bull Liefering genoemd, wat niet de officiële naam is van het team. Ze spelen in hetzelfde stadion en hetzelfde shirt als hun grote broer…

Red Bull kijkt ook verder dan Europa en trok ook naar de Verenigde Staten, Brazilië en Ghana. In de MLS is er New York Red Bulls. Sinds 2006 zijn de Oostenrijkers er de grote baas en sinds 2010 spelen ze in de Red Bull Arena, een stadion waar ruim 25.000 fans kunnen genieten van hun helden. De bekendste speler die er tot op heden speelde, is zonder twijfel Thierry Henry. Hij kwam vijf seizoenen uit voor de club.

In Brazilië is er dan weer Red Bull Brasil, door het bedrijf opgericht in 2007. De ploeg uit de stad Campinas staat bekend vanwege het opleiden van eigen jeugdspelers. Vorig jaar raakte bekend dat Red Bull ook een samenwerking is aangegaan met de Braziliaanse eersteklasser Bragantino. Die club gaat sindsdien door het leven als Red Bull Bragantino. Red Bull lijkt ook hier zijn beproefd recept door te duwen. Eén grote club en een andere club die als kweekvijver wordt aanzien.

Tot slot is er Ghana, waar ze ook een club hadden: Red Bull Ghana. In 2014 fusioneerde het team met Feyenoord Fetteh en sindsdien gaat de club door het leven als West African Football Academy Sporting Club. Voorlopig is er daar van enige inspraak van Red Bull geen sprake meer.

De kwartfinale in de Champions League tussen RB Leipzig en Atlético Madrid is op donderdag 13 augustus om 21u live en integraal te volgen bij Proximus Sports, beschikbaar in de All Sports-optie van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top