AA Gent droomt van de landstitel

Sport | AA Gent begint aan het seizoen met een uitmatch bij STVV. De Buffalo’s hebben grote ambities en willen landskampioen Club Brugge het leven zuur maken. De zomertransfers bewijzen dat het Gent menens is. Kan het zes jaar na het volksfeest nog eens een landstitel vieren?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Forse investeringen

AA Gent eindigde vorig seizoen op een tweede plaats na 29 speeldagen. De club probeert via twee voorrondes in de Champions League de groepsfase van het kampioenenbal te bereiken. Mede daarvoor investeerde het bijna 16 miljoen euro in nieuwe spelers. Vooral de komst van Nurio Fortuna springt in het oog. De linksachter werd voor 6 miljoen euro overgenomen van Charleroi en werd zo de duurste inkomende transfer ooit van de club. Hij zal zeker in de basis starten, maar voor de andere aanwinsten is dat niet zeker.

Davy Roef, Dino Arslanagic, Jordan Botaka, Alexandre De Bruyn, Niklas Dorsch en Tim Kleindienst zullen moeten knokken voor een plek in de elf. Sven Kums, die definitief werd overgenomen van Anderlecht, is zeker van zijn plaats. Coach Jess Thorup heeft aan keuze geen gebrek en AA Gent kan twee elftallen opstellen die het waardig zijn om in Play-Off I te spelen. Er zijn geen excuses: er moet dit seizoen eindelijk weer een prijs gepakt worden. In België betekent dat de landstitel of de Croky Cup.

Vertrek van Jonathan David

Er is echter één grote vraag: hoe zwaar zal het vertrek van Jonathan David doorwegen? De Canadese aanvaller weigerde in de voorbereiding mee te spelen in de oefenwedstrijden. Hij aast op een transfer en Lille OSC lijkt de volgende bestemming te worden. Manager Michel Louwagie liet in La Dernière Heure al verstaan dat de gesprekken de goede richting uitgaan. AA Gent casht mogelijk 30 miljoen euro en David wordt zo de duurste uitgaande transfer ooit in de Jupiler Pro League. Financieel doet de club een geweldige zaak, David kwam gratis naar Gent, maar sportief is zijn vertrek een enorm verlies.

De 20-jarige aanvaller was vorig seizoen in alle competities samen goed voor 23 doelpunten en 10 assists in 40 wedstrijden. Thorup moet dus een nieuw plan uitdokteren om zijn nakende vertrek op te vangen. Mogelijk moeten twee aanwinsten dat doen. Niklas Dorsch zou centraal op het middenveld kunnen spelen en daar de plaats van Vadis Odjidja innemen, die met zijn creativiteit een rij hoger de leemte van aangever David kan opvangen. Daarnaast is er de Duitse aanvaller Tim Kleindienst, die mogelijk Laurent Depoitre uit de basis voetbalt. Kleindienst is ook groot en sterk, maar lijkt iets vlotter te kunnen scoren. Zondag om 13u30 weten we alvast hoe Thorup het op Stayen zal aanpakken zonder David.

Kan AA Gent meteen een statement maken tegen STVV? Volg het duel op zondag 9 augustus om 13u30u live en integraal op Eleven Pro League, beschikbaar in de All Sports-optie van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top