Zet Antwerp zijn opmars in het Belgische voetbal voort?

Sport | Op de eerste speeldag van de Jupiler Pro League ontvangt Royal Antwerp FC Moeskroen. Het stamnummer 1 start de nieuwe jaargang alvast vol vertrouwen na de onverhoopte bekerwinst tegen landskampioen Club Brugge. Proximus Pickx blikt vooruit op het nieuwe seizoen van The Great Old.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Royal Antwerp FC is de laatste jaren aan een steile opmars bezig in het Belgische voetbal. Sinds Paul Gheysens en Luciano D'Onofrio de plak zwaaien in Deurne, greep Antwerp de titel in tweede klasse en kaapte het in drie seizoenen in 1A twee keer een play-off 1 plaats weg. Afgelopen weekend kwam daar met de bekerwinst een eerste grote trofee bij.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat The Great Old de traditionele G5 (Club Brugge, Standard, Gent, Genk en Anderlecht) het vuur aan de schenen wil leggen. Met een grondig vernieuwde kern is een plaats in de top vier opnieuw de gezonde ambitie. Al droomt de immer ambitieuze Paul Gheysens van meer. "Ik zet daar geen tijdstip op, wij laten ons niet opjagen. Maar dat (een titel, red.) blijft het doel. En we gaan daar geraken", verkondigde hij maandag nog vol zelfvertrouwen in Gazet van Antwerpen.

Wat met Lamkel Zé?

Daarom ook dat de club vorig seizoen zo lang dwars lag bij de stopzetting van de competitie. De sterke man achter bouwbedrijf Ghelamco was er namelijk rotsvast van overtuigd dat zijn manschappen Charleroi en Gent nog voorbij konden steken en zelfs Club was volgens hem nog niet helemaal buiten schot. Maar dat is het verleden, met een grondige facelift wil het stamnummer 1 de bestorming van de Belgische top voortzetten.

Hamvraag is of dat met of zonder woelwater Didier Lamkel Zé dient te gebeuren. Intrinsiek is hij misschien wel de beste speler van Antwerp, maar hij is o zo wispelturig en zijn fratsen hebben de club al flink wat gekost. Denken we bijvoobeeld maar aan zijn uitsluiting tegen AZ in de voorrondes van de Europa League vorig seizoen, waardoor de club quasi zeker een plaatsje in de groepsfase door de neus geboord zag worden. Dit seizoen is Antwerp, dankzij bekerwinst met een sterke Lamkel Zé tussen de lijnen, al meteen zeker van 6 Europese wedstrijden.

Torenhoge ambities

Europees overwinteren en een plek in de top vier, die op het einde van het seizoen mini-play-offs spelen voor de titel, moet dan ook de ambitie zijn van The Great Old. Afgaande op de prestatie in de bekerfinale, toch de enige echte graadmeter in de voorbereiding, lijkt dat zeker niet te hoog gegrepen. Het gehavende elftal dat Ivan Leko noodgedwongen de wei diende in te sturen, zonder vertrokken sterkhouders als Sinan Bolat, Dino Arslanagic en Wesley Hoedt, krijgt vanaf de competitiestart namelijk nog wat versterking.

Antwerp roerde zich namelijk reeds grondig op de transfermarkt en liet naast bovengenoemde spelers ook nog onder meer Steven Defour en Kevin Mirallas vertrekken. In hun plaats kwamen onder meer Jean Butez, Frank Boya en Birger Verstraete. En volgens Gheysens mogen we nog aanwinsten verwachten. “Die trofee trekt mensen aan. We denken dat het de trigger is om de drie, vier toppers met wie we bezig zijn, te overtuigen", klinkt het in Gazet van Antwerpen. Al lijkt de contractverlenging van Dieumerci Mbokani, tot nader order nog steeds de beste spits in eerste klasse, de belangrijkste deal geweest te zijn.

Zet Antwerp haar torenhoge ambities meteen in de verf in de thuiswedstrijd tegen Moeskroen? Volg het duel op zaterdag 8 augustus om 19u live en integraal op Eleven Pro League, beschikbaar in de All Sports-optie van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top