One day, one goal: het weergaloze kunststukje van Giroud tegen Crystal Palace

Sport | De liefde tussen Arsenal en Franse balvirtuozen kent een lange geschiedenis. In 2012 streek Oliver Giroud neer op de Londense bodem. Ondanks zijn neus voor doelpunten, stoorden sommigen zich aan zijn speelstijl: hij is niet de sierlijkste voetballer, maar op 1 januari 2017 legde hij alle criticasters het zwijgen op met een overheerlijke treffer.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Giroud is één van de vele Franse voetballers die zijn sporen verdiende bij Arsenal en als een icoon in de clubgeschiedenis opgenomen werd. Hoewel zijn status niet kan tippen aan die van Thierry Henry, die in 2008 tot beste speler uit de clubgeschiedenis verkozen werd, heeft Giroud met zijn vele, vaak beslissende doelpunten meegeschreven aan de grootste succesverhalen van The Gunners in zijn periode bij de club.
 
Giroud ving zijn profcarrière aan in Frankrijk. Na een rits glansprestaties in de Ligue 2, in het shirt van Tours FC, wordt hij in 2010 ingelijfd door Montpellier. Met twaalf doelpunten in zijn debuutseizoen voor de club ontbolstert hij tot een aanvaller met killerinstinct. Het daaropvolgende jaar wint zijn club het kampioenschap, en Giroud kaapt de topschutterstitel weg met 21 goals. 

De lofbetuigingen voor de Franse goalgetter waaien al snel het Kanaal over. De meest francofiele club van Engeland schiet meteen in actie. In juni 2012 zet Giroud zijn handtekening onder een contract bij Arsenal: het begin van een rooskleurig hoofdstuk.

Voetbalmagie

Giroud scoort een eerste keer voor Arsenal op 26 september van datzelfde jaar. Hij zou dat kunstje nog honderdtal keer overdoen (105 om exact te zijn). Na drie gouden jaren verliest hij wat van zijn glans en moet hij zijn statuut van titularis in de punt van de aanval delen met Theo Walcott.
 
Maar op 1 januari 2017 toonde Giroud nog eens een staaltje van zijn onversneden klasse, toen Arsenal op eigen veld een competitiematch afwerkte tegen Crystal Palace. Een aanval van de tegenstander liep spaak, op de tegenaanval vond Bellerin Giroud op het middenveld. Met een elegante hakbal devieerde de Fransman de bal in de voeten van Xhaka, die het leer op de linkerflank in de loop van Alexis Sanchez stuurde. Aan een uithoek van het strafschopgebied hield hij halt, waarna hij een inlopende Giroud spotte. 
 
Het Emirates Stadium zou toen getuige zijn van een magisch moment: Sanchez lanceert een fijn lobje in zijn richting, maar de bal belandt achter de rug van de Fransman. Met een geniale ingeving zou Giroud maximaal profijt halen uit deze onhandige situatie: tussen drie verdedigers tikt hij de voorzet met zijn hak tegen de onderkant van de lat in doel. Een fraai staaltje voetbalacrobatie, die het stadion in extase brengt.

Topschutter van de Europa League

Met zijn hoogstandje werd Giroud verkozen tot Puskas-laureaat van 2017, een prijs uit handen van de FIFA die het mooiste doelpunt van het seizoen bekroont. Helaas zou deze onderscheiding geen persoonlijke wederopstanding inluiden bij zijn team.
 
Een jaar later ruilde Giroud Arsenal in voor Chelsea, de Londense rivaal. Hij viert er enkele titels, zoals eindwinst in de Europa League in 2019, toen hij ook de Europese topschutterstitel wegkaapte. De Fransman kan echter geen titularisstek afdwingen in de aanvalslinie van The Blues. Op 26 juli jongstleden werd Giroud de op twee na beste Franse schutter in de geschiedenis van de Premier League (na Nicolas Anelka en Thierry Henry), dankzij zijn treffer tegen Wolverhampton.
 
Fan van deze reeks? Lees de aflevering over de kruisraket van Hamit Altintop, verkozen tot goal van het jaar 2010. 
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top