One day, one goal: Hamit Altintop scoort mooiste goal van 2010

Sport | Hamit Altintop nam het op 3 september 2010 met Turkije op tegen Kazachstan. De Turken wonnen met 0-3 en vooral de goal van Hamit Altintop ging de wereld rond. Een terugblik.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Turkije was na 24 minuten op voorsprong gekomen via Arda Turan, maar het mooiste moment van de partij kwam er in de 26ste minuut. Altintop kreeg bij een hoekschop de bal aangespeeld en hij besloot om vol zijn kans te gaan. De flankspeler nam de bal in één tijd op de slof en zag het leer prachtig in doel belanden: 0-2.

De 15.800 aanwezige fans waren getuige van een weergaloos doelpunt. Uiteindelijk werd het ook nog 0-3 via Nihat Kahveci. Altintop kreeg voor zijn goal de Puskas Award, een prijs voor het mooiste doelpunt van het jaar. Hij verklaarde nadien dat hij "met de ogen dicht trapte" en dat hij pas via de beelden zag hoe knap zijn doelpunt was.

Bayern München en Real Madrid

Turkije kon dus drie punten bijschrijven en dat bleek een gouden overwinning te zijn. De Turken eindigden zo tweede in hun kwalificatiegroep en hielden België zo achter zich. De Rode Duivels eindigden op twee punten van de Turken. Turkije ging echter niet naar het EK 2012, want Kroatië was in de barragewedstrijden veel te sterk.

Altintop speelde in 2010 voor Bayern München, dat hem voordien had overgenomen van Schalke 04. De flankspeler speelde ook nog voor Real Madrid. Na één jaar plukte Galatasaray hem daar weg en in 2018 sloot hij zijn carrière af bij Darmstadt. Altintop was toen 35 jaar.

Grote prijzenkast

Altintop won in zijn carrière twee Duitse landstitels, twee keer de Duitse ligabeker, één keer de Duitse beker, één keer de Duitse supercup, twee keer de Intertoto Cup, één Spaanse landstitel, drie Turkse landstitels, twee Turkse bekers en twee Turkse supercups. Met Bayern greep hij in 2010 net naast de Champions League nadat het in de finale verloor van Internazionale.

De 82-voudige Turkse international was erbij op het EK 2008 en kende daar een zeer goed toernooi. Hij behoorde volgens de UEFA bij de 23 beste spelers van het Europees Kampioenschap.

Fan van deze reeks? Herbeleef de mooiste goal die Mousa Dembélé ooit maakte.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top