One day, one goal: Tita Tovenaar Dembélé rolt Willem II in zijn eentje op

Sport | Mousa Dembélé stond te boek als misschien wel de meest talentvolle Rode Duivel van de huidige Gouden Generatie. Helaas toonde de oud-international slechts bij vlagen zijn absolute wereldklasse. Op een herfstavond in 2008 kon de verdediging van Willem II enkel toekijken toen Mousa Dembélé zijn toverstaf bovenhaalde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De gerenommeerde jeugdwerking van Germinal Beerschot Antwerpen bracht bij het begin van het nieuwe millennium de ene na de andere toekomstige Rode Duivel voort. Naast Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Radja Nainggolan werd ook Mousa Dembélé gevormd bij de Antwerpse club.

Na zijn eerste stapjes te hebben gezet in het eerste van Beerschot op amper 17-jarige leeftijd ging de technisch vaardige spits in 2005 na amper 1 seizoen zijn geluk beproeven bij het Nederlandse Willem II. Met zijn vista en balbehandeling groeide hij in Tilburg meteen uit tot publiekslieveling, waarna een transfer naar AZ Alkmaar volgde.

Dembélé speelt ex-ploeg op een hoopje

In zijn eerste seizoen bij Alkmaar miste de balvaste spits op een haar na de landstitel, waarna in 2008-2009 een kans op eerherstel volgde. Op weg naar dat ultieme doel trokken Dembélé en co op 27 september 2008 naar zijn ex-club Willem II. In de eerste helft werden de Tilburgers van het kastje naar de muur gespeeld, onder impuls van de dodelijke tandem Mousa Dembélé - Mounir El Hamdaoui, door de fans reeds liefkozend omgedoopt tot 'MouMouMagic'.

Dat Dembélé tot magie in staat is, zou hij die avond demonstreren. Bij een 0-3 stand in de 37ste minuut bemachtigt hij op zo'n 30 meter van de kooi het leer. Met een technisch handigheidje ontdoet hij zich in eerste instantie van Danny Schenkel, waarna de toenmalige Rode Duivel richting doel dribbelt. Rens van Eijden en Jens Janse proberen hem tot tweemaal toe het leer afhandig te maken en ook Schenkel doet nog een wanhoopspoging, maar met zijn technische bagage is Dembélé die avond gewoonweg onstuitbaar. Met een overhoekse trap besluit hij zijn magische solo, waarop NOS-commentator Frank Snoeks de loftrompet afsteekt: "Tita Tovenaar. Het achtste wereldwonder! 27 september 2008 na Christus. Hij loopt niet over het water, maar veel scheelt het niet. Ik durf niet beweren dat hij het niet zou kunnen." Dembélé zelf is de nuchterheid zelve en heeft het over "een goed doelpunt". In de tweede helft laat AZ de teugels enigszins vieren, waardoor Willem II nog tot 2-5 kan terugkomen.

Ondergewaardeerde meesterlijke spelverdeler

Zijn doelpunt tegen Willem II ging de wereld rond en met zijn tien doelpunten had Dembélé een belangrijk aandeel in de landstitel voor de troepen van Louis Van Gaal. Eind augustus 2010 ruilde hij de Eredivisie in voor de Premier League, waar hij door Martin Jol bij Fulham een rijtje naar achter getrokken werd. Een rol die de speler, wegens een gebrek aan echt killerinstinct, nog meer op het lijf geschreven was.

Ook Craven Cottage werd al snel te klein voor Mousa the Magnificent, waarna Tottenham de Belg inlijfde. Daar maakte hij zeven jaar lang de dienst uit op het middenveld en werkte hij in totaal 249 wedstrijden af. Op het einde van zijn verblijf begon zijn lijf echter enigszins tegen te sputteren, waarna hij in januari 2019 naar het Chinese Guangzhou R&F trok. Tot spijt van velen van zijn voormalige ploegmakkers, die bij hoog en laag beweren dat ze met de middenvelder in de rangen de Champions League dat seizoen hadden kunnen winnen. Wat later trok Dembélé ook bij de Rode Duivels, waar hij nooit echt een basisrol kon opeisen, de deur achter zich dicht. De vraag die bij talloze voetbalfans op de lippen gebrand blijft, is of Dembélé met al zijn talent wel alles uit zijn voetbalcarrière heeft gehaald.

Fan van doelpunten? Lees dan ook hoe Jérémy Perbet AA Gent het delirium bezorgde tegen Tottenham.

Geniet hieronder nog eens van de magische solo van Mousa Dembélé:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top