Franck Ribéry, voetbalromantiek in zijn puurste vorm

Sport | Op 37-jarige leeftijd beleeft Franck Ribéry een tweede jeugd sinds zijn transfer afgelopen zomer naar Fiorentina. De voormalige Franse international is niet van plan zijn carrière stop te zetten zolang hij zich nog amuseert in het voetbalwereldje. Een universum dat hem op het lijf geschreven is en dat hij altijd ten volle heeft verdedigd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

"Op training amuseer ik me zoals op mijn eerste dag. Ik voel helemaal geen vermoeidheid. Meer nog dan een job, is voetbal voor mij een hobby en een passie. Er is een onwaarschijnlijke aandacht voor. De trainingen zijn intens en de tactiek is doordacht. Je merkt aan alles dat het voetbal in Italië heel belangrijk is. Ik heb nog steeds zin om te spelen. Of ik later trainer word? Ik zal daarover nadenken wanneer de tijd daar rijp voor is", vertrouwde Franck Ribéry La Gazzetta dello Sport toe in een gesprek over zijn toekomst enkele dagen geleden. Zijn manier om te tonen dat hij wel degelijk nog iets in de tank heeft.

De voormalige Franse international heeft zijn valiezen afgelopen zomer neergepoot in Firenze, de stad van de liefde, om een allerlaatste uitdaging aan te gaan. Op zijn 37ste is de linkerwinger, die in de loop van het seizoen af te rekenen kreeg met een enkelblessure, goed voor 3 doelpunten en 3 assists in de Serie A. Recent werd het nummer 7 van la Viola nog het slachtoffer van een inbraak, waarna hij een vertrek uit Italië ernstig overwoog. Zoals altijd windt Ribery er geen doekjes om en heeft hij het hart op de tong.

Het keurmerk van de allergrootsten

Na zijn ontbolstering bij Metz trekt de Fransman in de winter van 2005 reeds naar de Turkse topclub Galatasaray. Op amper 22-jarige leeftijd ontwikkelt Ribéry zich tot de chouchou van de Turkse supporters die hem bijnamen geven zoals "Ferraribéry" en "Scarface". Die laatste bijnaam verwijst natuurlijk naar het kenmerkende litteken op zijn gezicht. Na een zwaar auto-ongeluk op amper 2-jarige leeftijd beslist de Fransman om het litteken te behouden. Ondanks het hoongelach van zijn klasgenoten, beschouwt Ribéry het als een deel van zijn leven. En het vormt ook zijn karakter.

In juni van hetzelfde jaar keert hij terug naar Frankrijk, waarna de motor bij Olympique Marseille pas echt op volle toeren komt. Met zijn onnavolgbare tempoversnellingen groeit hij haast meteen uit tot de publiekslieveling. Een jaar later, op het WK 2006, speelt Ribéry zich in de harten van alle Fransen door een memorabele wereldbeker te betwisten. Vooral met zijn doelpunt tegen Spanje in de achtste finales speelt hij een belangrijke rol in de uiteindelijke finaleplaats voor les Bleus. Meer nog dan zijn talent is het zijn frisheid van geest die de Fransen kan begeesteren.

Geen sant in eigen land

De band tussen Ribéry en Frankrijk neemt nadien echter gradueel af. Aan de basis van zijn tanende populariteit liggen enkele wisselvallige prestaties in het nationale shirt, maar vooral een centrale rol in de spelersstaking op het WK 2010. In Frankrijk wordt hij door de mangel gehaald omwille van zijn uitspraken in de pers, maar Kaiser Franck laat het niet aan zijn hart komen en voetbalt zich de legende in bij Bayern München, waar hij tussen 2007 en 2019 het mooie weer maakt. Zijn succesvolle wisselwerking met Arjen Robben zal voor altijd in het geheugen van de Beierse supporters gegraveerd staan. Jammer genoeg wordt Ribéry in 2013 opnieuw over het hoofd gezien bij de uitreiking van de Gouden Bal, een intiatief van France Football. "Voor mij voelde dat als een diefstal. Ik had de steun van enkele Fransen, maar ik had gewoonweg niet het volledige land in steun", verklaarde hij achteraf aan Canal+. De geboren voetballer die hij is, zal Ribéry deze ontgoocheling de rest van zijn leven meedragen, want het ontnam hem de mogelijkheid om voor eens en altijd toe te treden tot de allergrootsten in zijn sport.

Na alles te hebben gewonnen met de Rekordmeister wil Franck Ribéry de harten van de supporters van la Viola voor zich winnnen. En de winger kennende, zal hij niet stoppen voor hij zijn einddoel heeft bereikt. Hij mag dan nog lang geen uitzicht hebben op een tribune die naar hem vernoemd wordt - zoals het geval is in zijn geboortestad Boulogne-sur-Mer - toch zouden de Florentijnen het niet gauw vergeten als de Fransman erin slaagt om opnieuw een trofee bij te zetten in de prijzenkast van de Italiaanse club, zilvermetaal waarop de supporters reeds twintig jaar wachten.

Volg de avonturen van Ribéry en Fiorentina tegen AS Roma in het kader van de 36ste speeldag in de Serie A zondag om 19u30 op Eleven Sports 2, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top