One day, one goal: Winston Curbelo bevrijdt Standard in de slotseconden

Sport | In de absolute slotseconden van een wedstrijd de bevrijdende treffer tegen de netten jagen. Bestaat er een groter gevoel van extase en euforie? Op 30 september 2004 trapt Jorge Winston Curbelo Standard naar de groepsfase van de UEFA Cup. Een gloriemoment dat de Uruguyaan later nooit meer zou herbeleven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Niet enkel voetbalgrootheden en trefzekere spitsen van allerlei pluimage komen in onze rubriek 'One day, one goal' aan bod, maar af en toe lichten we er ook one-trick ponies uit die met één welgemikt schot hun naam in de voetbalannalen weten te graveren.

De Uruguyaan Jorge Winston 'Pota' Curbelo behoort tot deze laatste categorie. Een half jaar na zijn drie jaar oudere broer Juan Ramon 'Jota' maakt de centrale verdediger ook de overstap van Uruguay naar Standard. Een verblijf dat voor de broertjes maar een jaar zal duren, maar Winston toch een onvergetelijke avond oplevert.

Curbelo bezorgt Standard delirium

Na een 0-0 in de heenwedstrijd in de eerste ronde van de UEFA Cup (de voorloper van de Europa League, red.) thuis tegen de Duitse subtopper VFL Bochum, moeten de troepen van de betreurde Dominique D'Onofrio op 30 september 2004 vol aan de bak in het Ruhrstadion. De Rouches met onder meer Oguchi Onyewu, Mémé Tchité en Sergio Conceiçao zijn lange tijd de evenknie van de Duitsers, maar komen op slag van rust op achterstand na een kopbaldoelpunt van Marcel Maltritz.

Ook na de pauze morst Standard met de kansen, waardoor een vroegtijdige uitschakeling dreigt. In de 92ste minuut krijgen de Rouches echter nog een ultieme kans. Na een kort genomen corner zwiert Conceiçao het leer voor doel. De Duitsers kunnen mits het nodige geharrewar voor doel de bal niet echt ontzetten, waardoor de Portugese sterspeler een tweede beurt krijgt. Een Bochum-verdediger knalt plompverloren over het leer, waarna Winston Curbelo er zijn mindere linker tegen zet en Standard de onverhoopte kwalificatie bezorgt.

Ticketje retour

In de groepsfase van de UEFA Cup kunnen noch de Rouches noch Curbelo echt potten breken. De Uruguyaanse verdediger komt slechts nog 1 luttele minuut aan de bak tegen Besiktas en wordt de blamage tegen Athletic Bilbao (1-7) bespaard. Na 17 wedstrijden en 4 doelpunten voor de Rouches mag Curbelo, samen met zijn broer, op het einde van het seizoen andere oorden opzoeken.

Jorge Winston trekt in eerste instantie naar Real Valladolid, waarna hij een ticketje retour naar Latijns-Amerika boekt. Ook zijn oudere broer Juan Ramon trekt terug naar de heimat. Het doelpunt van de kwalificatie tegen VFL Bochum kunnen ze de jongste van de twee toch alvast niet meer afnemen...

Fan van onze reeks? Lees dan ook over de kanonskogel van Rémi Maréval die de wereld rondging.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top