One day, one goal: kanonskogel Rémi Maréval gaat de wereld rond

Sport | Hoe vaak gaat een speler bij een trap niet volledig de mist in en moet de ballenraper van dienst ergens in de tribunes klimmen om het verloren leer terug te halen? Toch neemt Rémi Maréval op 29 oktober 2008 dat risico wanneer hij op zo'n 35 meter van de kooi een afvallende bal vol op de wreef neemt. Sindsdien is "een Marévalleke doen" een ingeburgerde term in Nantes en omstreken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Rémi Maréval doet bij de Belgische voetbalfan misschien wel nog een belletje rinkelen. De Franse linkerflankverdediger met roots in Martinique werkte tussen 2010 en 2014 iets minder dan 100 wedstrijden af in de Jupiler Pro League voor respectievelijk SV Zulte Waregem en AA Gent.

Voor zijn moment de gloire dienen we echter terug te keren naar 29 oktober 2008. Maréval helpt Nantes het seizoen voordien mee aan de promotie naar de Ligue 1 en verschijnt in de thuiswedstrijd tegen Olympique Marseille nog maar voor de zevende keer aan de aftrap in de hoogste Franse voetbalcompetitie. Een avond die hij niet gauw meer zal vergeten...

Perfecte wreeftrap in winkelhaak

De Kanaries hebben er een slechte seizoensstart opzitten, maar onder de nieuwe hoofdcoach Élie Baup vinden ze enigszins hun tweede adem. Op de elfde speeldag komt echter het grote Olympique Marseille over de vloer, tweede in de rangschikking op twee punten van koploper Olympique Lyon. De troepen van Eric Gerets beloven dus verre van een hapklare brok te zijn.

Na 43 minuten spelen is er in het Beaujoire nog niets memorabels gebeurd. David De Freitas zet zich schrap voor een corner, die aan de eerste paal afgeweerd wordt door de defensie van l'OM. De bal hobbelt weg van doel in de richting van de aanstormende linksachter Rémi Maréval. In wat velen als een vlaag van zinsverbijstering zouden catalogeren neemt de linksachter de bal op zo'n 35 meter vol op de slof. De kanonskogel zeilt alles en iedereen voorbij en laat ook Marseille-doelman en Frans nummer 1 Steve Mandanda aan de grond genageld staan om perfect in de winkelhaak te eindigen. Maréval weet met zijn vreugde geen blijf en rent in extase richting spionkop, waar hij zich op de grond gooit. Een verstuikte pols is zijn deel, maar kan de immense vreugde niet verbrodden. In het slot van de wedstrijd maakt Baky Koné nog de gelijkmaker, maar achteraf heeft iedereen toch vooral de mond vol van de fenomenale treffer van de 25-jarige Franse verdediger.

Snelste doelpunt ooit in Ligue 2

Maréval zou nooit een doelpuntenmachine worden, maar ook met zijn tweede doelpunt in loondienst van de achtvoudige Franse kampioen haalt hij de krantenkoppen. Het jaar nadien scoort hij tegen Nîmes in de Ligue 2 (Nantes kon het jaar voordien de degradatie niet vermijden, red.) het snelste doelpunt ooit. Na een hernomen aftrap omdat een spits van Nîmes iets te snel de middenlijn overschreed, belandt het leer meteen in de voeten van Maréval. Die wil de bal naar voren trappen, maar trapt per abuis vanop zo'n 60 meter richting doel. De doelman van Nîmes, Nicolas Puydebois, verkijkt zich volledig waarna het leer na amper acht seconden al in zijn netten belandt.

De Franse linksachter zou na zijn verblijf in de Jupiler Pro League nog omzwervingen maken bij de Israëlische topclub Maccabi Tel Aviv en het Hongaarse Videoton om sinds 2016 uit te bollen bij het Franse US Ezanville Ecouen.

Fan van onze reeks iconische doelpunten? Lees dan ook over Mathieu Valbuena die een sfeervol Anfield Road het zwijgen oplegt met de winnende treffer.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top