Nice to meet you ... Josep Bartomeu

Sport | Eens te meer komen de interne ruzies en twisten bij de fiere Catalaanse topclub FC Barcelona op de straatstenen te liggen. Voorzitter Josep Bartomeu lijkt in de aanloop naar de voorzittersverkiezingen in 2021 steeds meer de greep te verliezen op zijn club. Het relaas van zijn brokkenparcours.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Josep Maria Bartomeu treedt in 2010 als vicevoorzitter onder Sandro Rosell toe tot het bestuur van FC Barcelona. Nadat die laatste in opspraak komt omwille van financiële malversaties met betrekking tot de toptransfer van Neymar neemt Bartomeu, die eerder al eens in het bestuur zat onder voormalig voorzitter Joan Laporta, in januari 2014 over als clubvoorzitter. Hij heeft daarbij een welomlijnde opdracht: de reputatieschade zoveel mogelijk indammen en de spelersgroep terug met de neus in dezelfde richting krijgen, zodat een herverkiezing in 2015 gegarandeerd wordt.

Na het teleurstellende seizoen 2013-2014 wordt Gerardo Martino doorgestuurd en krijgt Luis Enrique de teugels van de club in handen. Wanneer die tegen de zin van sterspeler Lionel Messi een rotatiesysteem wil invoeren, moet de voormalige bestuurder van ADELTE en EFS een eerste keer ingrijpen. Bartomeu legt Enrique op om Messi altijd op te stellen en met resultaat: Barça behaalt dat seizoen de treble en Bartomeu wordt herverkozen voor een nieuwe voorzitterstermijn van zes jaar.

Stroman spelers of eigengereide voorzitter?

Sindsdien lijkt een stilzwijgend pact ontstaan tussen de spelersgroep met Messi en Gerard Piqué voorop en de voorzitter. Zo lang er trofeeën behaald worden, legt hij hen niets in de weg. Het beeld van Bartomeu als stroman van de spelersgroep en Piqué en Messi die feitelijk de club runnen is geboren en zal voor eeuwig en altijd aan de clubvoorzitter blijven plakken. Ook al lekt er al eens regelmatig wederzijds ongenoegen naar de pers.

Zo komt er in 2019 een nieuw schandaal op het voorplan. Barça zou enkele bedrijven rijkelijk vergoeden om op sociale media Bartomeu in een positief daglicht te stellen en een negatieve perceptie te creëren rond spelers als Messi en Piqué (en zelfs voormalig succestrainer Pep Guardiola). Het schandaal krijgt de weinig flaterende naam 'Barçagate' en veroorzaakt een storm in en rond het fiere Camp Nou.

Boekhoudkundig opsmukwerk

De storm rondt Barçagate is nog maar net gaan liggen of nieuwe strubbelingen steken de kop op. La Pulga komt openlijk in conflict met technisch directeur Eric Abidal en trainer Ernesto Valverde wordt doorgestuurd voor de eerder onervaren Quique Sétien. En dan moet de coronacrisis nog komen... Na lange onderhandelingen gaat de spelersgroep akkoord met een loonsverlaging van 70 procent. Voor sommige bestuursleden gaan ze daarmee echter niet ver genoeg en zes van hen nemen prompt ontslag, vergezeld van een oproep tot vervroegde voorzittersverkiezingen.

De afgelopen weken blijkt nog maar eens dat de Blaugrana financieel in zwaar weer zitten. Met een ingenieuze ruildeal tussen Arthur en Miralem Pjanic wordt de boekhouding wat opgesmukt, maar dat gaat telkens ten koste van de stoffering van de spelersgroep. Bartomeu's einddoel lijkt duidelijk: korte termijn denken primeert op de lange termijn. Misschien zit in zijn achterhoofd wel het ideale afscheid met een een nieuwe Champions League op de schouw? In 2021 lijkt de kans op een herverkiezing namelijk eerder klein, zeker nu voormalig sterspeler (en toekomstig coach) Xavi zijn volle gewicht in de strijd werpt in steun van tegenkandidaat Victor Font. Wie ook de nieuwe clubvoorzitter wordt, een ding staat als een paal boven water: het zal puin ruimen worden om de roemruchte club zijn elan van weleer terug te geven.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top