Serie A maakt zich op voor Atalanta – Lazio: de clash der entertainers

Sport | Woensdag sluiten Atalanta en Lazio speeldag 27 af in de Serie A met een onderlinge confrontatie. In Italië kijken ze al likkebaardend uit naar dit duel. Noch Juventus noch Inter worden gezien als de grootste smaakmakers van dit seizoen. Die eer valt te beurt aan Atalanta en Lazio.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Aan entertainment geen gebrek de voorbije jaren in de provinciestad Bergamo en het blauwe gedeelte van Rome. Dit seizoen staat Atalanta al garant voor 74 goals, bij Lazio werden er tot nu toe 60 in het mandje gelegd. De twee teams zijn hiermee de vlotst scorende ploegen in Italië dit seizoen.

Dat is overigens geen toeval. Vorig seizoen eindigde Atalanta op een historische derde plaats, na kampioen Juventus en runner-up Napoli. De club van Timothy Castagne en Ruslan Malinovskyi (beiden ex-Genk) had echter de beste aanvalslinie, met 77 gemaakte goals dat jaar. Nog een seizoentje terug in de tijd viel die eer te beurt aan Lazio. Het team tuimelde op de slotspeeldag nog ondankbaar van plaats vier naar vijf en kon daardoor vorig jaar niet proeven van Champions League-voetbal, maar Lazio sloeg er wel in om 89 goals te maken in het seizoen 2017-2018.

Goals, goals, goals

Er moeten dus goals op het menu staan voor het duel tussen Atalanta en Lazio, het kan bijna niet anders. In de afgelopen zeven onderlinge duels vielen er maar liefst 29 goals. De heenmatch in oktober eindigde in Rome op een 3-3 thriller. Atalanta kwam 0-3 voor in het Olympisch Stadion maar moest toch met slechts een punt naar huis keren. De gelijkmaker viel pas in de 93ste minuut.

Atalanta speelde afgelopen zondag nog een inhaalduel tegen Sassuolo. Ze vingen de heropstart van de Serie A aan waar ze geëindigd zijn. Sassuolo werd namelijk weggeblazen met 4-1. Vooral het Colombiaanse duo Duvan Zapata – Luis Muriel en de Sloveen Josip Ilicic wisten dit seizoen al vaak de weg naar het doel te vinden. Van de tot nu toe 74 gemaakte goals nam het drietal er 41 voor hun rekening, meer dan de helft dus.

Een ander verhaal bij Lazio, dat vooral rekent op de stootkracht van één man: aanvoerder Ciro Immobile. Wanneer de spits in zijn nopjes is, lijkt er geen houden aan Immobile. Dit seizoen zit hij al aan 27 goals, zes meer dan Cristiano Ronaldo en negen meer dan Romelu Lukaku. Toeval of niet: twee jaar geleden was Lazio de best scorende ploeg in Italië, toen Immobile het jaar afsloot als topschutter met 29 goals.

Historisch jaar voor Lazio?

Woensdag wordt niet enkel een clash der doelpuntenmachines, Atalanta – Lazio wordt tevens een battle der aangevers. Metronoom van dienst bij Atalanta is aanvoerder Papu Gomez, die al 11 assists wist uit te delen. Hiermee is hij niet de assistenkoning in de Serie A. Dat is momenteel de Spanjaard Luis Alberto. De aanvallende middenvelder van Lazio heeft voorlopig één doelpunt meer ingeluid dan zijn Argentijnse concullega.

Atalanta versus Lazio, dat betekent ook een strijd tussen de coaches Gian Piero Gasperini en Simone Inzaghi. De twee worden bejubeld om hun aanvalsspel in het land waar ooit het catenaccio werd uitgevonden. Gasperini won vorig seizoen de prijs van beste coach in Italië, nadat hij Atalanta naar een historische derde plaats en Champions League-voetbal loodste. Zijn aanpak blijft renderen. Ook nu lijkt Atalanta Europees voetbal te zullen halen volgend seizoen. Het team staat op een vierde plaats, zes punten voor AS Roma.  

Vraag is of Lazio de tijd zal krijgen van Atalanta om zich weer wat in te werken. Het is namelijk al van 29 februari geleden dat de ploeg uit Rome nog een competitief duel moest spelen. Lazio was on fire dit seizoen met amper twee verliespartijen dit jaar, het minste aantal verloren duels van alle eersteklassers. Het team van Simone Inzaghi is voorlopig de enige ploeg die Juventus nog van een nieuwe Scudetto kan houden. Het zou een historische eindzege kunnen worden voor Lazio, dat in december Juve wist te kloppen in de Supercup. De laatste keer dat het blauwe team uit Rome kampioen werd van Italië, stond Inzaghi zelf nog tussen de lijnen. We moeten dan al terug naar het jaar 2000.

Mis Atalanta – Lazio niet, woensdag vanaf 21u45 te zien op Eleven Sports 2 (kanaal 122 via het All Sports-pakket van Proximus Pickx).

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top