Vijf weetjes over Zinédine Zidane die je nog niet wist

Sport | Hiep hiep hoera! Zinédine Zidane mag vandaag 48 kaarsjes uitblazen. Als klein eerbetoon aan een van de meest succesvolle voetballers van zijn generatie, serveren we je vijf wist-je-datjes over Zidane om mee uit te pakken bij je vrienden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Amper 2 goals tegen Zuid-Amerikaanse landen

Zidane kende een turbulent WK in 1998, de editie waarin Frankrijk in eigen land zich tot wereldkampioen kroonde. Zidane kreeg namelijk in het groepsfaseduel tegen Saoedi-Arabië een rode kaart wegens natrappen. Hij werd daarmee de eerste Fransman ooit die op een WK voetbal rood kreeg. Zidane miste de twee duels daarop wegens schorsing, maar tekende opnieuw present voor de rest van het toernooi. In de finale dirigeert hij met twee goals Frankrijk naar een 3-0 zege en een wereldtitel tegen Brazilië. Van de 31 goals die hij maakte in het shirt van Les Bleus, zijn deze twee de enige die hij wist te scoren tegen een Zuid-Amerikaans land.

Oudste WK-primus

Op 9 juli 2006 speelde Zidane zijn laatste wedstrijd als profvoetballer. Opnieuw leek de Fransman zijn land naar een wereldtitel te loodsen. Na amper 7 minuten scoorde hij de openingsgoal tegen Italië. Wat later maakte, ironisch genoeg, Marco Materazzi gelijk. De twee zouden later in het duel elkaar nog eens kruisen, met een fatale afloop voor Zidane. Frankrijk zou na verlies in de penalty’s de wereldtitel mislopen. Desondanks zijn beruchte kopstoot in de finale werd Zidane uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Hij was op dat moment 34 jaar en 16 dagen oud en daarmee nog steeds de oudste speler die op een WK uitgeroepen werd tot primus.

Renault Clio als cadeau voor eerste profgoal

Nog voor Zidane zou schitteren voor clubs als Juventus en Real Madrid, maakt hij in eigen land naam en faam bij AS Cannes en Bordeaux. Bij die eerste club komt hij in 1988 voor het eerst piepen, op amper 16-jarige leeftijd. De voorzitter van Cannes is zo in zijn nopjes over zijn ruwe diamant, dat hij Zidane een auto belooft wanneer die zijn eerste goal voor de club zou maken. Pas op 10 februari 1991 moet hij zijn belofte nakomen. Tegen Nantes maakt Zidane zijn eerste competitieve goal in een 2-1 zege voor Cannes. Voorzitter Jean Fernandez hield zijn woord. Een Renault Clio werd de eerste wagen van Zizou.

Eerste Franse coach ooit bij Real

Zidane mag dan wel al heel wat jaren gestopt zijn als voetballer, als coach blijkt hij even succesvol te zijn. In januari 2016 werd hij aangesteld als hoofdcoach van Real Madrid. Op vier jaar tijd wist hij al tien prijzen met de Koninklijke te pakken. Zo won hij met Real één keer de Spaanse landstitel, twee Spaanse Supercups, twee WK’s voor clubs, twee Europese Supercups en drie keer de Champions League. Geen enkele trainer deed hem dat laatste feitje ooit voor. Niet slecht voor de eerste Franse coach ooit in het meer dan 110-jarige bestaan van Real Madrid.

Australiërs eren Zidane met een lied

Eindigen doen we met muziek. Over voetbalsterren worden vaak liedjes gemaakt en dat is bij Zidane niet anders. In 2014 lanceerde de Australische band Vaudeville Smash hun Zinédine Zidane-lied. In het nummer wordt een indrukwekkend lijstje aan spelers opgesomd. Maar de conclusie in het refrein is telkens simpel: Zidane is de beste. Ook de Zidane-kopstoot passeert nog eens fijntjes de revue. Het nummer werd op YouTube al meer dan 15 miljoen keer bekeken. Op Spotify werd het al bijna 4 miljoen keer gestreamd.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top