Ook Serie A schiet, met zinderend tempo, terug uit startblokken

Sport | Dit weekend is er opnieuw voetbal te zien in Italië, na een periode van inactiviteit vanwege het coronavirus. Vanaf zaterdag 20 juni zal op nog geen twee maanden tijd de Serie A-editie van dit seizoen alsnog afgewerkt worden. Het belooft een pittige tijd te worden voor clubs en spelers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op zaterdag 20 en zondag 21 juni worden nog vier wedstrijden van de 25ste speeldag ingehaald, met Torino-Parma als opener en ook nog Verona-Cagliari, Atalanta-Sassuolo en Inter-Sampdoria. Vooral voor Inter en Atalanta zijn het belangrijke inhaalmatchen. Mits een zege komen beide teams sterker op plaatsen drie en vier te staan, plekken die nog recht geven op Champions League-voetbal volgend seizoen. Torino en Sampdoria van hun kant kunnen ook wel wat zuurstof gebruiken. Beide teams bengelen onderaan in het klassement en flirten met de degradatiezone.

Andermaal Juventus, of wordt het Lazio?

Wanneer de vier inhaalmatchen afgewerkt zijn, maken we de sprong naar speeldag 27 en start het helse schema om de competitie op nog geen twee maanden tijd af te werken. Van maandag 22 juni tot woensdag 24 juni wordt de 27ste speeldag meteen aangesneden. De 124 matchen - twaalf volledige speeldagen en de vier inhaalmatchen - zouden in 44 dagen achter de rug moeten zijn. Op zondag 2 augustus valt het doek over dit uitzonderlijke seizoen.

De ontknoping in de Serie A kan alvast nog spannend worden. Recordkampioen Juventus voert de ranglijst aan, maar heeft slechts één punt meer dan naaste belager Lazio. Indien de twee teams elkaar geen duimbreed blijven toegeven, kan de beslissing misschien wel vallen op speeldag 34. Dan ontvangt Juve het blauwe team uit Rome. Het Inter van Romelu Lukaku leek ook lange tijd een concurrent te worden om de Scudetto, maar zelfs met een zege dit weekend in hun inhaalwedstrijd blijft het team op zes punten staan van leider Juventus.

Aanpak Sarri valt niet in de smaak

Ook al prijkt Juve bovenaan het klassement, rozengeur en maneschijn is het allerminst in Turijn. Vooral rond de figuur van coach Maurizio Sarri is er veel te doen. Die werd enkele jaren geleden nog bejubeld om het voetbal dat hij bracht met Napoli, maar bij Juventus lijkt de mayonaise niet te pakken. Juve speelt niet het attractieve voetbal dat werd gehoopt onder Sarri, domineert niet zoals de voorbije jaren in de Serie A en ook zijn tactische keuzes werden niet altijd op gejuich onthaald. Juventus streed lange tijd op alle fronten mee: naast een mogelijke nieuwe titel kan het ook nog de Champions League winnen. In de Coppa Italia moest de Oude Dame na strafschoppen het hoofd buigen voor het Napoli van Dries Mertens. Het zorgt ervoor dat de twijfels rond Sarri alleen maar toenemen.

Een andere toon heerst er bij uitdager Lazio, de ploeg van Jordan Lukaku. Daar heeft coach Simone Inzaghi opnieuw een elftal weten te kneden dat attractief en aanvallend voetbal brengt. Twee seizoenen geleden zorgde hij er al voor dat Lazio de best scorende ploeg was in Italië. Dat leverde echter geen Champions League-voetbal op. Op de laatste speeldag verloor Lazio zijn vierde plek alsnog aan Inter. Dit jaar liggen de kaarten beter op tafel. Aanvoerder Ciro Immobile maakt weer goals aan de lopende band. Als hij zijn pre-coronavorm heeft kunnen behouden, mag Juventus zich opmaken voor een hete titelstrijd. Voor Lazio is het winnen van de Scudetto al geleden van het jaar 2000. In dat jaar stond huidig coach Inzaghi nog zelf tussen de lijnen.

Atalanta bevestigt

Voor de overige Champions League-plekken staan Inter en Atalanta in poleposition. Atalanta beleefde vorig seizoen een droomjaar met een derde plaats en CL-voetbal voor het eerst. De provincieclub van Rode Duivel Timothy Castagne lijkt zich dit jaar te handhaven in het Italiaanse topvoetbal. Een mooi lichtpuntje voor de stad Bergamo, waar Atalanta voetbalt. Bergamo is namelijk een van de hardst getroffen steden in Italië door het coronavirus.

Tot slot zijn er nog enkele clubs die evenzeer Europees voetbal ambiëren volgend seizoen. AS Roma volgt op amper drie punten van Atalanta, terwijl het Napoli van Dries Mertens volop in de race zit voor Europa League-voetbal. Andere concurrenten zijn Milan, Hellas Verona en Parma.

Wie degradeert met SPAL en Brescia?

Tot slot is er ook nog een bikkelharde strijd onderaan het klassement. Met amper 16 en 18 punten lijken rode lantaarn Brescia, de club van Mario Balotelli, en SPAL vogels voor de kat te zijn. Voor de laatste degradatieplek wordt het nog een gevecht tussen een vijftal clubs.

Momenteel staat de Zuid-Italiaanse club Lecce er niet goed voor. Mits een goede reeks kunnen ze enkele teams die net boven de rode zone staan het flink lastig maken. Zo moeten ook nog Genoa, Sampdoria, Torino en Udinese nog oppassen. Die laatste club staat momenteel op een 14de plaats, slechts drie punten boven de degradatiezone.

Het beste uit de Serie A is te volgen op Eleven Sports met de All Sports-tv optie van Proximus.

De inhaalwedstrijden van speeldag 25

Zaterdag 20/6:
 • Torino - Parma
 • Hellas Verona - Cagliari
Zondag 21/6:
 • Atalanta – Sassuolo (Eleven Sports 2)
 • Inter – Sampdoria (Eleven Sports 2)
Programma speeldag 27

Maandag 22/06
 • Fiorentina – Brescia
 • Lecce – Milan (Eleven Sports 1)
 • Bologna – Juventus (Eleven Sports 1)
Dinsdag 23/06
 • SPAL – Cagliari
 • Hellas Verona – Napoli (Eleven Sports 2)
 • Genoa – Parma
 • Torino – Udinese
Woensdag 24/06
 • Inter – Sassuolo (Eleven Sports 1)
 • Atalanta – Lazio (Eleven Sports 2)
 • Roma - Sampdoria

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top