Verovert Betis onder leiding van ervaren rot Joaquin de scalp van grote broer Sevilla?

Sport | Goed nieuws voor de voetbalfans. Na de Bundesliga trekt ook La Liga zich vanaf donderdag 11 juni weer op gang. De topaffiche op deze 28ste speeldag is 'El Gran Derbi' tussen Sevilla en stadsgenoot Real Betis. Kan ouderdomsdeken Joaquin zijn Verdiblancos nog eens op sleeptouw nemen om de meest beladen derby in La Liga in de wacht te slepen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

In Spanje heb je de Clasico tussen Real Madrid en FC Barcelona en de Madrileense derby, maar de Derbi Sevillano sluit daar toch heel nauw bij aan. De stadsderby in de hoofstad van Andalusië verscheurt de stad in twee: de Rojiblancos versus de Verdiblancos. Sinds de jaren 2000 zet de eliteclub Sevilla de meer volkse rivalen uit Betis toch enigzins in de schaduw als het op het behalen van zilverwerk aankomt, maar de altijd beladen derby staat steevast garant voor spektakel.

Een man die ondertussen reeds tot het clubmeubilair van Betis behoort en al menig felbevochten derby heeft beslecht, is Joaquin, die op zijn 38ste nog steeds het mooie weer maakt op de rechterflank van de groenhemden. Dat hij dit seizoen in topvorm verkeert, bewijzen zijn 8 doelpunten, waaronder een hattrick tegen Athletic Bilbao, waardoor hij zich de oudste speler mag noemen die drie maal de weg naar doel vindt in een wedstrijd in de geschiedenis van La Liga.

Clubliefde fnuikt internationale topcarrière

Op amper 19-jarige leeftijd debuteert Joaquin in het seizoen 2000-2001 in het eerste elftal van Real Betis. De aalvlugge winger maakt al snel faam als een van de beste flankspelers van Europa en wordt ook herhaaldelijk opgeroepen voor het nationale elftal. Joaquin lijkt af te stevenen op een topcarrière, maar stuurt topclubs als Real Madrid wandelen om zijn oude liefde trouw te blijven. Na omzwervingen bij Valencia, Malaga en Fiorentina, keert hij in 2015 terug op het oude nest.

Dat de liefde bij Joaquin het veld overstijgt, mag blijken uit het feit dat hij zich in 2017 voor 1 miljoen euro aandelen in de club aanschaft. "Een manier om iets terug te geven aan de club die me alles heeft gegeven", lichtte de rechterflankspeler zijn beslissing toe. Als ervaringsdeskundige moet je Joaquin ook het belang van de meest beladen derby in La Liga niet duidelijk maken. Na de heenmatch in november verklaarde hij "ik weet niet hoeveel derby's ik nog zal spelen, maar ik zal hem zoals altijd weer ingaan alshof het mijn laatste is". Dat zal donderdagavond sowieso nog niet het geval zijn, want eind december besloot Joaquin om zijn clubcarrière nog een jaar langer te rekken. Wie weet om de fameuze 3-5 van begin januari 2018 nog eens netjes over te doen, wat hem de memorable uitspraak ontlokte: "Uitrusten? Vanavond rust er niemand uit. Iedereen die voor vijf uur 's ochtends thuis is, krijgt een boete." Hoeft het nog gezegd dat de derby van Sevilla de aanvaller van Betis nauw aan het hart ligt?

Sevilla - Real Betis is donderdag 11 juni vanaf 22u live te bekijken op Eleven Sports 1.

Heroptredende Eden Hazard

Naast de derby van Sevilla is het op de 28ste speeldag van La Liga ook uitkijken naar het heroptreden van Eden Hazard. De 29-jarige aanvoerder van de Rode Duivels viel op 22 februari uit met een enkelblessure, waarvoor hij begin maart in de Verenigde Staten werd geopereerd. De coronacrisis gunde de dribblekont de mogelijkheid om in alle rust te herstellen. Eens de Spaanse clubs hun trainingen mochten hervatten, trainde de aanvoerder van de Rode Duivels meteen ook weer mee. Zaterdagavond stond hij bij de Koninklijke ook aan de aftrap van een partijtje 11 tegen 11. Of Hazard meteen de negentig minuten zal volmaken in het thuisduel tegen Eibar lijkt wel nog enigszins voorbarig.

Real Madrid - Eibar is op zondag 14 juni vanaf 19u30 te bekijken op Eleven Sports 1.

De volledige kalender van de 28ste speeldag in La Liga:

Donderdag 11/6:

  • Sevilla - Real Betis vanaf 22u op Eleven Sports 1
Vrijdag 12/6:
  • Valencia - Levante om 22u op Eleven Sports 2
Zaterdag 13/6:
  • Mallorca - Barcelona vanaf 22u op Eleven Sports 1
Zondag 14/6:
  • Athletic Bilbao - Atlético Madrid vanaf 13u op Eleven Sports 1
  • Real Madrid - Eibar vanaf 19u30 op Eleven Sports 1
  • Real Sociedad - Osasuna vanaf 22u op Eleven Sports 1

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top