One day, one goal: de kruisraket van Cristiano Ronaldo tegen Porto

Sport | De meesterlijke passeerbewegingen en dito doelpunten van Cristiano Ronaldo zijn al lang niet meer bij te houden. Op 15 augustus 2009 scoorde de Portugees, die toen al samen met Lionel Messi als de beste voetballer op deze planeet gold, één van de mooiste treffers uit zijn indrukwekkende carrière.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Cristiano Ronaldo vatte het seizoen 2008-2009 niet in de beste omstandigheden aan. Nadat hij tijdens de laatste transferperiode luidop droomde van Real Madrid werd hij door een deel van de United-fans op de korrel genomen. Daarnaast miste hij de competitiestart door een operatie aan de rechterenkel. Pas midden september stond hij weer op het veld. Langzaam vond hij zijn beste vorm terug, hetgeen hij in november onderstreepte door de symbolische kaap van 100 doelpunten voor Manchester United te overschrijden.
 
Ook op het Europese toneel droeg CR7 bij aan het knappe parcours van zijn team. In de groepsfase van de Champions League zweeg zijn kanon, maar daarna zou de Gouden Bal zijn duivels ontbinden en als vanouds de netten doen trillen. Tegen Inter Milaan kon hij de kwalificatie voor de kwartfinales veiligstellen met de 2-0, maar vooral zijn exploot tegen FC Porto enkele weken later zou zich in het collectieve voetbalgeheugen nestelen.

Een buitenaards schot

De Portugezen boden aardig tegenwerk tegen de geoliede machine uit Manchester, bestaande uit onder andere Ryan Giggs, Wayne Rooney, Rio Ferdinand en veteraan Edwin van der Sar. Porto veroverde een uitstekende uitgangspositie op Old Trafford, met de 2-2 gelijkmaker in de ultieme slotfase, en wou dat harde werk koste wat het kost verzilveren.
 
De troepen van sir Alex Ferguson konden zich geen enkele fout veroorloven in de terugmatch op Portugese bodem. Een boodschap die Ronaldo goed begrepen had. Hij had maar vijf minuten nodig om zijn genialiteit het werk te laten doen.
 
De vedette krijgt de bal aangespeeld tussen de middencirkel en de grote rechthoek, wendt zijn blik richting de goal en waagt zijn kans: vanop 35 meter lost hij een loepzuivere maar staalharde kanonskogel die in de rechterhoek verdwijnt. Een uitgestrekte Helton, de arme Braziliaanse doelman van Porto, kon er zelfs met zijn vingertoppen niet bij. De wereldgoal zou beslissend blijken, want de ploeggenoten van Lucho González konden niet meer terugkomen en zagen hun ticket voor de halve finales in rook opgaan.

Mooiste doelpunt van het seizoen

In een volledig Engelse halve finale zou Ronaldo alweer zijn stempel drukken tegen Arsenal met een tweeklapper en een beslissende pass in de terugmatch. In de finale keek Ronaldo zijn tegenhanger aan de top van de voetbalhemel in de ogen: Lionel Messi. Het Argentijnse voetbalwonder en zijn team zouden zegevieren met 2-0.
 
Cristiano Ronaldo kon zich evenwel troosten met de derde opeenvolgende titel in de Premier League. Enkele weken later zou zijn beauty tegen Porto verkozen worden tot mooiste doelpunt van het afgelopen seizoen, waarmee Ronaldo de allereerste winnaar van de FIFA Puskás Award werd.
 
Fan van legendarische doelpunten? Herbeleef de fabuleuze treffer van Marc Wilmots in het Stade de France.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top