Ivan Leko loodst Club Brugge naar vijftiende landstitel

Sport | Twee jaar geleden kroonde Club Brugge zich voor de vijftiende keer in zijn clubgeschiedenis tot Belgisch kampioen. Op het veld van naaste rivaal Standard pakten de Bruggelingen pas op de voorlaatste speeldag het broodnodige punt om de titel veilig te stellen. Een relaas van het blauw-zwarte seizoen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wanneer Michel Preud’homme beslist om de deur in Brugge achter zich dicht te trekken, moeten voorzitter Bart Verhaeghe en CEO Vincent Mannaert op zoek naar een vervanger. De keuze valt verrassend op Ivan Leko. De Kroaat had het seizoen voordien met Sint-Truiden de finale van play-off II gehaald en kreeg nu de kans bij zijn Club Brugge, waar hij van 2005 tot 2009 zelf nog had gevoetbald. De 40-jarige coach voert een 3-5-2-systeem in, dat Club Brugge vooral in de reguliere competitie veel punten zal opleveren.

Blauw-zwarte machine

Club Brugge kent een zeer sterke start. Enkel tegen Moeskroen, Genk en Anderlecht kan blauw-zwart niet winnen in de heenronde. Na vijftien speeldagen staat blauw-zwart met 37 op 45 zes punten voor op het verrassende Charleroi en al negen punten voor op paars-wit.

Niemand lijkt Club Brugge, met Anthony Limbombe (die met geweldige doelpunten in de slotminuten vier keer een overwinning uit de brand sleept), Gouden Schoen Ruud Vormer (tien goals en zestien assists in de reguliere competitie), de vlotscorende Abdoulay Diaby (11 goals in de reguliere competitie) en de geniale flitsen van Hans Vanaken, nog van zijn vijftiende titel te kunnen houden.

Sputterende motor met keepersprobleem

Maar het zou toch tot de voorlaatste speeldag van de play-offs duren vooraleer Club Brugge zich tot landskampioen kan kronen. Na nieuwjaar sputtert de motor en pakt Club slechts 14 op 27, waardoor het uiteindelijk slechts met zes punten voorsprong op Anderlecht aan play-off I begint.

Vooral tussen de doelpalen blijkt Leko met een probleem te zitten. De Club-coach stelt afwisselend Vladimir Gabulov, Ethan Horvath, Guillaume Hubert en Ludovic Butelle op, maar allemaal begaan ze wel eens een blunder. Club haalt in januari Kenneth Vermeer om het keepersprobleem op te lossen. Dat lijkt aardig te lukken, tot de Nederlander uitvalt met een blessure.

Hoewel de Bruggelingen hun eerste wedstrijd in play-off I winnen van Genk (1-0), sluipt er twijfel in de groep na uitnederlagen tegen AA Gent (1-0) en Anderlecht (1-0). De walk-over tegen Charleroi (6-0) is welgekomen, maar daarna pakt Club slecht twee op negen, na gelijke spelen thuis tegen Standard (4-4) en in Genk (1-1) en zelfs een thuisnederlaag tegen Anderlecht (1-2), de eerste nederlaag in eigen huis sinds 20 december 2015. Daardoor komt Anderlecht op twee punten en Standard op vier punten en lijkt de titel opeens geen zekerheid meer. Maar een paar dagen later maakt Club een 1-0-achterstand goed op Charleroi (1-3) en lijkt de titel binnen.

Vormer helpt een handje

Brugge moet dan op de voorlaatste speeldag naar eerste achtervolger Standard. Een punt in een uitverkocht en kolkend Sclessin volstaat voor hun vijftiende landstitel. De thuisploeg schiet echter furieus uit de startblokken. Na elf minuten staat de 1-0 al op het scorebord dankzij Kostas Laifis.

Na een moeilijk begin komt blauw-zwart echter meer in de wedstrijd. Drie minuten voor het ingaan van de rust brengt Club Brugge de bordjes in evenwicht. Velen kijken echter met verbazing naar de validatie van het doelpunt. Jelle Vossen trapte de gelijkmaker binnen, maar Vormer beroerde de bal in aanloop naar de assist duidelijk met de hand. Ref Bram Van Driessche raadpleegt de videobeelden, maar kent verrassend genoeg toch het doelpunt toe. De tweede helft verloopt vervolgens veel geslotener, Standard kan een goed georganiseerd Club niet meer in verlegenheid brengen. In het hol van de leeuw mocht Club Brugge de titel vieren.

Herbeleef ook onze vorige Social Retro Day, toen Standard in 2008 kampioen werd na 25 jaar droogte.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top