Mythische voetbaltempels: Old Trafford

Sport | Gedurende zijn 110-jarig bestaan heeft Old Trafford zich als één van de meest prestigieuze stadions van Europa geprofileerd. Dat statuut heeft het te danken aan het rijke verleden van Manchester United, dat veel succes kende maar ook de nodige tragedies. Dompel jezelf onder in een stadion dat voetbal ademt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Old Trafford werd op 12 februari 1910 ingewijd met een wedstrijd tussen Manchester United, dat vanwege zijn reputatie nood had aan een nieuw stadion, en Liverpool. Man Utd, dat kampioen was geworden en de FA Cup had gewonnen, verloor die partij met 3-4.

Dat was echter een voetnoot, want het stadion werd nadien het podium voor vele successen. Old Trafford, door clublegende Bobby Charlton het ‘Theatre of Dreams’ genoemd, heeft in iets meer dan een eeuw heel wat sterren de revue zien passeren. Van Charlton tot George Best, David Beckham, Eric Cantona of Cristiano Ronaldo, zij hebben er toe bijgedragen dat het één van de meest prestigieuze en gevreesde voetbaltempels in Europa is geworden.

Hoogtes en laagtes

In het hart van het ‘Theatre of Dreams’ heeft Manchester United een indrukwekkend nationaal en internationaal palmares bij elkaar gevoetbald. De club werd twintig keer landskampioen, won elf keer de Engelse beker en drie keer de Champions League (1968, 1999 en 2008). In eigen huis was het maar liefst 40 jaar ongeslagen en pas in 1996 werd de eerste internationale nederlaag geleden.

Het succes werd ook onderbroken door enkele sombere momenten. De Tweede Wereldoorlog zorgde voor een rem op de toenemende supportersaantallen, in 1939 was er een recordopkomst van 76.962 fans voor een wedstrijd in de FA Cup. Door Duitse bombardementen in 1940 geraakte het stadion ernstig beschadigd en duurde het acht jaar om het volledig herop te bouwen. Tot 1949 moesten ‘The Red Devils’ op Maine Road gaan spelen, de thuisbasis van stadsgenoot en grote rivaal Manchester City.

In 1958 was er nog een groot drama toen de helft van het team om het leven kwam bij een vliegtuigcrash in München. De club vreesde dat veel fans zouden afhaken omdat ze geen onbekende spelers aan het werk wensten te zien. Dat was niet het geval, want de fans keerden snel terug om hun helden net aan te moedigen.

Een internationale dimensie

In 2006 werd Old Trafford volledig gerenoveerd en vandaag is het stadion inzake capaciteit de nummer drie in Engeland, na Wembley en Twickenham, met ruim 75.000 zitplaatsen. Het is dan ook geen verrassing dat er in zijn rijke geschiedenis op Old Trafford tal van grote evenementen werden georganiseerd, waaronder het door Engeland gewonnen WK van 1966, EURO 1996 en in 2003 de finale van de Champions League tussen Juventus en AC Milan.

Het verbreedde zelfs zijn horizon door wedstrijden in het honkbal, cricket, rugby en zelfs een bokskampioenschap te organiseren. Daarnaast werden er ook tal van grote concerten gegeven en zakten ronkende namen als Bruce Springsteen, Genesis en Bryan Adams af naar Manchester.

Ondanks zijn leeftijd vergeet Old Trafford de persoonlijkheden niet die het die mythische aura hebben gegeven. Buiten het 'Theatre of Dreams' zijn er standbeelden terug te vinden van clubiconen Bobby Charlton, Denis Law, Georges Best en ex-manager Sir Alex Ferguson. Aan het stadion is ook de ‘Klok van München’ geïntegreerd, waar de exacte tijd en datum worden weergegeven van de tragische crash.

Dompel jezelf ook in de sfeer van het Maracaña, een ander mythisch stadion.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top