Napoli - Juventus: ooit dé clash in Italië tussen Diego Maradona en Michel Platini

Sport | Napoli tegen Juventus, deze zaterdag om 18 uur live te bekijken op Eleven Sports 2, is al jaar en dag een heuse kraker in Italië. De partij doet ons mee weemoed terugdenken aan de jaren 80. In 1984 kwam namelijk ene Diego Maradona via de grote poort binnen in het stadion van Napoli dat dezer dagen naar hem is vernoemd. Onder zijn aanvoering zou Napoli geschiedenis schrijven in de Serie A. Zijn komst zorgde voor een duel der titanen tegen het Juventus van Michel Platini. Op 3 november 1985 trok Maradona aan het langste eind.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De voorbije decennia stonden duels tussen Napoli en Juventus telkens garant voor individuele battles. Denk maar aan Paulo Dybala of Cristiano Ronaldo tegen Lorenzo Insigne, Ezequiel Lavezzi tegen Alessandro Del Piero of Gianfranco Zola tegen Roberto Baggio. In de jaren 80 had je steevast de clashes tussen het Napoli van Diego Maradona en het Juventus van Michel Platini.

In Italië was het bij de rijke, noordelijke clubs een traditie om minachtend te kijken naar de zuidelijke teams, zoals Napoli. Wanneer Maradona echter zijn intrede maakt in de stad aan de Vesuvius, schreeuwen zo’n 75.000 fans de kelen gor voor de komst van hun nieuwe god. Zou Napoli, onder zijn vleugels, voor het eerst kampioen kunnen worden van Italië?

Maradona haalt het penseel boven

Het seizoen daarvoor eindigt Napoli op een elfde plaats in de Serie A, amper 1 punt boven de degradatiezone. De komst van Maradona zorgt niet meteen voor de grote schok. Napoli sluit het Italiaanse kampioenschap af op een achtste plaats. Maar vanaf dan begint Napoli onder stoom te komen.

Met het WK van 1986 in Mexico in het vizier speelt Maradona zich naar de piek van zijn profcarrière. Een staaltje van zijn kunnen geeft hij op 3 november 1985. Juventus zou dat seizoen amper drie keer verliezen in eigen land, waarvan één duel in het toenmalige Stadio San Paolo. De enige goal komt er op een goeie twintig minuten voor affluiten via de linkervoet van Maradona. Een indirecte vrije trap in het strafschopgebied van Juventus zou hij fluweel in de kruising schilderen. San Paolo barst uit zijn voegen. Vijf mensen vallen flauw tijdens de goalviering, twee supporters worden zelfs afgevoerd met een hartaanval.

Van de hemel naar de hel

Napoli speelt zich dat jaar naar een derde plaats. Juventus kroont zich tot kampioen. Maradona pakt enkele maanden later met Argentinië de wereldbeker. De opmars van de Partenopei is nu niet meer tegen te houden. Amper anderhalf jaar na de vrijetrapgoal van Maradona, speelt Napoli in 1987 voor het eerst in zijn bestaan zich tot kampioen van Italië. In Napels is Maradona de koning te rijk, honderden pasgeboren baby’s krijgen de naam Diego of Diega mee.

Napoli pakt dat jaar zelfs de dubbel door ook de beker te winnen. In 1988 en 1989 moet Napoli de titel laten aan Milan en Inter, maar in 1990 viert het azuurblauwe team zijn tweede titel. De mundial van 1990 in Italië moet de apotheose worden voor Maradona, maar uitgerekend hij en Argentinië schakelen in zijn San Paolo in Napels Italië uit. Vanaf dan wordt Pluisje uitgespuwd door het hele Italiaanse volk, incluis de Napolitanen.

In 1991 zou het leven van Maradona helemaal onhoudbaar worden. Hij wordt ervan beschuldigd nauwe banden te hebben met de Napolitaanse maffia, zou bij een andere vrouw een kind verwekt hebben en test hij positief voor cocaïnegebruik. Dat laatste levert hem een schorsing van 15 maanden op. Zo groots als Maradona in Napels arriveerde, zo verliet hij de stad via de achterpoort. In 1994 zou hij het WK vroegtijdig moeten verlaten na een positieve dopingplas, in 1997 hangt hij definitief zijn schoenen aan de haak.

Mis niks van de topper tussen Napoli en Juventus, zaterdag 11 september vanaf 18 uur te bekijken op kanaal 2 van Eleven Sports. De kanalen van Eleven Sports zijn beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top