Uitgelicht: Robert Lewandowski legt Real Madrid over de knie

Sport | Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken we er een bepaalde invalshoek uit. Dinsdag wordt een dag in het teken van Robert Lewandowski.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2010 verruilt de Poolse spits Robert Lewandowski Lech Poznan voor Borussia Dortmund. Lang zal het niet duren vooraleer hij zijn stempel zal drukken op de Bundesliga. In zijn debuutjaar blijft Lewandowski nog wat in de schaduw hangen van zijn ploegmaat Lucas Barrios, maar het seizoen daarop laat de Pool het beest in zich los. Met 22 goals dat jaar lijkt de knop van zijn doelpuntenmachine aangezet.

Succesvol 2013

Nog een seizoen verder beleven Lewandowski en Dortmund, onder leiding van coach Jürgen Klopp, een goed seizoen. Enkel Bayern München is dat jaar beter. Lewandowski weet in twaalf opeenvolgende matchen te scoren. Enkel de Duitse legende Gerd Müller deed met 16 matchen op een rij ooit beter.

Ook Europees laat Lewandowski van zich horen. BVB wint zijn Champions League-groep, met daarin Real Madrid, Ajax en Manchester City als tegenstanders, zonder één wedstrijd te verliezen. Lewandowski scoort vier goals in zes matchen. Maar het beste moet dan nog komen. In de eerste knock-outronde wordt Shakhtar Donetsk geklopt, in de kwartfinales gaat Malaga eraan. In de halve finale wacht opnieuw een dubbele confrontatie met het Real Madrid van José Mourinho.

Historische vierklapper

Op 24 april 2013 maken de fans van Dortmund er een kolkendSignal Iduna Park van. Lewandowski zou een begenadigde dag kennen waar de Real-defensie nog steeds nachtmerries van heeft. Al in minuut acht opent de Pool de score. Met een tegentreffer van Cristiano Ronaldo trekken de teams met een gelijke stand de kleedkamer in.

Maar eens bijgetankt ontbindt de spits van Dortmund zijn duivels. Met nog eens drie goals in de tweede helft bezorgde Lewandowski Dortmund een comfortabele 4-1 voorsprong richting de terugmatch. Zijn vierklapper blijkt een zeldzame prestatie. Het was van de jaren 60 en Ferenc Puskas geleden dat iemand daar nog in slaagde.

De vier goals van Lewandowski bleken achteraf broodnodig. Dortmund zou nog bibberen tot het einde in de terugmatch op Santiago Bernabeu. Real won met 2-0 en kwam een goaltje te kort om de finale te bereiken. Dortmund mocht zich opmaken voor een volledig Duitse CL-finale tegen Bayern. Daarin zou Lewandowski zijn kunststukje niet herhalen. Lange tijd leek de finale naar verlengingen te gaan, tot Arjen Robben in minuut 89 de hoop van de Dortmund-fans stuk schoot. Lewandowski eindigt die CL-campagne met tien goals op plaats twee in de topschutterslijst, na Cristiano Ronaldo.

Herbeleef de halve finale tussen Dortmund en Real Madrid vanaf 20u55 op Proximus Sports 1.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top