On this day: Jackie Robinson doorbreekt de segregatie in het baseball

Sport | De legende rond Jackie Robinson werd gevoed door zijn ongeloofelijke prestaties in het baseball tussen 1947 en 1956. Robinson schreef tevens geschiedenis, door als eerste zwarte speler ooit door te breken in de Major League. We schrijven 15 april 1947.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vandaag exact 73 jaar geleden, op 15 april 1947, wordt Jackie Robinson, na een verbod van maar liefst zestig jaar, de eerste zwarte speler die in de Major League Baseball mag aantreden. Voor dat jarenlange verbod beroepen de eigenaars van de verschillende franchises zich op de beslissingen van het Amerikaanse Hooggerechtshof.

In 1884 traden Moses Walker en zijn broer als eerste zwarte spelers aan in de Major League. Ze werden echter bedolven onder het racisme en hun avontuur bij de Toledo Blue Stockings kwam op een brutale manier ten einde...

Robinson strijdt op twee fonten

Gedurende zes decennia zullen de zwarte spelers zich genoodzaakt zien om in de zogenaamde Negro Leagues te spelen. Verschillende liga's voorbehouden voor spelers van Afro-Amerikaanse origine volgen elkaar op tijdens de segregatie. Nochtans is de uitsluiting van zwarte spelers in de Major League in geen enkel reglement gestipuleerd. De eigenaren van de verschillende franchises respecteren de regel volgens een zogenaamd 'Gentlemen's Agreement', zeg maar een informele overeenkomst tussen de verschillende partijen.

Op 23 oktober 1945 wordt Jackie Robinson gerekruteerd door de Brooklyn Dodgers. Van bij zijn aankomst wil de coach van het team Branch Rickey hem testen om te zien of hij klaar is voor de calvarietocht die hem te wachten zal staan. Rickey overlaadt Robinson met een stortvloed aan racistische opmerkingen en vraagt hem of hij in staat is om ze in alle stilte te verwerken. Volgens zijn coach moet Robinson 3 jaar geduld oefenen voordat het publiek en de media klaar zijn om deze revolutie te accepteren.

Een kampioen op meerdere vlakken

Jackie Robinson zal uitgroeien tot een van de grootste baseballers uit de geschiedenis. Hij haalt zes landstitels en zegeviert in 1955 ook in de World Series. Dankzij zijn prestaties wordt Robinson in 1949 ook verkozen tot MVP van de competitie.

Naast zijn prestaties op het veld, draagt Robinson ook zijn steentje bij in de strijd voor meer burgerrechten. Nochtans heeft hij vele tegenstanders moeten bestrijden tijdens zijn carrière. Een vijandig publiek, de media, zijn sportieve concurrenten, maar ook enkele van zijn teammaats. Bij zijn ploeg de Dodgers deed op een gegeven ogenblik een petitie de ronde die opriep tot respect voor de segregatie. De manager van Philadelphia Ben Chapman was een van zijn felste tegenstanders. Zijn bijzonder aanstootgevende opmerkingen leverden hem meerdere vermaningen van de commissaris van de liga op.

Gelukkig vond de speler ook medestanders. Eerst en vooral zijn coach Leo Durocher, maar ook enkele monumenten van het baseball, zoals zijn ploegmaat Pee Wee Reese of Ted Williams, die er niet voor terugdeinsde om in de richting van zijn eigen fans te spugen om zijn afkeur duidelijk te maken.

Op 5 januari 1957 kondigt Robinson het einde van zijn sportieve carrière aan. Op dat moment tellen reeds 13 van de 16 Major League-teams zwarte spelers in hun rangen. Zijn engagement van tijdens zijn carrière, waarin hij vaak te gast was in debatten op de radio, trok de tweede honkman ook later door. Zo deinsde Robinson er niet voor terug om zich aan de zijde van Martin Luther King te voegen in Birmingham (Alabama) in 1963.

Negen jaar later, op 53-jarige leeftijd, verliest het iconische nummer 42 zijn laatste strijd. Verzwakt door diabetes en bijna blind, overlijdt hij aan de gevolgen van een hartaanval. Dat weerhield de Major League Baseball er niet van om in 2004 met een heuse Jackie Robinson Day op de proppen te komen. Elke 15de april staat op die manier in het teken van Robinson.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top