Weekly portrait: focus op… Abdelhak Nouri

Sport | Twee jaar en negen maanden na zijn hartstilstand, ontwaakte de jonge voetballer Abdelhak Nouri eind vorige week uit zijn coma. De talentvolle middenvelder liep ernstige hersenschade op en bevindt zich vandaag in vegetatieve staat. Portret van een superbelofte die een tragisch noodlot onderging.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 8 juli 2017 kreeg de toen 20-jarige Abdelhak Nouri bij zijn club Ajax Amsterdam een basisplaats in de voorbereidingsmatch tegen Werder Bremen. In de 71e minuut stuikt de Nederlands-Marokkaanse belofte plots in elkaar.

Het spel wordt stilgelegd en de voetballer wordt met de hoogste spoed naar een ziekenhuis in Innsbruck gevoerd om daar in een kunstmatige coma gehouden te worden: hij werd net het slachtoffer van een hartstilstand.

Hartproblemen

“De bal rolde rechts op het veld. Ik speelde links, dezelfde kant als Abdelhak, en ik zag hoe hij neerzeeg. Ik rende naar hem en dacht dat hij iets aan zijn enkel voelde. Ik vroeg hem: “Appie, gaat het?” Hij gaf geen antwoord. Ik dacht dat het door de warmte kwam. Ik nam zijn hand vast en vroeg opnieuw of het ging. Alweer geen antwoord. Ik krijg rillingen door erover te praten. Hij keek me recht in de ogen en ik voelde de angst in zijn blik. Het was alsof hij me iets wou vertellen, maar hij er niet toe kwam.”

Het zijn de pakkende woorden van een oud-ploegmakker en vriend van Nouri, Noussair Mazraoui, nog steeds actief bij Ajax, in de biografie van Henk Spaan: ‘Nouri: de belofte’.
 
Maar hoe is het zover gekomen? Te veel spelers ondergingen al hetzelfde lot, zoals Marc-Vivien Foé of Antonio Puerta – die het overigens niet kunnen navertellen. Kon dit geval vermeden worden? De familie van Nouri denkt alvast van wel. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) was zich wel degelijk bewust van de hartproblemen van Nouri, volgens de krant NRC al sinds 2014.
 
De club werd op de hoogte gesteld van de situatie van Nouri na een test met een elektrocardiogram voor een match met de nationale U19. Ajax heeft de naasten van Nouri echter nooit ingelicht. De familie legde in 2018 klacht neer tegen Ajax wegens een ontoereikende medische behandeling.

Ajax neemt zijn verantwoordelijkheid

Ondanks alles heeft Ajax zijn speler nooit in de steek gelaten. De club uit de Nederlandse hoofdstad sloeg bovendien openlijk mea culpa in 2018, toen Ajax toegaf te laat gehandeld te hebben in de noodlottige wedstrijd in Oostenrijk tegen Werder Bremen, en bekende zo een aandeel te hebben in de huidige staat van Nouri.
 
De laatste dagen gingen de zaken in een stroomversnelling. Vorige donderdag sprak broer Abderrahim zich uit over de situatie in een uitzending van De Wereld Draait Door. Hij kondigde aan dat Nouri uit coma ontwaakt was, maar een minimaal bewustzijn heeft. Hij bevindt zich tegenwoordig in een medische faciliteit, dichtbij de familiewoning. Zijn reflexen zijn verbeterd, hij slaapt en eet, maar komt het bed niet uit. Zijn dierbaren kijken samen met hem naar het voetbal.
 
Tegelijk ontbond Ajax het contract van de speler, dat deze zomer zou aflopen en automatisch verlengd zou worden. Er lopen gesprekken tussen club en familie om de naasten van Nouri van financiële steun te voorzien.

Ten dienste van de anderen

Ajax heeft zijn jonge poulain, een kind van de club, altijd in het hart gedragen. Nouri stroomde in het seizoen 2016-2017 door naar het eerste elftal onder het bewind van Peter Bosz. Hij koos het rugnummer 34 als symbool van zijn drang om Ajax zijn 34e titel te schenken. Op dat moment pendelde hij nog tussen de jeugdformatie Jong Ajax – die uitkwam in de tweede klasse – en de eerste ploeg.
 
Hij werd erkend als een technische bijzonder onderlegde speler en debuteerde in de beker op 21 september tegen Willem II. Vlak na zijn invalbeurt in de 73e minuut scoorde hij zijn allereerste doelpunt, op vrije trap.
 
Op het einde van het seizoen werd Nouri verkozen tot beste speler in de Nederlandse tweede klasse. In het daaropvolgende seizoen gaf de nieuwe coach Erik ten Hag hem de kans om een titularisplaats af te dwingen in het eerste elftal als hij zich toonde in de voorbereidingswedstrijden tegen Werder Bremen, Racing Genk en Lyon. Het noodlot sloeg echter toe en fnuikte de carrière van één van de grootste beloften op de Nederlandse velden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top