Terugblik op het vreemde seizoen in de JPL (5) - Standard, de kampioen van de onregelmaat

Sport |
Het seizoen 2019-2020 in de Jupiler Pro League is stilgelegd. Het coronavirus heeft over het laatste fluitsignaal beslist. Definitief of voorlopig? Dat zal de toekomst uitwijzen. In afwachting bekijken we het voorbije seizoen van de 16 ploegen in de hoogste Belgische voetbalklasse.
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Standard was aan het seizoen 2019-2020 begonnen met heel veel ambitie. Tijdens de zomer waren Marin en Djenepo wel vertrokken, maar Michel Preud’homme kon nog altijd rekenen op een spelersgroep met een sterke dubbele bezetting op elke positie in het team. De kwaliteit van de spelersgroep moest voldoende zijn om op drie fronten te strijden: de Jupiler Pro League, de Croky Cup en de Europa League. De 6 op 6 in de eerste twee wedstrijden en de reputatie van Preud'homme als succesrijke coach, deden een optimistische wind waaien op Sclessin. En dat optimisme leek gerechtvaardigd met 12 op 15. 
 
Voor een club die op drie fronten actief was, was de balans van 20 op 30 uit de eerste tien speeldagen een mooi resultaat. Twee nederlagen op rij, uit bij AA Gent en in eigen huis tegen KV Mechelen, deed de machine echter stokken. In de JPL pakten de Rouches 15 op 30 en ze werden ook uitgeschakeld in de Croky Cup en de Europa League. Omdat alleen de JPL nog telde, liet het bestuur Mpoku en Edmond vertrekken (voor 2 en 4 miljoen euro), met het risico dat de aanvallende krachten fel verminderd waren. Dat werd duidelijk met de 14 op 27 in de laatste 9 speeldagen van de competitie.
 
Met 21 punten achterstand op Club Brugge is er van titelambities uiteraard geen sprake meer bij Standard. Als de play-offs toch zouden worden gespeeld, blijft de tweede plaats toch haalbaar. Voorwaarde is dan wel dat de Rouches buitenshuis meer regelmaat aan de dag leggen: voor een ploeg in de kop van het klassement is de balans van 18 op 42 op verplaatsing onvoldoende. Ook de 10 op 30 tegen de ploegen uit de top zes is niet bemoedigend voor de ploeg van Preud'homme.
 
De sterren van Standard in de JPL
 
Arnaud Bodart: de revelatie van het seizoen bij de Rouches. De jonge doelman greep zijn kans en slaagde erin om Guillermo Ochoa te doen vergeten. 8 clean sheets en 32 tegendoelpunten in 29 wedstrijden: meer dan behoorlijke statistieken.
 
Mehdi Carcela: van de grote artiest van Standard werd veel verwacht en met zijn 3 doelpunten, 7 assists en een betrokkenheid van 21% in de doelpunten van zijn ploeg, toont hij zijn belang voor de ploeg. De statistieken zijn nog verdienstelijker als je weet dat hij maar 1634 minuten op het veld stond van de 2610 minuten die zijn ploeg speelde.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top