On this day: Wales rijft negende grandslam binnen

Sport | Precies 15 jaar geleden won het rugbyteam van Wales de negende grandslam uit zijn geschiedenis. Een ware wedergeboorte voor de kleine rugbynatie, die geen grandslam meer gewonnen had sinds 1978.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We schrijven 19 maart 2005. Wales etaleert zijn dominantie over het Europese rugby met winst op het Zeslandentoernooi. De Red Dragons boeken hun eerste toernooizege sinds 1994, hun eerste Triple Crown sinds 1988 en hun eerste grandslam sinds 1978.

Voorbereidingen op het WK in Frankrijk

Vanaf de eerste wedstrijd werpt de formatie van coach Mike Ruddock zich in de kijker, met een thuiszege tegen Engeland (11-9). De Welshe centrumspeler Gavin Henson, vedette van het team, schenkt zijn team de overwinning dankzij een omgezette strafschop op drie minuten van het eindsignaal.
 
Martyn Williams, Dwayne Peel, Stephen Jones en Shane Williams waren de hoofdverantwoordelijken voor de eenvoudige zege tegen Italië (8-38). Maar het is de derde speeldag die de annalen zou ingaan. Anderhalf jaar voor de start van het WK zouden de Welshmen een uitzonderlijke comeback realiseren in het Stade de France, nadat ze aan de rust 15-6 in het krijt stonden. De achterstand werd omgebogen naar een zege (18-24) en zou het pad plaveien richting een negende grandslam voor Wales.
 
Ook Schotland werd verslagen met 22-46 en een laatste thuiszege in het Millennium Stadium tegen Ierland, voor de ogen van 74.376 toeschouwers, zou de suprematie van Wales in 2005 bezegelen.

Magere jaren

De Red Dragons gingen desondanks enkele magere jaren tegemoet, met telkens slechts één zege op de twee volgende Six Nations-toernooien. Ook het WK 2007, met Frankrijk als gastland, zou op een teleurstelling uitdraaien: de Welshmen sneuvelen in de poules, achter Australië en Fiji.
 
De afwezigheid van draaischijf Gavin Henson, die met een blessure kampte, zou een verklaring kunnen zijn voor de mindere prestaties. Bij zijn terugkeer winnen de Dragons als bij toverslag de grandslam in 2008, onder heerschappij van de nieuwe coach Warren Gatland.

Wereldranglijst

Vervolgens zou Wales nog drie Six Nations-toernooien aan zijn palmares toevoegen (2012, 2013 en 2019), dankzij twee grandslamzeges in 2012 en 2019. Vandaag beschikken de Red Dragons over het op één na mooiste palmares uit de competitie, achter Engeland.
 
De Welshe rugbymannen toonden zich op het wereldtoneel door de vierde plek weg te kapen op het WK in Japan, maar het geluk lachte hen nooit echt toe op de grootste rugby-afspraak van deze planeet. Het beste resultaat was in 1987, toen ze het brons wonnen. Maar Wales is op de goede weg. Het bewijs? De eerste plaats op de World Rugby wereldranglijst, een koppositie die de kleine natie op 17 augustus 2019 innam.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top