De meest legendarische nummers 10 uit de voetbalgeschiedenis

Voetbal | Voetbal mag dan wel een ploegsport zijn, toch heeft elk team een uitblinker nodig die het spelritme aangeeft en die extra flits brengt die het verschil kan maken tussen winnen of verliezen. Deze creatieve en technisch onderlegde speler blinkt uit over de hele lijn en is in zekere zin de spelmaker van de ploeg. We selecteerden tien spelers die hun hele carrière speelden met het nummer 10. Een subjectief lijstje, dat wel, want er zijn er zoveel die dit legendarische rugnummer mochten dragen.

Door MF

Deel dit nieuws

Pelé

Edson Arantes do Nascimento, alias Pelé, wordt door heel wat scouts beschouwd als de beste voetballer aller tijden. Pelé is niet alleen verkozen tot atleet van de eeuw door het IOC, tot speler van de 20ste eeuw door de FIFA en tot topschutter van de ‘Seleçao’ met 77 doelpunten. Nee, hij blijft tot op vandaag ook de enige speler die drie keer wereldkampioen werd. ‘O Rei’, een echte balvirtuoos, was gezegend met buitengewone technische kwaliteiten en een weergaloos spelinzicht. Samen met Uwe Seeler, Miroslav Klose en Cristiano Ronaldo behoort Pelé tot het selecte clubje van spelers die scoorden op vier verschillende WK’s. Een stukje geschiedenis in de vorm van een video.

Diego Maradona

En dan nu een ode aan de man die Pelé’s titel van beste speler uit de geschiedenis betwist. De kleine maar o zo getalenteerde ‘Pibe de Oro’ (‘Jongen van goud’) had een grote hand in de overwinning van Argentinië op het WK in 1986. Iedereen herinnert zich nog dat doelpunt tegen Engeland in de kwartfinale, ontsierd door een handsbal die onbestraft bleef. “Dat doelpunt scoorde ik een beetje met het hoofd en een beetje met… de hand van God!”, zo verklaarde hij.  Bij wijze van verontschuldiging, want zo leek het wel, schreef Maradona enkele minuten later “het doelpunt van de eeuw” op zijn naam: een fantastische rush van meer dan vijftig meter dwars door de Engelse verdediging, waarbij hij vijf tegenstanders op een hoopje speelde, onder wie ook de Engelse keeper Peter Shilton.

Lionel Messi

Misschien wel de beste, nog actieve, speler ter wereld. Duizelingwekkende dribbels, vlijmscherpe passes, loepzuivere ballen… Lionel Messi weet de tegenstander als geen ander uit het lood te slaan met buitengewone, technische hoogstandjes. De viervoudige Gouden Bal, die zijn trofeeën bijeen sprokkelt als doelpunten, betreurt waarschijnlijk maar één ding: dat hij de ‘Albiceleste’ niet naar de overwinning kon loodsen op het WK. Een kort overzicht van zijn onmetelijke talent.

Zico

Met 52 doelpunten in 72 wedstrijden voor Brazilië tussen 1976 en 1988, behoort Arthur Antunes Coimbra, beter bekend als Zico, tot de beste spelers uit de geschiedenis van de ‘Seleçao’. De ‘blanke Pelé’ won met de Auriverde selectie geen enkele noemenswaardige trofee, maar werd onder meer wel vier keer kampioen van Brazilië met zijn toenmalige club, Flamengo. Hij had alles van een grote speler: onnavolgbare dribbels, haarfijne passes, een aangeboren elegantie. Met z’n magische rechtse kon Zico op stilstaande fases geweldig uitpakken. Komt daar nog bij dat hij met zijn linkse al even goed uit de voeten kon. Een echte artiest! Een kleine selectie van zijn skills.

Gheorghe Hagi

Gheorghe Hagi, ofwel de ‘Maradona van de Karpaten’, werd verkozen tot Roemeense voetballer van de 20ste eeuw! De kapitein van de Roemeense selectie op het WK in 1994 bewees eerst Steaua Boekarest zijn diensten om vervolgens voor twee Spaanse kleppers te gaan spelen, Real en Barça, en daarna ook de fans van Galatasaray op hun wenken te bedienen. Zijn hele carrière lang werd hij door het publiek op handen gedragen omdat hij ‘gewoon’ buitengewone dingen kon doen, en ook voor zijn techniek, spelinzicht, geduchte traptechniek en creativiteit. Het bewijs aan de hand van een aantal beelden.

Zinédine Zidane

Met twee doelpunten tijdens de finale van het WK in 1998 schreef ‘Zizou’ geschiedenis met het Franse team. Zidane, de legendarische aanvoerder van ‘Les Bleus’ en onvergetelijke nummer 10 van Juventus en Real Madrid, heeft ook als trainer een stevige reputatie opgebouwd. 3 Champions Leagues, 1 Liga, 2 Europese Supercups, 1 Spaanse Supercup, 2 Wereldbekers voor clubs: dat is zijn palmares na 2,5 seizoenen aan het hoofd van de ‘Merengues’. Daarom sloeg zijn beslissing om te stoppen, op 31 mei laatstleden, in als een bom. Een overzicht van zijn mooiste acties.

Michel Platini

Drievoudige Gouden Bal, verkozen tot beste Franse voetballer van de 20ste eeuw door het tijdschrift France Football en tot grootste ‘Bianconero’ aller tijden door Juventus: Michel Platini heeft zijn stempel wel gedrukt op het voetbalwereldje. ‘Platoche’, legendarische spelmaker bij het Franse nationale elftal en bij clubs als AS Nancy-Lorraine, AS Saint-Étienne en Juventus Turijn, was een echte allrounder en dankzij zijn magische rechtse ook heel bedreven in het geven van vrije trappen. Hij scoorde over zijn hele carrière 353 doelpunten, waarvan 41 voor ‘Les Bleus’, maar zijn mooiste eretitel blijft ongetwijfeld de overwinning op het Europese Kampioenschap voor landenteams in 1984, waar hij zich liet opmerken met 5 doelpunten in 9 wedstrijden. Oordeel zelf maar!

Ronaldinho

Ronaldinho, winnaar van het WK in 2002, van de Gouden Bal in 2005 en de Braziliaanse Gouden Bal in 2012, is de verpersoonlijking van het voetbal dat we graag zien. Het voetbal gebaseerd op lichtvoetigheid, balgoochelen en arabesken, dat een frisse wind laat waaien door een soms harde sport. Zelfs de meest ervaren verdedigers werden door zijn handelingssnelheid en duizelingwekkende dribbels van hun sokken geblazen. Zijn technische skills, zijn creativiteit en de manier waarop hij het spel bij elke baltoets weer naar zijn hand zette, hebben van Ronaldinho een legendarische speler gemaakt.

Juan Román Riquelme

Riquelme, ondertussen op rust, was zo’n speler die niet denkt in termen van carrière, voor wie geld niet alles is en die gewoon plezier wil beleven en geven. Zoals het een echte spelmaker betaamt, wilde hij vooral de anderen laten spelen en was hij de man van de loepzuivere passes en schitterende openingen. De Argentijn had het profiel van een echte nummer 10: nauwkeurig zowel op stilstaande fases als lange ballen, geweldige dribbelaar, met een geducht schot en een aangeboren gave om anderen op het verkeerde been te zetten. Een overzicht van zijn talent.

Eden Hazard

Op de top van zijn kunnen imponeerde onze landgenoot uit La Louvière op het laatste WK met zijn klasse en talent. Hazard werd recent nog door het Internationaal Centrum voor Sportstudies CIES uitgeroepen tot beste dribbelaar van Europa en kan, zoals in deze video te zien is, ronduit sublieme, technische bewegingen uit zijn mouw schudden. Met zijn buitengewone topsnelheid, sprintvermogen en explosiviteit, is Eden de koning van de counter, waarbij hij de gecreëerde ruimte binnen de verdediging van de tegenstand telkens opnieuw optimaal weet te benutten. Naast een weergaloze passing heeft hij ook een loepzuivere traptechniek, wat hem heel gevaarlijk maakt op stilstaande fases.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top