Wat weet Goedele Liekens meer dan miljoenen Britten?

Door Tv redactie

Deel dit nieuws

De Britse tv-zender Channel 4 gaat Goedele Liekens inhuren om Britse schooljongeren een moderne seksuele opvoeding te bezorgen. De seksuologe en ex-Miss België is volgens Liam Humphreys, hoofd factueel entertainment bij Channel 4, de geknipte persoon voor die opdracht. Volgens Liekens wordt seksuele opvoeding in Britse scholen "hopeloos achterhaald" behandeld. Het onderwerp moet "aangepast en begrijpelijk" gebracht worden vanaf een jonge leeftijd, aldus de Vlaamse sekseperte. Het Verenigd Koninkrijk is volgens haar "te lang te preuts" met seksuele opvoeding omgegaan. De vernieuwende aanpak van Goedele Liekens zal vertaald worden in een nieuw programma 'Sex in Class' op Channel 4. Daarin zal Liekens onder meer klassen en homes met schoolkinderen bezoeken en werken met 15- en 16-jarigen. Samen bespreken ze relaties, seks en liefde. Ook de ouders worden daarbij betrokken. Voorlopig staat enkel een pilootaflevering van 1 uur vast. Als die succesvol blijkt, wil Channel 4 het programma tot een serie laten uitgroeien.

Het gaat hard voor Liekens. Afgelopen voorjaar trok ze nog naar Nederland om er het programma "Divorce hotel" te presenteren waarbij ze koppels hielp om in één weekend te scheiden. Naast Channel 4 is Liekens ook op  te zien. Vorig jaar tekende de ex-miss een exclusiviteitscontract voor drie jaar met Nederlands grootste commerciële zender. Ze presenteerde al De Dokter en Divorce Hotel. In het nieuwe tv-seizoen geeft Liekens koppels les in Sex Academy.

Radio- en televisiewerk
Goedele Liekens verwierf bekendheid toen ze op 9 mei 1986 Miss België werd. Na een verschijning op Humo's Pop Poll werd ze door Jan Lenferink benaderd om voor de VARA mee te werken aan een praatprogramma op de Nederlandse televisie. Toen in 1989 de eerste Vlaamse commerciële zender VTM de ether in ging, kreeg Liekens er een contract. Het eerste programma dat ze er presenteerde was de humoristische quiz 'Wie ben ik?' met Urbanus en Werther Van Der Sarren. Daarna volgde het sketchprogramma 'Meer moet dat niet zijn', alweer in samenwerking met Urbanus.

Liekens begon familiale en seksuologische wetenschappen te studeren en presenteerde een aantal programma's waarin ze haar opgedane kennis kon toepassen. Zo presenteerde ze vanaf 1991 een poosje het radioprogramma 'De Lieve Lust' op Studio Brussel en van 1995 tot 1997 het televisieprogramma 'Vanavond niet schat' op Kanaal 2 (nu 2BE). Daarna presenteerde ze bij VTM haar eigen praatprogramma 'Goedele' en vervolgens het debatprogramma 'Recht van Antwoord'. In 2005 volgde een reeks over 'Sterke Vrouwen'. Liekens is nog steeds regelmatig te gast in Nederlandse televisieprogramma's, meestal als seksuologe.

In 2001 presenteerde Liekens de Vlaamse versie van de succesvolle Britse quiz 'The Weakest Link', omgedoopt tot 'De Zwakste Schakel', net als de Nederlandse variant. Tijdens het najaar van 2010 nam Liekens de presentatie van 'Goedele Nu' voor haar rekening, een nieuw praatprogramma. Ook was ze te zien als kapitein van de vrouwenploeg in 'Het Sterke Geslacht', een spelprogramma onder leiding van Bruno Wyndaele. In het voorjaar van 2011 kreeg Liekens een nieuw praatprogramma bij VTM, Goedele op Dinsdag. Ook was ze te gast bij Paul de Leeuw in 'Manneke Paul'.

Sinds september 2007 werkt Liekens voor de Belgische SBS-groep. Ze maakte aanvankelijk alleen programma's voor VT4, maar ging later ook voor VIJFtv aan de slag. Haar eerste wapenfeit was het programma 'Slimmer Dan Een Kind Van 10', een kennisquiz waarin volwassenen vragen op het niveau van een kind van tien moeten beantwoorden.

In 2014 tekende Liekens een tweejarig exclusiviteitscontract bij de Nederlandse commerciële televisiezender RTL4. Daar gaat ze in eerste instantie het programma 'Divorce Hotel' maken. Daarvoor werkte ze al voor RTL4 als tafeldame bij RTL Late Night, wat ze blijft doen met het exclusiviteitscontract, en als presentatrice van het praatprogramma 'De dokters'.

Boeken
In 1993 verscheen haar eerste boek '69 vragen over seks, waar je nooit het juiste antwoord op kreeg' bij Uitgeverij Scheffers. In 2005 verscheen 'Het vaginaboek' en in 2006 de opvolger 'Het penisboek'. In 2008 verscheen 'Ons Seksboek' (een verwijzing naar Ons Kookboek van de Boerinnenbond), in 2009 volgde 'SOS Seks' (een verwijzing naar de SOS Piet kookboeken van Piet Huysentruyt). Op 15 oktober 2011 kwam 'Haar Orgasmeboek' uit.

Goedele en GDL
Op 1 september 2008 lag de eerste editie van haar eigen tijdschrift 'Goedele' in de winkelrekken. Dit maandblad werd uitgegeven door Sanoma en had psychologie, maatschappij, seks en humor als pijlers. Het was een glossy maandblad met een mix brengt van lifestyle, interviews en reportages en stond telkens in het teken van een min of meer speels thema. In november 2011 kwam het bericht dat Goedele vanaf 7 december 2011 werd stopgezet omdat Sanoma wilde investeren in de pas overgenomen televisiezenders VT4 en VIJFtv. Op 20 juni 2012 stelde ze dan opvolger GDL voor, uitgegeven door uitgeverij Cascade. GDL verschijnt om de twee maanden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top