Pickx festivaltip: Scorpions op Graspop Metal Meeting 2024

Muziek | Door sinds 2018 te experimenteren met een vierdaagse editie heeft Graspop Metal Meeting het zich moeilijk gemaakt om telkens acht headliners te programmeren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gelukkig kan de organisatie daarvoor beroep doen op een handvol topacts die elk jaar wel in Europa te vinden zijn. De hardrockveteranen van Scorpions zijn daar één van. Akkoord, de Duitsers hadden naar eigen zeggen allang afscheid genomen van hun wereldwijde publiek. Niettemin hadden ze na hun headlineshow in 2011 geldige redenen om terug te keren naar de Desselse weide. In 2015 vierden ze bijvoorbeeld hun vijftigste verjaardag, in 2017 werden ze last-minute opgetrommeld omdat zelfs een exclusieve Evanescence-show te mager uitviel als headliner en in 2022 presenteerden ze er Rock Believer. Hun komende, vijfde Graspop-passage staat dan weer in het teken van hun zestigste verjaardag. Waarom ze op zondag 23 juni de South Stage mogen afsluiten, lijkt ons evident, maar we sommen de redenen hier nog eens even voor je op.

Vergeet Rammstein; het was eerst Scorpions dat in de Verenigde Staten liet zien dat Duitsland, of Europa in het algemeen, ertoe doet in de hardrock- en metalwereld. Bijna al hun albums uit de jaren 80 tot begin jaren 90 behaalden daar platina. Toen grunge opkwam, was de band slim genoeg om de nieuwe trend links te laten liggen en zich te concentreren op Azië. Daar was men destijds nog niet bekend met het concept glammetal, waardoor nieuwe markten werden aangeboord. Je hoeft echter geen woord Engels te begrijpen om te horen dat "Wind of Change", "Still Loving You" of "Rock You Like A Hurricane" een sterke verbindende factor hebben. In eigen land bleef Scorpions onmisbaar; zo was zanger Klaus Meine te gast bij Roger Waters' eerste herinterpretatie van The Wall om de val van de Berlijnse muur te vieren in de Duitse hoofdstad. Ongeveer 450.000 concertgangers kregen toen een weergaloze versie van "In The Flesh?" te horen.


Van de oorspronkelijke line-up blijven alleen Meine en leadgitarist Rudolf Schenker over. Ze worden echter bijgestaan door voormalig Motörhead-drummer Mikkey Dee, bassist Pawel Maciwoda en slaggitarist Matthias Jabs, die al sinds 1978 bij de band is. Scorpions anno 2024 is dus verre van een schim van zichzelf. Elke toegevoegde artiest is zorgvuldig geselecteerd en begrijpt ook de erfenis waarmee hij te maken heeft. Het zou misschien te veel gezegd zijn om te beweren dat Scorpions op Graspop een ontmoeting met de geschiedenis zal zijn. Voor degenen die nog twijfelen, raden we sterk aan gewoon hun hart te volgen. De enige andere opties zijn Emperor en Thy Art Is Murder, hoewel het niet verstandig lijkt om in een verwarde toestand naar de extremen te gaan.

Voor fans van Judas Priest - Bruce Dickinson - DominumBeleef Scorpions op 23 juni aan de South Stage! Van 21u45 tot 23u25 ben je echter verzekerd van een show vol tijdloze klassiekers en rockplezier zoals je dat enkel op Graspop Metal Meeting kan ervaren.

Live vanop de eerste rij bij Graspop Metal Meeting dankzij Pickx via deze link. Bekijk de beste momenten van het festival in de Proximus VOD-catalogus.


Geschreven door Dansende Beren voor Pickx

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top