Pickx festivaltip: TOOL op Graspop Metal Meeting 2024

Muziek |

Het aftellen is begonnen: deze week wordt het weer zweten onder de zomerzon in een krioelende menigte metalfans, meeschreeuwen tot onze stembanden het begeven en torentjes van plastic bierbekers bouwen. Dessel staat tussen 20 en 23 juni weer in rep en roer voor Graspop Metal Meeting. Op de line-up prijken opnieuw enkele ongelooflijke headliners. Om het jou iets gemakkelijker te maken, stellen we enkele bands aan je voor. Dit moet je weten over TOOL:

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor festivaldag één wist Graspop Metal Meeting met Tool al meteen een gigant te strikken. Het festival zelf is bijna even oud als de band, maar het is de allereerste keer dat het kwartet een van de Desselse podia zal betreden. Tool ontstond uit een reeks toevallige ontmoetingen begin de jaren negentig. Zijn eerste album liet niet lang op zich wachten – Undertow verscheen in 1993. De optredens in navolging van de release zorgden ervoor dat de band aan populariteit en bewondering won.

Sindsdien wordt het kwartet al jarenlang geprezen voor zijn live performances; daar mocht zijn show in het
 Antwerpse Sportpaleis in 2022 nogmaals als bewijs van dienen en ook die op Rock Werchter vijf jaar geleden zindert nog na. Tegen de tijd dat het debuut twee jaar oud was, werd het al zowel de gouden als platina status toegekend. Opvolger Ænima verkreeg eveneens massale aandacht, mede omdat Tool tezelfdertijd het doelwit werd van censuur en een reeks rechtszaken omwille van issues en controverse in zijn nummers. “Stinkfist” bijvoorbeeld, tot op vandaag een van Tools allergrootste singles, werd door radiostations in verkorte en aangepaste versies uitgezonden.


De band deed niet per se een poging zijn reputatie bij te schaven. Rond zijn derde album creëerde het viertal een gluiperige list door het aan te kondigen met een valse titel en tracklist. Bijgevolg werden bedrieglijke bestanden gedeeld op verschillende platformen.

Een maand later werd het misverstand rechtgezet en maakte Tool bekend dat de plaat de titel Lateralus kreeg. Met “Schism” als drieëntwintig jaar oud – bijna zeven minuten durend – pronkstuk op zijn repertoire verscheen een eerste single van de langspeler. Het viertal werd ervoor met een Grammy beloond en maakte tijdens zijn inontvangstname weinig verrassende innuendos. Ook stilistisch betekende Lateralus een cruciale shift in Tools carrière; ze markeerde het tijdperk waarin het kwartet de overstap naar progressieve metal/rock en artrock begon te maken. Tot op heden is het de bestverkopende plaat van de Amerikanen.

 

Met 10,000 Days kwam er in 2006 een vierde toevoeging aan Tools discografie. Die oversteeg het aantal exemplaren dat concurrent Pearl Jam van haar achtste album over de toonbank schoof, maar kon desondanks haar voorgangers niet evenaren. Uiteindelijk leek Tool het daarna voor bekeken te houden, maar na een stop van zo’n dertien jaar verscheen in 2019 Fear Innoculum, waarop Tool nog steeds klonk als vanouds en dat we zelf een beoordeling van drieënhalve ster op vijf gaven. Over of er nog een zesde album in het verschiet ligt, bestaan voorlopig enkel speculaties. Maar dat er aan voldoende materiaal geen gebrek is om op Graspop Metal Meeting een show van jewelste neer te zetten, betwijfelen we niet.

Voor de set van Tool bevind je je op donderdagavond 20 juni tussen 23u30 tot 01u00 aan de South Stage

Voor fans van Night Verses - Avenged Sevenfold - Karnivool


Live vanop de eerste rij bij Graspop Metal Meeting dankzij Pickx via deze link. Bekijk de beste momenten van het festival in de Proximus VOD-catalogus.

Geschreven door Dansende Beren voor Pickx

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top