Pickx festivaltip: Judas Priest op Graspop Metal Meeting 2024

Muziek |

Het aftellen is begonnen: deze week wordt het weer zweten onder de zomerzon in een krioelende menigte metalfans, meeschreeuwen tot onze stembanden het begeven en torentjes van plastic bierbekers bouwen. Dessel staat tussen 20 en 23 juni weer in rep en roer voor Graspop Metal Meeting. Op de line-up prijken opnieuw enkele ongelooflijke headliners. Om het jou iets gemakkelijker te maken, stellen we enkele bands aan je voor. Dit moet je weten over Judas Priest:

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met een discografie waarvoor we al kunnen terugtellen naar de jaren zeventig, heeft de groep uit Birmingham een duizelingwekkend aantal albums op haar naam staan. Invincible Shield van afgelopen maart, door ons gekentekend met drieënhalve ster op vijf, is daarmee al het negentiende. Reizen we terug naar den beginne, dan houden we een eerste keer halt in 1974. Voor de productie van zijn debuut Rocka Rolla stapte de toenmalige formatie in een sneltrein; met de hulp van Rodger Bain, die ook bij het werk van Black Sabbath was betrokken, werd het album in slechts een viertal maanden een feit. De geluidskwaliteit en liedjeskeuze leden echter onder die sneller-dan-het-licht aanpak, waarvan de band meermaals in de val trapte. Ook de bijhorende tour was niet bepaald een succes. Rond die tijd verdienden bands als Led Zeppelin en Deep Purple hun strepen, dus dat Judas Priest daar als beginner niet uitsprong, hoeven we niet uit te leggen.

Rond de tijd dat Killing Machine verscheen, Judas Priests vijfde album, kwam daar langzaam verandering in. De Britten verdienden er voor het eerst platina mee. Opvolger British Steel (1980) deed het goed bij het grote publiek door haar wat toegankelijkere variant van de band zijn heavy metalstijl - denk aan het geliefde "Breaking The Law". “You’ve Got Another Thing Comin’” en “Electric Eye” van Screaming For Vengeance (1982)  groeiden tevens uit tot twee van Judas Priests meest gekende songs.

De stunt die Rob Halford nu nog steeds uitvoert bij concerten, al sinds de jaren tachtig, is er eentje waarbij hij over het podium rijdt met een Harley-Davidson motorfiets. Bij een show in Toronto in 1991 liep dat al eens goed mis. Hij raakte serieus gewond, maar bleef toch met de show doorgaan alvorens een bezoek aan het ziekenhuis te brengen. Van toewijding aan het gezegde ‘the show must go on’ gesproken: het schrikte hem niet af om ermee verder te gaan, zo zagen we bij de vorige Graspop Metal Meeting-show. Een jaar later zette hij tijdelijk een punt achter zijn tijd bij Judas Priest. Daarop besloot ook de rest van de band een pauze in te lassen, die uiteindelijk vier jaar duurde. Toen de Britten weer aan de slag gingen in 1996, zonder Halford, vulde Tim Owens Halfords diens voormalige positie in. In 2003 maakte Halford dan zijn terugkeer, waarop in 2005 Angel of Retribution volgde.Nog eens vijf jaar later verkondigde de band dat er een einde aan zijn verhaal zat te komen, wat na enkele maanden al snel werd terug genomen toen de Britten alweer aan een nieuwe plaat begonnen te schrijven. Wel verliet gitarist en medeoprichter K. K. Downing officieel de band. Zijn rol werd uitbesteed aan Richie Faulkner die hem moest vervangen voor de Epitaph wereldtour, die oorspronkelijk dus een ‘afscheidtour’ voorafgaand aan de split zou zijn. Ook Glenn Tipton deed vanaf 2018 een stapje terug nadat bekend werd gemaakt dat hij aan Parkinson lijdt. Live performen lukte nog slechts in zeer beperkte mate. De tour ter gelegenheid van Judas Priests vijftigste verjaardag werd bemoeilijkt door de Covidpandemie. In 2021 verloor de groep opnieuw een lid; drummer John Hinch liet het leven op drieënzeventigjarige leeftijd. Zijn bijdrage aan Invincible Shield, waarover de band al een tijdje uitspraken deed, was significant en dus nog voelbaar vanwege zijn veelheid aan ideeën en bruikbaar materiaal.

Voor fans van Scorpions - Bruce Dickinson - Dominion 
Dit jaar kwam de langverwachte plaat er dan eindelijk. Judas Priests performance op Graspop zal een goed moment zijn om onder te worden gedompeld in nostalgie en werkelijk even het gevoel te hebben dat de tijd stilstaat.

Voor de set van Judas Priest bevind je je op vrijdagavond 21 juni tussen 22u20 en 23u50 aan de North Stage.

Live vanop de eerste rij bij Graspop Metal Meeting dankzij Pickx via deze link. Bekijk de beste momenten van het festival in de Proximus VOD-catalogus.


Geschreven door Dansende Beren voor Pickx

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top