Graspop Metal Meeting 2024: 10 acts die je niet mag missen (deel 2)

Muziek | Deze week mag al wie het belieft na langdurig uitkijken eindelijk de Desselse festivalweide van Graspop Metal Meeting betreden!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jaar na jaar ziet het programma er grandioos uit en dat is ook in de zomer van 2024 niet anders. Het rijtje van bands met decennialange wereldfaam als Megadeth, Alice Cooper, Tool, Judas Priest, Deep Purple en Scorpions hoeven we naar alle waarschijnlijkheid niet meer voor te stellen als je een ticket op zak hebt. Daarom struinden we de affiche nog even voor je af en plukten er tien namen uit die wat minder voor de hand liggend zijn, maar roemrijke aandacht verkrijgen. Om er een onvergetelijke festivalervaring van te maken, raden we je aan om je onder het publiek te begeven bij de volgende acts.

Donderdag 20 juni

††† (Crosses) | Marquee, 20:50 – 21:45

Later die avond zet de Marquee haar deuren open voor ††† (Crosses), die haar Graspopdebuut maakt. Onder fans van Deftones is dit duo al even oud nieuws. In 2011 werd Crosses opgezet door diens frontman Chino Moreno en Far-gitarist Shaun Lopez. Hun creaties vallen moeilijk onder één categorie te plaatsen. Die bewegen zich namelijk tussen stijlen als dark wave, witch house en elektronische rock, maar daarmee is het lijstje echter niet compleet. Eveneens komen elementen van industriële en gothic rock alsook postpunk en zelfs dreampop aan bod. Op enkele ep’s na hielden de mannen zich tot vorig jaar vrij stil. Goodnight, God Bless, I Love U, Delete. boorde niet helemaal dezelfde populariteit aan als hun reeds tien jaar oude debuut, maar sinds de goth revival springt Crosses terug wat vaker in het oog. Al is dat vooral de opdracht van “Bitches Brew” geweest. Dit nummer deed een dankbare reputatie op binnen de internetcultuur en gaat inmiddels richting de negentien miljoen streams op Spotify.


Voor fans van Pain - Skynd - Health

Vrijdag 21 juni

Electric Callboy | North Stage, 19:55 – 21:00

Voor de North Stage vrijdagavond wordt opgemaakt voor heerschappij van Judas Priest, mag het sextet achter knallers als “We Got The Moves”, “Tekkno Train” en “Hypa Hypa” het podium inpalmen. Electric Callboy steekt de Duitse grens over om van jetje te geven. Voor haar songs moet je enigszins een ‘acquired taste’ ontwikkelen door de marinade van goedgekruide invloeden van EDM, (melodic) metalcore en electronicore. Die ietwat ongewone combinatie slaat nochtans bijzonder goed aan, zo blijkt. Het publiek van de Duitsers is dan ook divers en uiteenlopend. Het zestal veroverde een uitverkochte Trix en liet ook de Lotto Arena niet heel vorig jaar. Electric Callboy headlinet nu niet alleen Graspop Metal Meeting, maar staat ook op onder meer Alcatraz, Jera On Air en Rock Am Ring deze zomer.


Voor fans van While She Sleeps - Atreyu - Architects 

Zaterdag 22 juni

Ice Nine Kills | South Stage, 16:45 – 17:35

Wie Ice Nine Kills voor het eerst hoort, zal snel opmerken dat het vijftal uitstekend naast bands als Bring Me The Horizon en Pierce The Veil kan worden geplaatst. In haar vroege jaren (begin 2000) cirkelde ze, toen nog als Ice Nine, vooral rond skapunk heen. Ondertussen bevindt de Amerikaanse band zich al ruim een decennium in het rijtje van metalcoregoden als Motionless In White, Black Veil Brides, Falling In Reverse, Bad Omens, I Prevail, … Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar als tenminste een van de genoemde groepen je aanspreekt, is de kans groot dat Ice Nine Kills je evenzeer zal bevallen. De vijfkoppige aaneenschakeling staat bekend om haar op klassieke horrorfilms geïnspireerde songteksten. Die brengt ze graag met een zekere theatrale en dramatische flair, waardoor ook het label van ‘theatricore’ op haar naam kan worden geplakt. Deze centrale thematiek trekt ze nog steeds door – haar meest recente langspeler uit 2021 draagt dan ook niet voor niets de naam The Silver Scream 2: Welcome To Horrorwood. Graspop Metal Meeting verwelkomde de band vorig jaar ook al, tijdens diens tournee met Metallica. Samen speelden ze voordien ook de Johan Cruijff ArenA plat. Wie daar toen bij was, kan vast beamen dat het zonde zou zijn om deze band over te slaan tijdens je festivalbezoek.


Voor fans van P.O.D. - While She Sleeps - Black Stone Cherry

Bring Me The Horizon | South Stage, 00:00 - 01:30

Sempiternal (2013) staat in het geheugen gegrift van menig die-hard fan, maar “Can You Feel My Heart” zal ook voor de beginnende metalcore kenner niet onbekend in de oren klinken. Aan dat album hield Bring Me The Horizon trouwens een wereldwijd gekende meme over; de misinterpretatie ‘this is sandpit turtle’ slijt al elf jaar schoorvoetend haar zolen over het internet. Waar het vijftal uit het Britse Sheffield in 2008 nog het ‘zelfdodingsseizoen’ opende met haar doordringende tweede langspeler, verbreedde ze in 2015 haar horizon met de poppy sound van That’s The Spirit (2015) en amo (2019). Dit keerpunt leverde een shift van death- naar metalcore en poprock op. Nadat het coronatijdperk haar intrede in 2020 maakte bracht de band POST HUMAN: SURVIVAL HORROR uit, waarvan “Parasite Eve” uitgroeide tot een virale hit net als het nagel-op-de-kop deprimerende “Teardrops”. Het langverwachte tweede deel in die reeks, POST HUMAN: NeXt GeN, zou oorspronkelijk in januari van dit jaar verschijnen, maar de wachttijd werd tot eind mei verlengd. Ondertussen blijft Bring Me The Horizon gewoon haar ding doen met verpletterende shows, waar die in de Lotto Arena een jaar geleden een voorbeeld is. In 2022 heerste ze over de Main Stage van Pukkelpop. Het is trouwens de eerste keer in tien jaar dat de Britten hun terugkeer naar Graspop Metal Meeting maken.


Voor fans van While She Sleeps - Atreyu - Architects 

Zondag 23 juni

The Black Dahlia Murder | Marquee, 19:25 – 20:15

Voor de melodische deathmetal van The Black Dahlia Murder leiden alle wegen op de laatste festivaldag naar de Marquee. Het is geleden van 2019 dat de band nog voet zette aan Europese grond. Eerder dit jaar vertrok ze op tournee, waar onder andere Alcatraz en Jera On Air deel van uitmaken. Sinds debuut Unhallowed verscheen in 2003, releaset de formatie uit Michigan zo ongeveer om de twee jaar een nieuwe plaat. Een prestatie die intussen negen studioalbums opleverde. In 2022 overleed zanger Trevor Strnad op éénenveertigjarige leeftijd. Dat viel het overgebleven vijftal zwaar, maar desondanks besloot ze nog geen einde te maken aan haar historie. Gitarist Brain Esbach trad in Strnads voetsporen en strijkt nu de eer als vocalist. Ryan Knight voegde zich omwille van de droevige gebeurtenis acht jaar na zijn vertrek opnieuw bij de band. Wens je te ontdekken hoe die reïncarnatie zich live manifesteert? Dan krijg je daar op zondag 23 juni de kans voor. Leuk feitje: Bring Me The Horizon, die je eerder in deze lijst al tegenkwam, maakte op amo een referentie naar de band in het nummer “heavy metal”.

Live vanop de eerste rij bij Graspop Metal Meeting dankzij Pickx via deze link. Bekijk de beste momenten van het festival in de Proximus VOD-catalogus.


Voor fans van Spoil Angine - Thy Art Is Murder - Crownshift

Geschreven door Dansende Beren voor Pickx

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top