Graspop Metal Meeting 2024: 10 acts die je niet mag missen (deel 1)

Muziek |

Over een maand mag al wie het belieft na langdurig uitkijken eindelijk de Desselse festivalweide van Graspop Metal Meeting betreden! 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jaar na jaar ziet het programma er grandioos uit en dat is ook in de zomer van 2024 niet anders. Het rijtje van bands met decennialange wereldfaam als Megadeth, Alice Cooper, Tool, Judas Priest, Deep Purple en Scorpions hoeven we naar alle waarschijnlijkheid niet meer voor te stellen als je een ticket op zak hebt. Daarom struinden we de affiche nog even voor je af en plukten er tien namen uit die wat minder voor de hand liggend zijn, maar roemrijke aandacht verkrijgen. Om er een onvergetelijke festivalervaring van te maken, raden we je aan om je onder het publiek te begeven bij de volgende acts.

Donderdag 20 juni

BABYMETAL | South Stage, 15:50 – 16:40

Van de vijf headliners die op de donderdagse line-up prijken, is BABYMETAL de eerste die het startschot voor festivaldag één mag geven. Het energieke trio is met het label van ‘kawaii metal’ wellicht een van de meest unieke acts op de affiche. Onder de nicknames Su-metal, Moametal en Momometal maken de jonge zangeressen inmiddels bijna vijftien jaar muziek. Ze startten hun muzikale carrière in hun tienerjaren met een verkwikkende mix van J-pop (de Japanse tegenhanger van K-pop) en heavy metal. Het zelfgetitelde debuut (2014) zorgde voor een vroege en merkwaardige doorbraak. Dankzij dit succes heeft BABYMETAL samenwerkingen met enkele prominente artiesten op haar naam staan: Tom Morello, F.HERO, Lil Uzi Vert en Scotte LePage, die donderdag ook aanwezig zal zijn met Polyphia. Bovendien deed ook haar feature op “Kingslayer” van Bring Me The Horizon het ten tijde van release zeer goed bij de metalcoregemeenschap op het wijde web. BABYMETAL is sinds kort ook te horen in “RATATATA” met Electric Callboy. Wil je de drie vrouwen aan het werk zien, dan is de South Stage waar je moet zijn. Laat je echter niet misleiden door hun schattige gezichtjes; laat je vooral inpakken door de verbluffende sound die ze produceren. Dat ervaarden wel zelf al aan den lijve in de Ancienne Belgique vorig jaar.


Voor fans van Amaranthe - Tarja - Blind Guardian

Vrijdag 21 juni

Biohazard | Jupiler Stage, 23:00 – 00:00

Wie haar set op de Lokerse Feesten of Alcatraz vorig festivalseizoen bijwoonde, wordt wellicht enthousiast van de volgende naam. Tot de klok middernacht slaat vult Biohazard het laatste uur van het Jupiler Stage programma. De band is al wat langer in de running; eind jaren tachtig mocht New York voor het eerst de eufonische smeekbedes van het viertal aanhoren. Die verkennen de grenzen tussen hardcore punk en verschillende subgenres van metal, waaraan al eens een scheutje hiphop te pas komt. Muziek produceren liep niet altijd van een leien dakje. Sinds haar formatie onderging het collectief meerdere transformaties, waardoor ze uiteen viel, maar ook met de nodige herenigingen weer op haar pootjes terecht kwam. Ze slaagde er ondanks die woelige omstandigheden in vrij consistent nieuwe albums te schrijven. Haar meest recente studioalbum Reborn in Defiance dateert echter al weer van 2012, maar met een discografie die negen langspelers telt, zal de performance niet ontbreken aan voldoende muzikaal voer. Biohazard gaat al een tijd lang mee en is voor de ‘ouwe rocker’ een act die wel op de bucketlist moét staan.


Voor fans van Deez Nuts - While She Sleeps - Kvelertak

Zaterdag 22 juni

While She Sleeps | South Stage, 18:45 – 19:45

Amper twee maanden geleden – twaalf jaar na debuutalbum This Is The Six – kwam While She Sleeps nog met een nieuwe plaat, SELF HELL. Over die zesde aanvulling op haar discografie waren wij zelf wat minder enthousiast, maar dat neemt niet weg dat de vijfkoppige metalcoreband een act blijft om naar uit te kijken. Zo blies ze haar publiek in september omver met haar performance in de Ancienne Belgique. Een jaar daarvoor was het Vorst Nationaal die aan haar geweld mocht geloven, toen ze het voorprogramma van genregenoot Parkway Drive voor haar rekening nam. Het zal overigens al de vijfde keer zijn dat Graspop Metal Meeting haar met open armen verwelkomt, wat aantoont dat While She Sleeps al jaar en dag een geliefde headliner is.


Voor fans van Bring Me The Horizon - Atreyu - Architects

Brutus | Metal Dome, 20:05 - 20:55

Vorig jaar nog was ze nog te aanschouwen op Pukkelpop, het Roemeense Electric Castle en Alcatraz. Deze zomer wordt de agenda gevuld met passages op onder meer Primavera Sound, Rock Werchter en Hellfest. Daarnaast komt ze ook langs voor optredens op het intussen vertrouwde Rock Herk en Dour. Voor Brutus is festivalgangers liefdevol tegen de schenen trappen niks nieuws meer, maar in juni staat een nieuwe festivalontgroening op de planning. Dan mag de band voor de allereerste keer op Graspop Metal Meeting spelen. Brutus heeft haar verdienstelijke reputatie vooral te danken aan nummers als “War”, “Victoria” en “Liar”. Ze kwam al meermaals in de Zwaarste Lijst van Studio Brussel te staan. Ze oversteeg in 2022 met “All Along” giganten als Amenra en Psychonaut, dat in april van dit jaar nog steeds in de top vijf stond. Samen met Thomas Michiels van Psychonaut hostte bassist Peter Mulders de podcast Zware Klap, waarin Regula Ysewijn haar liefde voor het nummer uitsprak. Met reguliere shows in onder andere VIERNULVIER en de Ancienne Belgique bewees de Leuvense titaan waarvoor ze staat: pit, gebrul, teamwork en volop gas geven. Spektakel gegarandeerd dus.


Voor fans van Avenged Sevenfold - Polyphia -Ihsahn

Zondag 23 juni

Slaughter To Prevail | Jupiler Stage, 21:00 – 21:50

Slaughter To Prevail is de band achter frontman Aleksandr Shikolai, die zichzelf omdoopte tot het personage Alex Terrible. De formatie, die tot stand kwam in het Russische Jekaterinenburg, blaast dit jaar tien kaarsjes uit. Je moet wel tegen een stootje kunnen als je de vijfkoppige bemanning aan het werk wil zien. Haar shows zijn van een kaliber waarvan het de ene shot adrenaline na het andere door je aderen jaagt en rauw kippenvel bezorgt. De schuldige? De deathcore screams van Shikolai. “Demolisher” is met ruim vijftig miljoen streams op Spotify het kroonjuweeltje van Slaughter To Prevails repertoire, waarop je de vocalist vanuit een nagenoeg dierlijk instinct hoort opereren. Dat is bij live performances niet anders. Zo lezen we bij onze Noorderburen van Zware Metalen dat het er in Tilburg snoeihard aan toe ging. Rock Tribune was aanwezig in Kavka Zappa afgelopen januari, die mede de term ‘succesvol’ op de prestatie plakt. Ook voor dit vijftal geldt dat ze voor het eerst op het Graspop Metal Meeting programma te vinden is. De mannen zullen ook op Hellfest en Into The Grave te vinden zijn.

Live vanop de eerste rij bij Graspop Metal Meeting dankzij Pickx via deze link. Bekijk de beste momenten van het festival in de Proximus VOD-catalogus.


Voor fans van Crystal Lake - Hanabie. - Wargasm

Geschreven door Dansende Beren voor Pickx

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top